Za gasilci na Krasu naporna noč

Za gasilci, ki se na Krasu borijo z obsežnim požarom, je naporna noč. Kot je povedal nočni vodja intervencije Stanko Močnik, so se spopadali z dvema požaroma v bližini Kostanjevice na Krasu, torej na območju, kjer se je že v sredo ogenj nevarno približal naselju. Obe žarišči so obvladali in omejili.
294878510_5300125900066122_5653270389492342837_n

Kot je za STA povedal Ervin Čurlič iz regijskega štaba civilne zaščite, se je ponoči požar v bližini Kostanjevice na Krasu dvakrat obnovil. Težavo namreč predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, zaradi katerih ognja ne morejo gasiti v središču požara. So pa oba požari uspeli omejiti.

Čurlič se boji, da se bo požar v primeru vetra ponovno razplamtel. Kakšna bo danes situacija z vetrom, je po njegovih besedah težko napovedati, saj se razmere zelo hitro spreminjajo.

Ker gasilci zaradi varnosti ne morejo dostopati do središča požara, je edina možnost, da ga pogasijo, gašenje s helikopterji. Ti ponoči ne morejo leteti, se bodo pa v gašenje znova vključili danes. Prav tako bodo požar predvidoma gasili z letalom Pilatus, na voljo pa naj bi bilo tudi letalo Canadair.

Sicer pa je bilo ponoči na terenu več kot 800 gasilcev, na Kras pa prihajajo še nove enote, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite.

Zaradi utrujenosti in izčrpanosti gasilcev, sploh po včerajšnji “hudi uri”, so namreč nujno potrebne rotacije ekip, opozarjajo v regijskem štabu.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je v pogovoru za TV Slovenija v sredo zvečer ocenil, da gre za doslej največji požar v Sloveniji.

Ogenj je uničil velikanske površine gozda in podrasti, k sreči pa so uspeli gasilci z velikimi napori do srede zvečer pred ognjem obraniti hiše.

Prebivalci Sel na Krasu, Hudega Loga, Korit na Krasu, Nove vasi in dela Mirna, ki so jih preventivno evakuirali, pa so se do večera povečini lahko vrnili na domove. Evakuiranih je bilo skupaj okoli sto ljudi.

Širše območje ob požarišču je zajel tudi zelo neprijeten dim, ki draži dihala. V dimu je tako danes tudi slovenska Obala. V Kopru je vidljivost zmanjšana na približno kilometer. Vonj po dimu je močan, nekaj ljudi je zaznalo draženje oči in dihal. Zato tudi na tem območju veljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, naj se ljudje zadržujejo v prostorih, v primeru zdravstvenih težav pa se posvetujejo z zdravnikom.

Na koprski gasilski brigadi so po poročanju Radia Koper pojasnili, da razen manjših požarov ob železnici pod vasjo Loka in na Seči ponoči niso gasili in da je dim na morje prineslo s Krasa.

Naroči se
Obvestilo o
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.