Za naložbe v občini Ravne letos predvidevajo okoli sedem milijonov evrov

Največja naložba v proračunu Občine Ravne na Koroškem, ki so ga občinski svetniki potrdili v sredo, je nov vrtec, ki ga občina načrtuje pri Osnovni šoli Prežihovega Voranca. Naložba, ki bi jo financirali in izvedli v dveh letih, je ocenjena na 3,1 milijona evrov, s projektom pa bo občina kandidirala za sredstva na razpisu šolskega ministrstva.
občina ravne nova slika

Občina že vodi postopek izbire izvajalca del. Če bo šlo vse po načrtih, je začetek del predviden sredi aprila letos, zaključek pa konec leta 2022. Občina je gradbeno dovoljenje za naložbo pridobila lani. Zdaj med drugim čaka na razpis šolskega ministrstva za sofinanciranje naložbe, poleg občinskega pa je tretji predvideni vir financiranja te naložbe Eko sklad, je pojasnil ravenski župan Tomaž Rožen.

Proračun Občine Ravne na Koroškem za letos skupno predvideva 18,9 milijona evrov odhodkov in 15,6 milijona evrov prihodkov. Predvidena zadolžitev znaša 3,4 milijona evrov. Za naložbe v občini letos predvidevajo okoli sedem milijonov evrov, od tega dobrega pol milijona evrov za rekonstrukcije občinskih cest, prav tako okoli pol milijona evrov bo letos stala gradnja tribune na mestnem stadionu, je razvidno iz občinskega načrta razvojnih programov.

Sicer pa občina sredstva tudi letos namenja za številne programe zdravstvenega in socialnega varstva, športa, kulture, stanovanjskega programa in programa za mlade.

Občinski svetniki so pred sprejetjem proračuna za letos potrdili tudi predinvesticijsko dokumentacijo za več projektov, med drugim za komunalno ureditev območij, kjer je predvidena stanovanjska gradnja. Tako je načrtovana komunalna ureditev območja Kotlje IV, kjer je predvidena gradnja 13 hiš, in komunalna ureditev območja Čečovje – vzhod, kjer sta predvidena dva stanovanjska bloka.

Občinski svetniki so v sredo potrdili tudi predinvesticijsko dokumentacijo za projekt obnove skednja ob spominskem muzeju Prežihovega Voranca, Prežihovi bajti. Skedenj, ki zadnjih 15 let ni bil v uporabi, so pa pred leti na njem obnovili streho, želijo obnoviti zato, da bi lahko v njem izvajali nekatere dodatne vsebine.

Celotna naložba obnove skednja je ocenjena na 332.000 evrov, pri tem pa bo občina del sredstev poskušala dobiti na razpisu ministrstva za kulturo, na katerem pa lahko pričakuje največ dobrih 90.000 evrov.

Ob tem so nekateri svetniki izpostavili, da je finančna konstrukcija naložbe, po kateri bi velik del sredstev zagotovila občina sama, razmeroma neugodna, zato so pozvali občino, naj poskuša poiskati še dodatne vire. Večji finančni del te naložbe bo sicer vključen v občinski proračun za prihodnje leto.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.