Z delom bodo pričele tudi zobozdravniške ordinacije

zobozdravnik

Še ta mesec je pričakovati, da bodo spet začele delati tudi zobozdravniške ordinacije. Končno odločitev o tem, kdaj konkretno, bo glede na epidemiološke podatke sprejel minister za zdravje. Medtem pa je stroka pripravila smernice za varno delo v zobozdravstvu, ki pa ne bo več, kot je bilo pred epidemijo.

Sredi marca je zdravstveni sistem v velikem obsegu zastal zaradi ukrepov za obvladovanje širjenja novega koronavirusa. Druge zdravstvene stroke so v zadnjih dveh tednih začele obravnavati bolnike, v zobozdravstvu pa zaradi velike možnosti izpostavljenosti okužbi tako za zaposlene v ordinacijah kot tudi za bolnike še vedno deluje le mreža nujnih ambulant.

V zdravniških organizacijah že ves čas opozarjajo, da je treba najti ustrezen način, da bo zobozdravstvo spet začelo delati. Bolezni ustne votline so pomemben javno-zdravstveni problem, saj slabo ustno zdravje vpliva na splošno zdravje prebivalstva. A zobozdravniki po njihovih opozorilih ne bodo več mogli delati tako kot pred epidemijo, predvsem ne bodo več mogli obravnavati tako veliko bolnikov dnevno kot prej. Po oceni zbornice bo en zobozdravnik na izmeno, ta traja 6,5 ure, lahko obravnaval 10 primerov. Zato so pozvali, naj se v izvajanje javnih storitev vključi tudi zasebnike, da bo mogoče obdelati vse bolnike, ki potrebujejo zobozdravstvene storitve.

Da bo delo v zobozdravstvenih ordinacijah varno za bolnike in zaposlene, bodo morali upoštevati številne ukrepe. Svoj predlog smernic, po katerih naj delajo, so pripravili tudi člani odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije. Predsednik odbora Krunoslav Pavlović je poudaril, da mora smernice dokončno potrditi razširjeni strokovni kolegij za zobozdravstvo, posvetovalni organ ministra za zdravje.

Zaprtje zobozdravstvenih ambulant je v veliki meri porušilo sistem naročanja v zobozdravstvu. Zato bo treba bolnike oskrbeti na podlagi triaže po stopnjah nujnosti in po strokovni presoji nosilca dejavnosti, opozarjajo v zdravniški zbornici.

Glede na smernice, ki so jih pripravili, bodo v zobozdravstvenih ambulantah sprejemali samo naročene bolnike, ki bodo morali v ambulanti priti točno ob uri, ko so naročeni. V čakalnico bo bolnik moral vstopiti z zaščitno masko na obrazu, pred vstopom si bodo morali razkužiti roke.

Tudi nujni bolniki ne bodo mogli kar vkorakati k zobozdravniku, ampak bodo morali prej poklicati ali poslati elektronsko sporočilo. Če bodo zdravi, jih bodo v ambulanti sprejeli v roku 24 ur.

V zobozdravstvenih ordinacijah bodo morali bolnike naročati tako, da bo v čakalnici istočasno čim manj čakajočih in ob upoštevanju priporočil epidemiologov.

Zaposleni v zobozdravstveni ambulanti bodo morali tudi pri obravnavi domnevno zdravih bolnikov uporabljati zaščitno opremo, med drugim masko FFP2/N95, vizir, ki sega v področje vratu, ali zaščitna očala, pokrivalo oz. plašč z dolgimi rokavi, pokrivalo za lase in ušesa ter rokavice. Za vsakega bolnika si bo osebje v zobozdravstveni ordinaciji moralo nadeti nov komplet osebne zaščitne opreme, še predvidevajo smernice.

Te med drugim zobozdravstvenim ambulantam tudi svetujejo, naj delo z bolniki načrtujejo kar se da varčno z vidika porabe osebne varovalne opreme in ostale opreme. Naj torej za vsakega bolnika pripravijo načrt potrebnih posegov, vključno z rentgensko diagnostiko.

Glede na smernice bodo morali ambulanto po vsaki obravnavi bolnika za 10 minut prezračiti. Osebje bo moralo po vsaki obravnavi temeljito razkužiti celotno ordinacijo, vse površine in naprave v njej.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije