Search
Close this search box.

Z boljšo pitno vodo v Slovenj Gradcu tudi višje cene na položnicah

V Mestni občini Slovenj Gradec zaključujejo več kot štiri milijone evrov vredno naložbo v ultrafiltracijo vode, ki za občane prinaša bolj zanesljivo oskrbo in boljšo pitno vodo. Prav ta naložba pa je razlog, da se z avgustom višajo cene oskrbe s pitno vodo. Povprečna položnica bo višja za 4,95 evra in bo po novem mesečno znašala 40,74 evra.

Nove cene oskrbe s pitno vodo, ki zajemajo tako višje cene omrežnine kot višje cene storitve, so na predlog Komunale Slovenj Gradec, ki je upravljavec vodovodnega omrežja, na današnji seji z večino glasov za in dvema proti potrdili mestni svetniki Mestne občine Slovenj Gradec.

Po besedah župana Mestne občine Slovenj Gradec Tilna Kluglerja je naložba v ultrafiltracijo drugi največji projekt v občini, o njegovi vsebini pa več pove podrobnejši opis projekta, ki pravi, da ta prinaša izboljšanje zanesljivosti oskrbe z zdravstveno ustrezno pitno vodo v občini.

“V pitni vodi ne bo več klora oz. ga bo zelo malo. Pomembno pa je tudi, da nismo le zgradili nove naprave v Suhem Dolu, ampak smo zgradili tudi več kot 10 kilometrov novega omrežja in na javni vodovod na novo priključili 457 oseb,” je svetnikom povedal župan Klugler. Naložba s seboj prinaša tudi dvig cene za odjemalce, še vedno pa ta ostaja pod povprečjem primerljivih cen v drugih občinah, je dodal župan.

Celotna naložba v ultrafiltracijo in manjkajoče vodovode je vredna 4,24 milijona evrov brez DDV. Za naložbo, ki so jo izvajali skoraj dve leti, so iz kohezijskega sklada pridobili nekaj manj kot tri milijone evrov, lastnih sredstev je nekaj manj kot 1,3 milijona evrov, je za STA pojasnil direktor Komunale Slovenj Gradec Jože Dvorjak.

Poudaril je, da poleg tega da naložba prinaša dolgoročno rešitev kvalitetne priprave pitne vode, pa za Komunalo Slovenj Gradec kot upravljavca vodovoda pomeni še bolj varno distribucijo pitne vode do uporabnikov z manj motnjami pri dobavi.

Sicer pa je glavni razlog za višje cene oskrbe s pitno vodo predvsem dodatni strošek elektrike, ki ga naložba prinaša, saj bo poraba elektrike večja, razlog podražitev pa so tudi stroški najemnine in zavarovanja objekta ultrafiltracije.

Nove cene bodo veljale od avgusta letos dalje, ko se bo po načrtih tudi zaključilo obdobje poskusnega obratovanja. Da je naložba bila potrebna, so sicer v komunali poudarjali več let, saj sta se predvsem ob dolgotrajnih nalivih pojavljala motna voda in problem mikrobioloških onesnaženj na izvirih v Suhem Dolu, od koder zagotavljajo okoli 75 odstotkov potrebnih količin vode za slovenjgraško občino.

Kot so postopek ultrafiltracije opisali na občini, je to fizikalna filtracija z membrano, ki ima velikost por 0,02 mikrometra do 0,03 mikrometra. To omogoča odstranitev vseh netopnih snovi, večjih od velikosti por. Mednje spada 99,99 odstotka virusov in 99,99 odstotka bakterij, pesticidi pa žal še ne.

Slovenjgraški svetniki so na današnji zadnji seji mestnega sveta pred počitnicami med drugim potrdili tudi letošnje občinske nagrajence, ki jim bodo odlikovanja vročili septembra ob prazniku občine.

Dogodki

V Mestni občini Slovenj Gradec zaključujejo več kot štiri milijone evrov vredno naložbo v ultrafiltracijo vode, ki za občane prinaša bolj zanesljivo oskrbo in boljšo pitno vodo. Prav ta naložba pa je razlog, da se z avgustom višajo cene oskrbe s pitno vodo. Povprečna položnica bo višja za 4,95 evra in bo po novem mesečno znašala 40,74 evra.