Search
Close this search box.

Za predsednika DZ predlagan Zorčič, mesta ministrskih kandidatov se polnijo

Stranke nove koalicije so v DZ po pričakovanjih vložili predlog za izvolitev dosedanjega vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča za predsednika DZ. O tem bodo poslanke in poslanci odločali že v četrtek. Medtem se nadaljuje tudi popolnjevanje ekipe ministrskih kandidatov. Dokončen seznam bi bil lahko v DZ vložen že v petek.

Zorčič bo na funkciji predsednika DZ zamenjal Dejana Židana, ki je po izvolitvi Janeza Janše za mandatarja odstopil.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pričakuje, da bo Zorčič DZ vodil spoštljivo in odgovorno ter v čast parlamentarizmu. Kot je v izjavi, objavljeni na Twitterju, zapisal Počivalšek, je Zorčič izkušen poslanec, ki je bil v DZ izvoljen dvakrat, leta 2014 in 2018, obakrat v svojem domačem okraju v Brežicah. Pred izkušnjo v politiki pa je deloval kot odvetnik.

“Menim, da bo DZ vodil dobro, s pravo mero odločnosti in veliko mero potrpežljivosti, brez katere je opravljanje najzahtevnejših funkcij v politiki nemogoče,” je prepričan Počivalšek. Koalicijske partnerice so predlog za Zorčičevo izvolitev v DZ vložile s podpisi vseh 48 poslancev nove koalicije.

Glasovanje o predsedniku DZ je tajno, za izvolitev pa je potrebna absolutna večina poslanskih glasov. V LMŠ, SD in Levici so napovedali, da Zorčiča ne bodo podprli. Glede na podporo, izraženo s podpisi pod kandidaturo, pa Zorčičeva izvolitev ni vprašljiva. O njegovem imenovanju bodo poslanke in poslanci odločali že v četrtek v okviru mandatno-volilnimi zadev.

Zaradi nove koalicijske večine se bodo na novo premešale tudi karte pri vodenju in sodelovanju v parlamentarnih odborih. Zorčič naj bi kot novi predsednik DZ takoj po četrtkovem imenovanju v ta namen sklical posvet vodij poslanskih skupin.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je danes za medije pojasnil, da LMŠ v prihodnje zanima vodenje komisije za nadzor javnih financ in okrepljeno članstvo v komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Glede dveh ključnih komisij, ki so v rokah opozicije, se bodo sicer dogovorili vodje opozicijskih poslanskih skupin. Golubovića vodenje komisij ne zanima, prav tako nobenega delovnega telesa ne bo vodil Šarec, bosta pa oba člana delovnih teles.

V poslanske vrste SDS pa bo predvidoma že v četrtek sedel nov poslanec. Janšo, ki je bil izvoljen za mandatarja, bo nasledil Janez Moškrič. Moškrič je nekdanji ljubljanski mestni svetnik SDS in nekdanji predsednik četrtne skupnosti Sostro v Ljubljani.

Medtem pa se popolnjuje tudi kandidatna lista ministrov v novi vladi. Janša se je na to temo danes sestal s prvaki koalicijskih partneric SMC, DeSUS in NSi. Tako je že dobil nekatera imena ministrskih kandidatov, čeprav vsi postopki potrjevanja v strankah še niso zaključeni.

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je v izjavi v DZ po srečanju z Janšo povedala, da so oddali imena kandidatov za dve ministrstvi, vodenje katerih jim po razrezu pripada. Sama bo ostala ministrica za kmetijstvo, vodenje resorja za zdravstvo pa bo prevzel Tomaž Gantar. Kandidata za vodenje novega urada za demografska vprašanja še nimajo.

NSi bo v novi vladi zasedla tri resorje. Na čelu ministrstva za obrambo si stranka želi svojega predsednika Mateja Tonina, poslanec Jernej Vrtovec pa bo po njihovem predlogu prevzel vodenje ministrstva za infrastrukturo. Ministrstvo za delo naj bi po zadnjih informacijah prevzel Janez Cigler Kralj, ki je trenutno strokovni sodelavec poslanske skupine. Formalno mora kandidaturo sicer potrditi še izvršilni odbor stranke na dopisni seji, ki bo trajala do četrtka.

SMC pa bo poleg DZ vodila štiri ministrske resorje. Predsednik stranke Počivalšek ostaja na čelu ministrstva za gospodarstvo. Vodenje ministrstva za pravosodje je bilo ponujeno Lilijani Kozlovič, ministrstvo za izobraževanje bi lahko prevzela vodja poslanske skupine v minulem mandatu Simona Kustec ali dekan mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko Mitja Slavinec. Za vodenje ministrstva za javno upravo pa se v nekaterih medijih omenja nekdanjo poslanko Urško Ban in direktorja Raziskovalnega izobraževalnega središča Dvorec Rakičan Roberta Celca. Slednji je za portal Pomurec.com v torek zvečer potrdil, da mu je bila kandidatura ponujena, a se o njej še ni odločil.

Lista ministrskih kandidatov bo v DZ predvidoma vložena še ta teden. Zaslišanja pred pristojnimi delovnimi telesi je pričakovati v začetku prihodnjega tedna, novo vlado pa bi utegnili dobiti že konec prihodnjega tedna.

Politično dogajanje je sicer danes ob robu odprtja sejma Dom še enkrat pokomentiral predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Šarec. Med drugim je ocenil, da vse poteka po pričakovanjih. Hitrost sestavljanje koalicije pa po njegovem mnenju “kaže, da so bili že prej tudi kaj dogovorjeni, da se niso čisto naključno srečali”.

Na vsaj del teh očitkov je z dokaj osebnim zapisom na Facebooku odgovoril predsednik SMC Počivalšek. Kot je navedel, ve, da je veliko tvegal, ko se je trudil za dogovor o novi koaliciji s SDS, NSi in DeSUS ter ko ni poslušal “programiranega dela politike, ki je z enim odstopom želela znova spraviti na kolena vso državo”.

Prepričan je, da bi mnogo več tvegal, če bi popustil želji po “novi politični predstavi par excellence” in pozabil na to, kar mu ljudje tako radi rečejo: “Zdravko, bodi pameten!” Nova vladna koalicija ni pakt s hudičem, je zaveza s Slovenijo, je še navedel.

Dogodki