Search
Close this search box.

Z novim šolskim letom brezplačna učna gradiva za vse učence prve triade

Začetek šolskega leta vedno predstavlja hud finančni zalogaj za številne družine, še posebej po epidemiji covida-19. Vsaj staršem učencev prve triade ne bo treba kupovati učbenikov in delovnih zvezkov, saj v novem šolskem letu brezplačna gradiva dobijo tudi tretješolci. Skupno je za učbeniške sklade in učbenike namenjeno 4,8 milijona evrov.

Teden pred začetkom novega šolskega leta je skrajni čas za nakup vsega potrebnega za šolo. Šole letos zaradi novega koronavirusa objavljajo seznam učbenikov, delovnih zvezkov in potrebščin samo v elektronski obliki, saj so se knjigarne oz. založbe odločile, da katalogov letos ne bodo tiskale. Delovne zvezke in šolske potrebščine morajo zato starši naročiti osebno v knjigarni ali preko spleta.

V šolskem letu 2020/2021 delovne zvezke za prvo triado financira ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in jih bo nabavila šola, učenci pa jih bodo prejeli prvi šolski dan, je zapisano na spletnih straneh šol.

Lani so imeli brezplačna gradiva učenci prvih in drugih razredov, letos tudi tretjih razredov. Skupno bo za prvo triado namenjenega 2,4 milijona evrov, od tega za tretji razred skoraj 900.000 evrov, so sporočili z ministrstva. Kot so pojasnili, šole za vsakega prvošolca prejmejo 30 evrov, za vsakega drugošolca in tretješolca pa 40 evrov. Šoli plača delovne zvezke ministrstvo v sklopu sredstev za učbeniški sklad v osnovni šoli. Po navedbah ministrstva bo v tem letu za učbeniške sklade in učbenike namenjeno 4,8 milijona evrov, kar je milijon evrov več kot lani.

Na ministrstvu za izobraževanje sicer z različnimi mehanizmi in ukrepi za zniževanje stroškov šolanja in zmanjševanje socialnih razlik med učenci zagotavljajo dodatna sredstva za subvencioniranje šolske prehrane, sofinanciranje oziroma subvencioniranje šole v naravi.

Preko javnega zavoda Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes) bo predvidoma v septembru oz. najkasneje v oktobru vsakemu vzgojno-izobraževalnemu zavodu zagotovilo dodatne prenosne računalnike za izvedbo pedagoškega procesa, v primeru izrednih ukrepov pa posojali učencem oziroma dijakom brez opreme za izobraževanje na daljavo.

Ob tem so spomnili, da je ministrstvo Arnesu že zagotovilo dodatna sredstva za posodobitev informacijske infrastrukture. Poseben poudarek bo na zagotavljanju uporabe videokonferenčnih storitev in spletnih učilnic, so navedli.

Ministrstvo prav tako vsem zavodom v Sloveniji omogoča dostop do Microsoftovih storitev (Office 365, videokonferenčni sistem MS Teams) v sklopu obstoječega licenčnega modela in pogodbe z Microsoftom. V dogovorih so že z nekaterimi mobilnimi operaterji, ki bi pri pouku na daljavo zagotovili dostop do interneta depriviligiranim skupinam učencev in dijakov.

Poleg tega v tem in prihodnjem letu načrtujejo črpanje dodatnih sredstev iz programa REACT EU, s katerimi bi na vzgojno-izobraževalnih zavodih lahko kakovostno nadgradili obstoječa digitalna učna okolja, ki bi bila prilagojena tudi za izvedbo pouka na daljavo v posebnih razmerah, so še dodali na ministrstvu.

Pomoč šolarjem iz socialno šibkih družin zagotavljajo tudi razne nevladne in humanitarne organizacije. Tako so v Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) v času šolanja na daljavo spodobno opremljene računalnike zagotovili 307 učencem in dijakom.

Rdeči križ Slovenije je v okviru dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh prejel donacijo 400 paketov šolskih potrebščin za šolarje iz vse Slovenije, šolske potrebščine pa zbirajo tudi območna združenja Rdečega križa. Slovenska karitas v okviru akcije Otroci nas potrebujejo zbira šolske potrebščine za 12.000 otrok.

Dogodki