Search
Close this search box.

Z letom 2021 višja pomoč ob rojstvu otroka in višji starševski dodatek

Staršem bo od začetka novega leta zagotovljen višji znesek ob rojstvu otroka in plačilo višjih prispevkov v primeru dela s krajšim delovnim časom. Spreminja se tudi znesek starševska dodatka.

Kot so pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, so ukrepi na področju družinske politike del preglednega in uporabniku prijaznega sistema socialnih pomoči, ki je ena od prioritet ministra Janeza Ciglerja Kralja.

“Za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2021, dvigujemo višino pomoči ob rojstvu otroka iz sedanjih 286,72 EUR na 350 EUR, starševski dodatek pa iz 258,09 EUR na 402,18 EUR,” so navedli na ministrstvu.

Pomoč ob rojstvu otroka je namenjena nakupu opreme za novorojenčka v enkratnem znesku, ki bo po novem znašal 350 EUR. Pravico ima vsak novorojenček, katerega mati ali oče imata stalno ali začasno prebivališče v Republiki Sloveniji in dejansko živita v Republiki Sloveniji.

Starševski dodatek je namenjen materam (ali očetom po 77 dnevih od rojstva otroka), ki niso zavarovane za starševsko varstvo (študentke, nezaposlene). Upravičenka je za čas trajanja pravice vključena v pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Mati (oziroma oče, če on koristi) in otrok morata imeti stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in dejansko prebivati v Republiki Sloveniji. Pravica traja 365 dni od rojstva otroka, v primeru rojstva dvojčkov ali več otrok, nedonošenčka, otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo se podaljša.

Poleg zvišanja višine pomoči ob rojstvu otroka in starševskega dodatka pa bo po novem upravičenim staršem za krajši delovni čas država zagotavljala plačilo prispevkov za socialno varnost od sorazmernega dela povprečja zadnjih 12 plač in ne več od sorazmernega dela minimalne plače.

Več o pravicah ob rojstvu otroka najdete TUKAJ.

Dogodki

Staršem bo od začetka novega leta zagotovljen višji znesek ob rojstvu otroka in plačilo višjih prispevkov v primeru dela s krajšim delovnim časom. Spreminja se tudi znesek starševska dodatka.