Search
Close this search box.

Za motoriste je najnevarnejši začetek sezone

Na Policijski upravi Celje so danes na novinarski konferenci predstavili prihajajoče preventivne aktivnosti za večjo varnost motoristov in tudi trenutno stanje na področju  prometne varnosti voznikov enoslednih vozil. Opozorili so tudi na spremembo zakonodaje. Od 19. novembra 2016 je namreč obvezna uporaba zaščitne čelade za vse kolesarje in potnike na kolesu ter kolesu s pomožnim motorjem do 18. leta starosti ter za vse voznike mopedov. Od 1.maja 2017 pa bo tudi za mopede s trajno nazivno močjo pogonskega motorja nižjo kot 4 kW in hitrostjo do 25 km/h predpisana registracija in tehnični pregled.

Na območju PU Celje so v lanskem letu zabeležili slabšo varnost motoristov in kolesarjev v cestnem prometu. V prometnih nesrečah sta umrla 2 motorista, 1 voznik mopeda in 3 kolesarji. Izredno poslabšanje prometne varnosti beležijo prav pri slednjih, poleg treh smrtnih žrtev so v letu 2016 pri kolesarjih opazili tudi porast hudih in lažjih poškodb. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč kolesarjev sta poleg neprilagojene hitrosti še neupoštevanje pravil prednosti in nepravilna stran ali smer vožnje.

Pri voznikih motornih koles se je stanje prometne varnosti  na območju PU Celje v primerjavi s preteklim letom nekoliko izboljšalo. Lani so obravnavali 99 prometnih nesreč motoristov, predlani 130. V letu 2016 sta v prometnih nesrečah umrla 2 motorista, predlani pa 3. V prometnih nesrečah se je v lanskem letu poškodovalo 27 motoristov, leto prej 35. Manj je bilo tudi lažje poškodovanih. V letu 2016 jih je bilo 55, leto prej pa 79. Do prometnih nesreč je največkrat prišlo zaradi neprilagojene hitrosti, neupoštevanja pravil prednosti ter nepravilnega  prehitevanja. Sekundarni vzroki za nastanek prometnih nesreč so še vedno alkohol, tehnična neurejenost motornih koles in vožnja s predelanimi vozili.

Za motoriste so najnevarnejši prvi in zadnjih mesecih motoristične sezone, saj se je v zadnjih letih ravno v teh obdobjih zgodilo največ nesreč. Večina se jih je zgodila med 12. in 18. uro.

Največ prometnih nesreč motoristov se je na Koroškem zgodilo na cestnih odsekih Slovenj Gradec – Velenje in Dravograd – Radlje ob Dravi.

Na območju celotne PU Celje bodo policisti v času motoristične sezone pogosteje nadzirali promet vseh enoslednih vozil. Namen nadzorov je v prvi vrsti zmanjšanje števila mrtvih in hudo telesno poškodovanih voznikov in potnikov  na enoslednih vozilih, zmanjšanje prisotnosti alkohola pri voznikih enoslednih vozil, zmanjševanje kršitev prekoračitev hitrosti vožnje oziroma zagotovitev varne udeležbe v cestnem prometu.

Glede na velik pomen preventivnih vsebin bodo tudi letos organizirali več preventivnih aktivnosti, med drugim tudi regijski preventivni prireditvi »Skupaj za večjo varnost voznikov enoslednih vozil«. Prva bo 22. aprila 2017 ob 10.uri na poligonu ZŠAM Celje na Ljubečni. Druga bo na poligonu Šole vožnje Relax v Otiškem vrhu pri Dravogradu v nedeljo, 7. maja 2017,  ob 10. uri. V primeru slabega vremena bo prireditev 14. maja 2017 ob 10. uri.

Novinarski konferenci je sledila okrogla miza, ki so se je  poleg predstavnikov policije udeležili predstavniki Javne agencije RS za varnost prometa, Združenje šoferjev in avtomehanikov Celje ter predstavniki Moto zveze Slovenije in predstavniki dvajsetih moto klubov s Celjskega območja.

FOTO: PU Celje
FOTO: PU Celje

Dogodki