Za osebe v tveganem stiku za okužbo s koronavirusno različico omikron obvezna karantena. Tudi za cepljene in prebolele

Vlada je na včerajšnji dopisni seji odločila, da bodo morali vsi, ki so bili v tveganem stiku z osebo, za katero obstaja utemeljen sum na okužbo z novo koronavirusno različico omikron, v karanteno na domu. To velja tudi za tiste, ki so sicer cepljeni proti covidu-19 ali so ga preboleli.

Vlada je izdala odlok o dopolnitvah Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni Covida-19. Odlok začne veljati danes.

Odlok določa, da se vsem osebam, ki so bile v tveganem stiku z osebo, za katero obstaja utemeljen sum na okužbo z različico omikron, odredi karantena na domu v skladu s sklepom o izvajanju karantene na domu pri nalezljivi bolezni Covida-19 in zanje ne veljajo izjeme od karantene na podlagi veljavnega odloka, tj. prebolelost in cepljenost osebe, ki je prišla v visoko tvegan stik.

Za visoko tvegan stik v predlogu sprememb odloka se šteje, da se je oseba v zadnjih 14 dneh zadrževala ali potovala v državah in na območjih z visokim tveganjem za okužbo s koronavirusno različico omikron ali ima epidemiološko povezavo z osebo, okuženo s koronavirusno različico omikron.

Države ali območja z visokim tveganjem za okužbo z omikron različico koronavirusa so določene v odloku, ki ureja pogoje vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanje nalezljive bolezni covida-19. Na seznam so za zdaj uvrščene Južnoafriška republika, Lesoto, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Namibija in Esvatini.

Vlada je na 306. dopisni seji na seznam priznanih cepiv proti covidu-19 uvrstila tudi cepivo z imenom Covaxin indijskega proizvajalca Bharat Biotech. Odločitev je 24. novembra podprla tudi posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, cepivo pa je od začetka novembra tudi na seznamu cepiv Svetovne zdravstvene organizacije.

Vir: Vlada, STA

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije