Search
Close this search box.

Za gospodinjstva in male porabnike elektrika cenejša že z marčnim računom

Ponudniki električne energije bodo v prihodnjih dneh gospodinjstvom in malim porabnikom poslali položnice za marec, ki bodo nižje za nekaj več kot 20 odstotkov. Z vladnim odlokom bodo oproščeni plačila dveh prispevkov, poleg tega pa je Agencija za energijo zanje znižala omrežnino. V Gen-I so se odločili cene za tri mesece še dodatno znižati.

Vlada je prejšnji teden izdala odlok o začasnem neplačevanju prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za male poslovne odjemalce in gospodinjske odjemalce električne energije, ki sta sicer običajen sestavni del položnice, ki jih plačujejo uporabniki. Račun za električno energijo povprečnega gospodinjstva bo po vladnih izračunih tako nižji za okrog 20 odstotkov. Odlok velja za čas od 1. marca do 31. maja.

Poleg tega je Agencija za energijo v okviru ukrepov za blaženje posledic širjenja koronavirusa prejšnji teden z izrednim ukrepom uveljavila spremembo tarifnih postavk za obračun omrežnine. Za obdobje od 1. marca do 31. maja se gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem ne bo obračunala tarifna postavka za obračunsko moč oz. bo cena za to postavko na položnicah znašala nič evrov.

Za povprečnega gospodinjskega odjemalca in mali poslovni odjem, ki na mesec za elektriko plačajo približno 50 evrov, se bo omrežnina znižala za 33 odstotkov, skupaj z vladnim ukrepom pa bo mesečno položnica za elektriko po njihovih izračunih nižja za približno 27 odstotkov.

Ponudniki spremenjene postavke že vključujejo v položnice za marec

V Energetiki Ljubljana so za STA pojasnili, da se znižanje nanaša tako na plačevanje prispevkov, kot tudi na omrežninske postavke, ki jih ponudniki za obračun dobijo od sistemskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo SODO. “V praksi to pomeni, da kakršne podatke bomo dobili z njihove strani, tako jih bomo upoštevali na računih. Glede na sprejet ukrep bi morala biti tako postavka za za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije kot tudi postavka za obračunsko moč enaka nič evrov,” so zapisali.

Iz Gen-I so sporočili, da bodo poleg z odlokom določenega znižanja gospodinjskim odjemalcem in malim poslovnim odjemalcem še za 15 odstotkov znižal ceno električne energije za obdobje treh mesecev. “Upamo, da bodo našemu zgledu sledili vsi gospodarstveniki, ki to danes zmorejo, ne le energetiki. Zdaj ni čas za kovanje dobičkov in lastne interese, ampak za solidarnost,” je dejal predsednik uprave Gen-I Robert Golob. Odjemalci Gen-I bodo dodatnega znižanja deležni že na računu za marec.

Tudi v družbi ECE, v katero sta se združili trgovski družbi Elektra Celje in Elektra Gorenjske, so za STA potrdili, da bodo gospodinjstva in mali porabniki pocenitev občutili že na položnicah za marec. V primeru gospodinjstva, ki ima letno porabo 4200 kilovatnih ur, kar je slovensko povprečje, in dvotarifni obračun, bo znesek na računu nižji za 12,64 evra oz. za približno 20 odstotkov. Kot so pojasnili, za mala podjetja velja enako kot za gospodinjstva, saj ukrepa učinkujeta sorazmerno glede na obračunsko moč.

Višina prihranka odvisna od velikosti odjema

V družbi Elektro energija so ocenili, da bo prihranek za povprečno gospodinjstvo in male poslovne odjemalce v treh mesecih, kolikor velja odlok, znašal nekaj več 22 odstotkov, kot so ocenili tudi na vladi. Medtem pa so v Petrolu, ki strankam ponuja tudi električno energijo, za STA pojasnili, da bo razpon prihranka zaradi različnega odjema “lahko zelo velik”. Kot je že omenilo ministrstvo za infrastrukturo, bo povprečni prihranek okrog 20 odstotkov.

Elektriko potrošnikom ponuja tudi Telekom Slovenije, kjer so pojasnili, da bodo vladni odlok v družbi spoštovali. Razlika bo upoštevana pri položnicah za marec, ki bodo pri uporabnikih aprila, višina prihranka pa bo odvisna od obračunske moči posameznega odjemalca.

Stranke družbe E3 lahko račune za elektriko pričakujejo po nespremenjeni dinamiki. “Gospodinjski odjemalci lahko prve račune z nižjimi zneski pričakujejo že konec tega oz. v začetku naslednjega tedna. Zaradi navedenih ukrepov se bo povprečnemu slovenskemu gospodinjskemu odjemalcu, ki ima enega izmed naših paketov, znesek na računu ob predpostavki enake porabe zmanjšal za 20 do 25 odstotkov,” so zapisali.

O prihrankih so stranke že obveščali v družbi Energija plus, kjer so pojasnili, da bo za tista gospodinjstva z najmanjšo varovalko prihranek znašal 5,42 evra mesec, za gospodinjstva z nekoliko večjima varovalkama, ki so najbolj pogosta, pa med 12,64 oz. 18,06 evra na mesec. Pri malem poslovnem odjemalcu z obračunsko močjo 10 kilovatnih ur pa bo znesek mesečnega računa nižji za 21,20 evra.