Za izboljšanje okolja v Zgornji Mežiški dolini zagotovljenih več kot 2,5 milijona evrov

Vlada je na včerajšnji 71. redni seji sprejela poročilo o izvedbi programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini za lani in letni program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini za letos, so sporočili po seji vlade.
Žerjav TAB

Za izvajanje letnega programa za leto 2021 je zagotovljenih 2.545.500 evrov. Finančna sredstva za izvedbo ukrepov se vsako leto na podlagi sklepa vlade dodelijo občinama Črna na Koroškem in Mežica, in sicer v razmerju 66 odstotkov Črna na Koroškem in 33 odstotkov Mežica, del sredstev pa je namenjen za delo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in za monitoring okolja (tla, prašni delci, in tako dalje).

Glavni ukrepi bodo tudi letos usmerjeni  v varno prehrano otrok, varno vrtnarjenje in mokro čiščenje javnih površin ter preplastitvi javnih površin in cest. Nabor ukrepov je sestavljen na podlagi okoljskih podatkov in pobud občin ter na podlagi razpoložljivih finančnih sredstev  državnega proračuna.

Sanacijski ukrepi za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini potekajo že od leta 2007 na podlagi odloka o območjih največje obremenjenosti okolja in o programu ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini (odlok). Na podlagi 5. člena odloka vlada sprejme letne programe ukrepov za posamezno koledarsko leto. Letni program ukrepov je pripravilo Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z Občino Mežica in Občino Črna na Koroškem ter Agencijo Republike Slovenije za okolje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, OE Ravne na Koroškem v delu o spremljanju in informativno-motivacijskih aktivnostih.

Od leta 2007 do 2020 je bilo za sanacijske ukrepe namenjenih že skoraj deset milijonov evrov.

Vir: Ministrstvo za okolje in prostor

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.