Search
Close this search box.

Z novim protokolom izdajanja karantenskih odločb dorečen postopek pridobitve nadomestila plače

Vlada je pripravila nov protokol izdajanja karantenskih odločb osebam, ki so bile v tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom. V. d. generalne direktorice direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je danes zagotovila, da bodo ljudje lahko tudi za nazaj uredili in prejeli nadomestilo, če so ostali doma.

Z novo ureditvijo želijo na ministrstvu za zdravje zagotoviti, da bo čim več ljudi obveščenih o morebitnih tveganih stikih in bodo lahko ostali doma ter za ta čas prejeli nadomestilo za karanteno, je dejala Petričeva na današnji novinarski konferenci vlade.

Po novem bo tako oseba, ki ji potrdijo okužbo z novim koronavirusom, po navodilu epidemiologa obvestila vse, s katerimi je bila v tesnem stiku. Če ima nameščeno aplikacijo #OstaniZdrav, bo vanjo vnesla kodo, da bodo obveščeni vsi, ki prav tako uporabljajo aplikacijo. Tisti, ki bodo dobili obvestilo o tesnem stiku, naj po pojasnilih Petričeve “ostanejo doma in ravnajo kot da so v karanteni na domu”.

Zaposleni po po novem protokolu o tesnem stiku z okuženim obvestil svojega delodajalca, ta pa bo v sodelovanju z izvajalcem medicino dela presodil, ali lahko zaposleni dela od doma, ali morda lahko v podjetju zagotovijo, da ta zaposleni še naprej dela na delovnem mestu in pri tem nima ne v službi ne na poti v službo oz. domov nobenih stikov. Če nobena od teh opcij ni možna, pa bo zaposleni ostal v karanteni doma. Za potrdilo o karanteni, s katero lahko zaposleni uveljavlja pravico do nadomestila za karanteno, pa bo poskrbel delodajalec, ki bo o tem obvestil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

NIJZ bo zaposlenemu izdal odločbo, ki bo podlaga za uveljavljanje nadomestila za karanteno, je še opisala Petričeva.

Samozaposleni, kmetje ali družbeniki, ki pooblaščenega izvajalca medicine dela nimajo, pa bodo do potrdila NIJZ prišli tako, da bodo o tesnem stiku obvestil osebnega zdravnika in ta bo po presoji, ali je res šlo za tvegan tesen stik z okuženim, informacijo o tem posredoval NIJZ, da bo posameznik dobil potrdilo o karanteni, s katerim bo pri finančni upravi uveljavljal pravico do nadomestila.

Petričeva je ob tem poudarila, da bo potrdilo mogoče pridobiti tudi za nazaj za čas, ko epidemiološka služba ni več zmogla izdajati karantenskih odločb. Tisti, ki so še po starem dobili obvestilo o karanteni, pa bodo še vedno potrebovali odločbo ministrstva za zdravje za uveljavljanje nadomestila, je dodala.

Nov protokol ni pozabil niti na starše, ki so morali ostati doma z otrokom, ki je imel v vrtcu ali šoli tvegan stik. Tudi ti starši bodo lahko dobili potrdilo od NIJZ, je zagotovila Petričeva. Tisti pa, ki jim bo karanteno na meji izrekla policija, bodo nadomestilo uveljavljali s potrdilom policije.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je ob tem pojasnil, da bodo starši otrok, ki so tako ostali doma zaradi skrbi za šoloobveznega otroka, lahko nadomestilo uveljavljali tudi za nazaj od 1. septembra. Prebivalce je pozval, naj “v vsakem primeru vložijo vlogo za nadomestilo plače zaradi karantene zaradi višje sile, tudi če še ne boste imeli potrdila. Tako bo postopek pravočasno začet, potrdilo o karanteni pa boste priložili kasneje,” je dodal.

Nova ureditev po besedah Petričeve ne predvideva nadzora. “Verjamemo, da se vsi zavedajo, da bomo s spoštovanjem vseh priporočil in navodil najhitreje prebrodili to fazo epidemije in zaščitili vse,” je dejala Petričeva.

Dogodki

Vlada je pripravila nov protokol izdajanja karantenskih odločb osebam, ki so bile v tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom. V. d. generalne direktorice direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je danes zagotovila, da bodo ljudje lahko tudi za nazaj uredili in prejeli nadomestilo, če so ostali doma.