Search
Close this search box.

Z enim odmerkom doslej cepljenih 11,4 odstotka, z dvema 5,4 odstotka prebivalcev. 36 prijav resnih neželenih učinkov

Omejene količine cepiva proti covidu-19 ostajajo glavni problem cepljenja v Sloveniji, pravi nacionalna koordinatorica za cepljenje na NIJZ Marta Grgič Vitek. Po njenih navedbah je bilo doslej s prvih odmerkom cepiva cepljenih 11,4 odstotka prebivalcev, z dvema 5,4 odstotka. Skupno je bilo po cepljenju 36 prijav resnih neželenih učinkov.

Dobava cepiva v zadnjih mesecih narašča, do danes so v Sloveniji prejeli že več kot 400 tisoč odmerkov, je predstavitev rezultatov cepljenja na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 začela Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ. Tako je bilo v februarju dobavljenih slabih 150 tisoč odmerkov, v marcu pa že skoraj 200 tisoč. Predvidene dobave v aprilu znašajo skupaj dobrih 335 tisoč odmerkov, od tega dobro polovico predstavlja Pfizer in slabo polovico AstraZeneca, v manjšem delu cepivo Moderne.

Do včeraj je bilo s prvim odmerkom cepljenih 11,4 odstotka prebivalcev, to je skoraj 240 tisoč ljudi. Z drugim odmerkom pa 5,4 odstotka, torej 112 tisoč ljudi. Vseh izvedenih cepljenj je bilo tako več kot 352 tisoč.

Število cepljenih oseb v starostnih skupinah 80 plus, ki so se cepile prve, se še zmeraj povečuje. Pred 14 dnevi je bila precepljenost v starostni skupini med 80 in 84 let okoli 55 odstotkov, zdaj pa se je dvignila proti 60 odstotkom, je pojasnila.

Dvignila se je precepljenost tudi v starostni skupini od 75 do 79 let, kjer je s prvim odmerkom cepljenih 50 odstotkov ljudi, začenja se tudi cepljenje starostne skupine od 70 do 74 let, za zdaj je s prvim odmerkom cepljenih 21 odstotkov. Ta teden bodo v večini cepilnih centrov zaključili s cepljenjem starostne skupine od 75 do 79 let, vzporedno se bo pospešilo tudi cepljenje starostne skupine od 70 do 74 let. V naslednjem tednu se bodo začeli cepiti tudi v starostni skupini od 65 do 69 let, torej v skupini, ki je do zdaj najmanj cepljena.

Povprečna precepljenost po regijah s prvim odmerkom je okoli 11 odstotkov. Največ cepljenih je v Zasavski regiji, kjer je s prvim odmerkom cepljenih slabih 14 odstotkov.

Od skupnega števila cepljenj s cepivom Pfizer je bilo do 28. marca, med skoraj 250 tisoč cepljenji ugotovljenih 2252 prijav neželenih učinkov, torej nekaj manj kot 1 odstotek. Pri nekaj več kot 20 tisoč cepljenjih s cepivom Moderna je bilo evidentiranih 39 prijav neželenih učinkov, torej okoli 0,2 odstotka. Pri dobrih 75 tisoč cepljenjih z AstraZeneco pa je bilo prijavljenih 1068 neželenih učinkov, torej okoli 1,5 odstotka.

Do vključno 28. marca so na NIJZ-ju prejeli:

  • 25 prijav resnih neželenih dogodkov po cepljenju s cepivom Pfizer, to je 1,1 odstotka glede na vse prijave,
  • 1 prijavo resnih neželenih dogodkov po cepljenju s cepivom proizvajalca Moderna, to je 2 odstotka glede na vse prijave,
  • 10 prijav resnih neželenih dogodkov po cepljenju s cepivom proizvajalca AstraZeneca, to je 0,9 odstotka glede na vse prijave.

Sicer pa so Marto Grgič Vitek novinarji spraševali tudi o poteku cepljenja, ko so na nekaterih območjih bili cepljeni zdravi mlajši ljudje, drugod pa niso cepili niti starejših. Grgič Vitek je poudarila, da so cepilni centri ves čas prejemali navodila, kako naj naročajo cepivo glede na to, katera starostna skupina je na vrsti za cepljenje.

Upa, da je do primerov, ko so bili morda cepljeni tisti, ki še niso bili na vrsti, prihajalo v manjši meri in morda zato, ker jim je ostalo cepiva, ki ga niso mogli porabiti, ker so nekateri odpovedovali cepljenje. Osebno zagovarja, da se raje cepi nekoga, ki morda še ne bi bil na vrsti, kot da se cepivo zavrže.

Vir: STA, www.gov.si

Dogodki

Omejene količine cepiva proti covidu-19 ostajajo glavni problem cepljenja v Sloveniji, pravi nacionalna koordinatorica za cepljenje na NIJZ Marta Grgič Vitek. Po njenih navedbah je bilo doslej s prvih odmerkom cepiva cepljenih 11,4 odstotka prebivalcev, z dvema 5,4 odstotka. Skupno je bilo po cepljenju 36 prijav resnih neželenih učinkov.