Search
Close this search box.

Z avgustom premestitev duhovnikov tudi na Koroškem

Mesec avgust je tudi mesec, ko duhovniki menjavajo svoje službe in delovna mesta.

Za nadškofijo Maribor je že tradicija, da v osrednjem katoliškem tedniku na prvo avgustovsko nedeljo objavijo osebne spremembe in premestitve duhovnikov. Letos 29 duhovnikov z avgustom sprejema drugo mesto. Pri župnikih je napisano, da so se »odpovedali župniji« in bili imenovani na drugo mesto. Vsak župnik je namreč z odlokom postavljen v župnijo in ima pravico do stalnosti (prim. kan. 522 Zakonika cerkvenega prava). Zato se duhovnik pri premestitvah, potem ko se je pogovoril s svojim škofom, odpove službi, v kateri je deloval, da sprejme novo službo (prim. kan. 191, 1 Zakonika cerkvenega prava). Ta odpoved ne pomeni, da tiste službe oziroma župnije ni imel rad, pač pa, da je pripravljen sprejeti škofovo odločitev glede premestitve. Če se je župnik službi odpovedal, je to naredil zato, da ga je škof lahko imenoval, kakor sta bila prej dogovorjena, za župnika v drugo župnijo ali drugo službo. Enako velja tudi za tiste, ki so bili »razrešeni« določene službe. Ta razrešitev pomeni predvsem končanje ene službe in sprejetje nove.

Franc Brglez, župnik in častni dekan, se je odpovedal župniški službi v župniji Prevalje in mu je dodeljeno sobotno leto. Stanoval bo v župnišču v Makolah.

Župnik Franc Brglez je 31. 3. 2022 sporočil svojo odpoved župniške službe g. nadškofu. V župniji Prevalje je opravljal službo duhovnika kar 6. let. V tem času je želel urediti ustrezne župniške prostore, ki bi zadostili potrebam po dveh veroučnih učilnicah, prostoru za skavte, dvorani za cca 70 ljudi in garaži z depojem.

Žal, pa kljub vsemu trudu, ni dosegel dogovora z nadškofijo. Kljub času sinodalnega dogajanja, katerega moto je: hoditi skupaj, z nadškofijo niso našli skupne poti. Pismo, ki ga je župnik Franc Brglez napisal svojim župljanom, s katerim pojasni svoj odstop, najdete TUKAJ.

Damjan Tikvič, duhovni pomočnik v župnijah Sv. Jakob v Slovenskih goricah, Št. Ilj v Slov. goricah in Maribor – Košaki, je razrešen pastoralne službe v treh omenjenih župnijah in imenovan za župnijskega upravitelja na Prevaljah.

Bernard Geršak, stolni kanonik in škofijski ekonom, se je odpovedal službi škofijskega ekonoma in bil hkrati razrešen službe župnika sodelavca in upravitelja časnih dobrin v župnijah Pastoralne zveze Slovenj Gradec. Imenovan je za župnika v Kamnici in za soupravitelja župnije Sv. Križ nad Mariborom.

Damjan Mlinarič, upravitelj župnije sv. Lovrenc na Pohorju, je razrešen te službe in imenovan za kaplana v župnijah Pastoralne zveze Slovenj Gradec (župnije: Slovenj Gradec, Stari trg, Sele in Pameče).

Celoten letošnji seznam najdete TUKAJ.

Dogodki

Mesec avgust je tudi mesec, ko duhovniki menjavajo svoje službe in delovna mesta.