Z nedeljo se na meji odrejena karantena skrajšuje s 14 na 10 dni

Z nedeljo se obdobje karantene ob vstopu iz epidemiološko nevarnih držav v Slovenijo skrajšuje s 14 na 10 dni. Izjemi, ko karantena ne bo odrejena, za pogreb bližnjega sorodnika in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani, pa od nedelje ne bosta več časovno omejeni, je na novinarski konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Vlada je namreč na današnji seji sprejela spremembe odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti države.

Ključna sprememba je skrajšanje časovnega obdobja odreditve karantene iz 14 na 10 dni. Kot je pojasnil Kacin, je strokovna svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje v preteklem tednu obravnavala predlog Evropske komisije za enotna pravila za schengensko območje in razpravljala o možnosti skrajšanja obdobja karantene po vstopu v Slovenijo iz držav, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav ali njihovih administrativnih enot.

Strokovna skupina je zavzela stališče, da se obdobje odrejene karantene po vstopu v Slovenijo na meji opredeli kot 10-dnevna karantena, ki po zaključku ne potrebuje testiranja in velja enotno za prav vse ob prehodu meje,” je pojasnil Kacin.

Izjemi, ko karantena ne bo odrejena, in sicer za pogreb bližnjega sorodnika in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani, po njegovih besedah od nedelje ne bosta več časovno omejeni na 24 ur.

V primerih, ko je ob vstopu v Slovenijo treba predložiti ustrezna dokazila in negativen izvid testa, pa ta ne sme biti starejši od 48 ur.

To je namreč novost, je izpostavil Kacin, saj se zahtevana veljavnost negativnega testa s 36 ur podaljšuje na 48 ur. Potrdilo o negativnem testu mora izdati institucija, katere verodostojnost priznavata slovenski inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ter nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Kot je še dodal Kacin, so v definicijo ožjih družinskih članov dodani tudi starši.

Vlada je sicer danes zagotovila tudi sredstva za pokrivanje stroškov brisov za potrditev okužbe z novim koronavirusom v bolnišnicah in zdravstvenih domovih v času epidemije, torej od 12. marca do 31. maja. Za pokrivanje stroškov brisov je iz proračunske rezerve zagotovila do pet milijonov evrov, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa mora plačila izvajalcem zdravstvene dejavnosti izvršiti do 21. septembra.

Na novinarski konferenci po seji je vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da je bilo pri 2489 testiranjih v sredo ugotovljenih 77 okužb s koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi COVID-19 zdravi 26 bolnikov, pet jih je priključenih na respirator. Nihče ni umrl. Aktivno je okuženih 633 oseb. Kacin je potrdil, da se žarišča še naprej pojavljajo v šolah in v domovih starejših občanov.

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je opozoril, da imajo slovenske bolnišnice rezerviranih 50 postelj za bolnike s COVID-19, redni programi pa se lahko vzporedno izvajajo. V primeru večjega potrebnega števila postelj bodo bolnišnice začele odpovedovati redni program in s tem pridobile dodatne postelje na intenzivnih oddelkih.

Prihaja jesensko obdobje z respiratornimi prehladnimi obolenji. Zdravstvena stroka se je dogovorila, da pri otrocih smrkanje ne bo razlog za napotitev na testiranje, ampak mora biti prisotnih več simptomov koronavirusa, je še pojasnil.

Odločitev za desetdnevno karanteno je po Rozmanu posledica ugotovljenih podatkov, da večina bolnikov zboli v povprečju 7 dan od dneva okužbe.

Zdravstveni inšpektorji so od začetka izvajanja nadzora obiskali 698 objektov in izdali 23 glob fizičnim osebam zaradi neuporabe zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru. V sredo so nadzor izvedli v 140 različnih objektih, do tega 81 gostinskih obratov, 45 trgovin in 14 prireditev. Izdali niso nobene globe. Opravljenih je bilo 150 nadzorov spoštovanja odločb o odrejeni karanteni, skupno število izvedenih nadzorov je 21.787. Izrečenih je bilo 196 prekrškovnih sankcij, od tega 1 obdolžilni predlog zoper mladoletno osebo, 10 opominov, 66 odločb z izrekom globe in 119 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 74.000 evrov.

Vir: STA, www.gov.si

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije