Z oktobrom večina planinskih koč zapira svoja vrata, dom na Peci do nadaljnjega zaprt

Z oktobrom so planinske koče v visokogorju večinoma zaprle svoja vrata, nižje ležeče pa prešle na jesensko-zimski delovni čas. Nekatere koče bodo odprte le ob lepem vremenu, druge ob koncih tedna, od petka popoldan do nedelje zvečer …
peca 034

Zato pred odhodom v gore preverite, ali so le te še odprte ali ne. Na pot se pa odpravite z dobro založenim nahrbtnikom, v katerem naj bosta malica in zadostna količina pijače. Seveda pa ne pozabite na primerno obutev, obleko in opremo, saj so dnevi že krajši, temperature v gorah pa že precej nizke.

FOTO: Tadeja Rožič

Med najbolj priljubljenimi postojankami sta zagotovo Koča na Uršlji gori, ki bo v oktobru odprta od četrtka do nedelje, na Peci pa ostaja koča do nadaljnjega zaprta, saj bodo nadaljevali s prenovo, je za naš medij povedal predsednik PD Mežica Andrej Mlinar.

Na spletni strani Planinske zveze Slovenije priporočajo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obisku z večjo skupino predhodno najavite. Oskrbniki bodo tako lahko pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe ter za zadostne količine dobrot. Opozorilo še toliko bolj velja v primeru slabšega vremena – nekatere koče so lahko v primeru slabega vremena zaprte. Tiste z dostopi preko mest izpostavljenim snežnim plazovom, pa oskrbniki lahko v primeru povečane nevarnosti snežnih plazov tudi zaprejo

Pri tem naj še omenimo, da je etos v planinskih kočah, bivakih in drugih objektih – 179 objektov nudi 1400 ležišč – nočitev z zajtrkom mogoče plačati tudi s turističnimi boni. V tistih kočah, ki pa še obratujejo, pa boste lahko to možnost izkoristili še do konca leta, do takrat za enkrat veljajo tako imenovani vavčerji.

Še vedno veljajo tudi omejitve zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa, zato so zmogljivosti v kočah manjše kot v preteklih letih. V isti sobi lahko namreč bivajo le člani istega gospodinjstva ali pa iste zaključene skupine. Ker je prostora manj, je priporočeno, da se pravočasno pozanimate, ali je v kočah prostor za nočitev.

Več informacij o stanju odprtosti planinskih koč najdete TUKAJ.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.