WHO: Zaščitne maske iz blaga učinkovite proti novim sevom koronavirusa

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v petek sporočila, da zaradi novih mutacij novega koronavirusa za zdaj ne namerava spreminjati svojih smernic glede uporabe zaščitnih mask iz blaga. Kot je pojasnila, se novi, bolj nalezljivi sevi virusa prenašajo na enak način kot ostali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Nemčiji in Avstriji so zaradi novih sevov novega koronavirusa v javnem potniškem prometu in v trgovinah obvezne kirurške in maske vrste FFP2, medtem ko maske iz blaga niso več dovoljene.

Tehnična vodja WHO glede pandemije covida-19 Maria Van Kerkhove je poudarila, da so nekateri novi sevi morda bolj prenosljivi, da pa študije iz Velike Britanije in Južne Afrike kažejo, da način prenašanja okužb ostaja enak. Ob tem je na novinarski konferenci v Ženevi dejala, da se lahko države glede uporabe mask odločajo po svoje.

WHO uporabo zaščitnih mask iz blaga priporoča za mlajše od 60 let, ki nimajo pridruženih bolezni. Maria Van Kerkhove je dejala, da morajo biti takšne maske narejene iz treh plasti blaga, da nudijo zadostno zaščito.

Po drugi strani uporabo medicinskih mask organizacija priporoča zdravstvenemu osebju, vsem, ki so bili na testiranju na novi koronavirus pozitivni ali čakajo na izvide testa ter tistim, ki skrbijo za covidnega bolnika. Medicinske maske WHO priporoča tudi za starejše od 60 let, saj je pri njih večje tveganje za težji potek bolezni.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije