Search
Close this search box.

Za hlod gorskega javorja rebraša rekordnih 47.852 evrov (VIDEO in FOTO)

Danes je v Slovenj Gradcu potekala novinarska konferenca ob licitaciji vrednejših sortimentov lesa in dan odprtih vrat, ki sta se ga udeležila tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek in državni sekretar Anton Harej. V Podgorje pri Slovenj Gradcu, kjer je lokacija letošnje licitacije, se lahko odpravite še do 16. ure.
Fotografija je simbolična

VIDEO: Izjava – Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline

Lani je licitacija potekala na območju poslovne cone Pameče, letos pa so za izvedbo dogodka najeli slabih osem hektarjev veliko zemljišče ob Podgorski cesti v bližini trgovine Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge. Zemljišče so za čas izvedbe 16. licitacije najeli od državnega sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, je povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki licitacijo pripravlja skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije.

VIDEO: Izjava – Janez Logar, v. d. direktorja Zavoda za gozdove Slovenije

Kot je še pojasnil Jeromel je bilo letos zanimanje med zasebnimi lastniki iz vse Slovenije za sodelovanje na licitaciji na Koroškem veliko. Vsak dan so se pojavili novi ali pa že poznani, ki so ponudili večjo količino kot lani. Prav tako je zanimanje veliko med kupci, predvsem med Avstrijci, Nemci in Italijani. Vsako leto pa na licitacijo na Koroškem pridejo tudi kupci iz Kitajske, Hrvaške, Češke, Švice in tudi drugih držav.

Letos je na licitacijo skupno 836 lastnikov pripeljalo 6354 hlodov v skupni količini dobrih 6843 kubičnih metrov lesa. Ponudbe je letos oddalo rekordnih 56 kupcev, deset več kot lani. Skupno so kupci oddali skoraj 31.000 ponudb, kar je največ doslej. Med kupci jih je bilo 22 iz Slovenije, 12 iz Avstrije, osem iz Italije, sedem iz Nemčije ter po eden iz Hrvaške, Madžarske, Švice, Srbije, Češke, Slovaške in Portugalske.

Skupna vrednost letošnje licitacije vrednejših sortimentov lesa v Slovenj Gradcu je presegla tri milijone evrov, najvišja doslej je tudi dosežena povprečna cena za kubični meter vseh ponujenih hlodov, ki je presegla 450 evrov, 

Potem ko so več let največjo količino hlodov z licitacije odpeljali tuji kupci, pa je letos največjo količino kupil slovenski kupec, in sicer v skupni vrednosti skoraj 800.000 evrov, kar je daleč najvišja vrednost na enega kupca, je povedal Jeromel. Prav zaradi tega so se s tem kupcem, katerega imena ni razkril, sestali in zagotovil jim je, da bo ves les predelal v Sloveniji in nato polizdelke prodal deloma v Sloveniji in deloma v tujino, je še povedal Jeromel.

VIDEO: izjava – Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Najvišjo ceno na licitaciji je dosegel hlod gorskega javorja rebraša, ki so ga na Koroško pripeljali iz Kočevskega Roga. Omenjeni hlod je presegel vse rekorde prodaji vrednejše hlodovine v Sloveniji. Za kubični meter tega hloda so dosegli ceno 23.800 evrov, za celoten hlod pa 47.852 evrov, kar je daleč več kot pretekla leta.

VIDEO: Izjava –  Robert Tomazin, direktor SiDG

“Veseli nas, da je ravno hlod gorskega javorja rebraša, ki smo ga na Koroško pripeljali iz Kočevskega Roga, presegel vse dosedanje rekorde pri prodaji vrednejše hlodovine v Sloveniji,” je v izjavi za medije dejal glavni direktor družbe Slovenski državni gozdovi Robert Tomazin.

Hlod je bil prodan kupcu iz Italije, ki proizvaja in predeluje furnir. v Celju Prejšnja rekordna cena za hlodovino na območju Slovenije je znala 18.900 evorv za kubični meter in je bila dosežena za hlod gorskega javorja rebraša na licitaciji v Kočevski Reki, ki jo je konec lanskega leta organiziral SiDG.

VIDEO: Izjava – Tilen Klugler, župan MO Slovenj Gradec

Današnjega dneva odprtih vrat licitacije v Slovenj Gradcu sta se med drugim udeležila tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek in v. d. direktorja Zavoda za gozdove Slovenije Janez Logar. Oba sta poudarila pomen licitacije, prav tako pa tudi pomen gozdno-gojitvenih del, ki dolgoročno prispevajo k temu, da v slovenskih gozdovih rastejo kakovostni lesni sortimenti.

Da licitacija, veliko pomeni za MO Slovenj Gradec, pa je dejal župan Tilen Klugler, ki je poudaril, da je takšen dogodek pomemben z več vidikov.

FOTOGALERIJA

Vir: STA

Dogodki

Danes je v Slovenj Gradcu potekala novinarska konferenca ob licitaciji vrednejših sortimentov lesa in dan odprtih vrat, ki sta se ga udeležila tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek in državni sekretar Anton Harej. V Podgorje pri Slovenj Gradcu, kjer je lokacija letošnje licitacije, se lahko odpravite še do 16. ure.