Search
Close this search box.

Za dodatke za delo v epidemiji zavodom prva nakazila v decembru in januarju

Zaposlenim v zdravstvu za delo v epidemiji covida-19 pripadajo tudi nekateri dodatki k plačam. Na ministrstvu za zdravje so danes za STA pojasnili, da so v drugem valu epidemije na podlagi zahtevkov izplačali 1,32 milijona evrov, znesek v višini 52,4 milijona evrov pa bo izvršen tekom dneva.

Najbolj izpostavljenim v epidemiji v javnem sektorju pripada dodatek za delo v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi za javni sektor. Do posebnega dodatka pa so po protikoronski zakonodaji upravičeni zaposleni v mreži javne službe v zdravstvu in socialnem varstvu, ki neposredno delajo v okolju s covidnimi bolniki oz. tistimi, pri katerih obstaja sum na okužbo z novim koronavirusom.

Sredstva za financiranje omenjenih dodatkov zagotavljajo iz državnega proračuna na podlagi zahtevkov. Javni zavodi in drugi izvajalci, ki zdravstveno dejavnost izvajajo v okviru javne zdravstvene mreže, morajo svoje zahtevke za sredstva vložiti na ministrstvo za zdravje.

Na omenjenem ministrstvu so danes za STA pojasnili, da so za povračilo dodatka po protikoronski zakonodaji prejeli 291 zahtevkov v skupni višini 14,4 milijona evrov. V decembru lani je bilo plačanih 66 zahtevkov v višini 1,3 milijona evrov, v januarju, in sicer do 28., pa so bila izvršena izplačila za štiri zahtevke v višini 20.000 evrov.

Za povračilo dodatka po kolektivni pogodbi za javni sektor je zahtevke vložilo 534 javnih zdravstvenih zavodov in koncesionarjev na sekundarni ravni ter občin (za koncesionarje na primarni ravni), in sicer v skupni višini 81,8 milijona evrov. Do 28. januarja izplačila še niso bila izvršena, znesek v višini 52,4 milijona evrov za 157 zahtevkov pa bo izvršen tekom dneva, so danes navedli na ministrstvu.

Ob tem so pojasnili, da bodo ostali zahtevki izplačani, ko bodo vsi postopki v okviru ministrstva za zdravje končani in bo o pravici porabe sredstev iz proračuna odločila vlada.

Iz sindikalnih vrst so sicer opozorili, da prihajajo s strani nekaterih delodajalcev informacije, da bodo zaposlenim naložili vračanje izplačanega dodatka, če od ministrstva za zdravje ne bodo prejeli povrnjenih sredstev za že izplačane dodatke, kar naj bi se že dogajalo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Kot so za STA pojasnili na UKC Ljubljana, pogovori glede njihovega zahtevka za sredstva za izplačilo dodatkov z ministrstvom za zdravje potekajo. Dodatke izplačujejo sproti, zadnje izplačilo je bilo 22. januarja za december. Informacija, da bo UKC zaradi zavrnitve zahteval povračilo že izplačanih dodatkov od zaposlenih, pa ne drži, so še zagotovili.

Po podatkih finančnega ministrstva je bilo na podlagi zahtevkov za čas pomladanske razglasitve epidemije za vse neposredne in posredne uporabnike proračuna zagotovljenih 191,8 milijona evrov, od tega za neposredne uporabnike (ministrstva z organi v sestavi, nevladni in pravosodni uporabniki ter občine) 36,4 milijona evrov, za posredne proračunske uporabnike (javni zavodi, javni skladi in agencije) pa 155,4 milijona evrov.

Dogodki

Zaposlenim v zdravstvu za delo v epidemiji covida-19 pripadajo tudi nekateri dodatki k plačam. Na ministrstvu za zdravje so danes za STA pojasnili, da so v drugem valu epidemije na podlagi zahtevkov izplačali 1,32 milijona evrov, znesek v višini 52,4 milijona evrov pa bo izvršen tekom dneva.