Search
Close this search box.

Z vami delimo presunljivo Cvetino, Matjaževo in Bulijevo zgodbo

V zadnjih dneh se na Koroškem - posebej v Mežiški dolini, odvijajo mnoge žalostne in dih jemajoče zgodbe. V spodnjem zapisu delimo z vami eno izmed njih ... Ta se je zgodila na Prevaljah. Cveta, Matjaž in Buli srečno na vseh vaših nadaljnjih poteh ...

Cveta, Matjaž in Buli (maček) niso več v svoji hiši na Prevaljah, ki je bila njihov dom. V petek, 4. avgusta 2023 Matjaža ni bilo doma, Cveta pa je okoli 7. ure zjutraj z malim kovčkom in Bulijem v potovalki, sedela na zunanjih stopnicah in čakala na pomoč.

Okoli 4. ure zjutraj jo je klicala soseda, kakšna je voda pri njih. Videla je, da je Meža, ki je tekla po travniku, visoka skoraj do balkona v prvem nadstropju. Posnela je visoko vodo, spakirala v kovček nekaj svojih stvari ter hrano za Bulija.

Legla sta nazaj v posteljo, saj ni bilo elektrike. Kmalu je dobesedno eksplodiralo, zahreščalo, skočila sta na hodnik pred spalnico ter dnevno sobo in namesto okna, balkonskih vrat, cele zunanje stene, počivalnika je deroče tekla Meža. Tudi v spalnici zunanje stene v trenutku ni bilo več, odneslo je posteljo, na kateri je ležala še malo prej, omaro, vendar je v dnevni sobi in spalnici bil strop, oziroma tla zgornje, Matjaževe spalnice in dnevne sobe. Skoraj polovice hiše ni bilo več. Na žalostni petek, ob 7.30 uri zjutraj, je naredila zadnji dve fotografiji svoje spalnice in dnevne sobe.

Z obešalnika je vzela bundo, jo položila v potovalko in vanj dala Bulija, se obula in šla na stopnice. Poklicala je 112, slišala sta se z Matjažem, ki je že klical naokoli, da bi ji pomagali. Tadeja je klicala znance, vojake. Cveta je vedela, da s čolnom ne morejo do nje, saj so mimo nje, po Meži plavali hlodi, naplavine, drevje in bale sena. Povedali so ji, da bo prišel helikopter Slovenske vojske takoj, ko bo lahko vzletel, vendar je močno deževalo, zato je trajalo. Preveč si ni upala uporabljati telefona, vendar so jo kljub temu klicali in ji vlivali upanje ter jo spodbujali.

Okoli 17. ure je priletel helikopter in vojak se je spustil do njiju. Sledil je ganljiv prizor. Najprej sta se objela, potem navezala vse na zajlo in poletela. Na stadionu Prevalje so jo pričakali vojaki in jo pripeljali do nas je zapisala Barbara Knez na svojem Facebook profilu.

Barbara v zapisu nadaljuje: “Na suhem sta, na varnem tudi, med svojimi prijatelji. Z našo bico si delita posteljo, skupaj si delimo celo hišo. Prijatelji in znanci jo kličejo, jo spodbujajo, ji ponujajo, kar si bo želela in potrebovala. Matjaž je na varnem. Skupaj še nista. Pred dnevi je celo rekla, da to je pa tudi nekaj, da je pri 72 letih prvič letela s helikopterjem. V hiši vode še nimamo, imamo pa gasilce, ki nam pitno vodo dovažajo, zunaj je deževnica za wc, pri sorodnikih se stuširamo. Morda se bosta tudi naša psa Java in Bron spoprijateljila z Bulijem, čeprav dvomim.”

Cveta, Matjaž in Buli do hiše ne bodo mogli, dokler ne bo mostu, da iz hiše vzamejo, kar je še uporabnega. In potem … življenje, na srečo, teče dalje. A nikoli več ne bo nič isto kot je bilo.

Na koncu ganljivega zapisa Barbara dodaja: “P.S. Cveta in naša bica pravkar kuhata golaž za 20 ljudi, ki čistijo naš Kelt pub na Prevaljah, ki ga je zalila voda. Buli pa čaka, da kakšen kos mesa morda pade na tla.”

Vir: FB Barbara Knez

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Anastasia
Anastasia
8 mesecev nazaj

Ubogi ljudje! In vsa cast resevalcem!🌺🌹🌺🌹

Dogodki

V zadnjih dneh se na Koroškem - posebej v Mežiški dolini, odvijajo mnoge žalostne in dih jemajoče zgodbe. V spodnjem zapisu delimo z vami eno izmed njih ... Ta se je zgodila na Prevaljah. Cveta, Matjaž in Buli srečno na vseh vaših nadaljnjih poteh ...