Search
Close this search box.

Vzhod države po obilnem deževju ogrožajo plazovi. Težave tudi v prometu

Po obilnem deževju, ki je te dni zajelo državo, Arso opozarja na povečano možnost zemeljskih plazov. Številni so se posebej na vzhodu države, sprožili že v minulih dneh, ponekod ogrožajo stanovanjske objekte. Razmere so bile v torek zvečer zelo zahtevne na območju Šentilja, kamor naj bi danes na pomoč prišla tudi vojska.

Kot je v torek zvečer pojasnila vodja Civilne zaščite Šentilj Valentina Ošlovnik, se razmere spreminjajo iz minute v minuto. Ogroženo je celotno območje Šentilja, najhuje pa je bilo zvečer od Dobrenja do Štrihovca in od Zgornje do Spodnje Velke.

Voda dre iz bregov, nastajajo hudourniki. Iz še ene hiše so morali izseliti ljudi, saj je tam zaradi polzeče hribine postalo prenevarno. Zaprtih je tudi več cestnih odsekov. Ekipe civilne zaščite ostajajo na terenu, za pomoč so prosili tudi vse gasilce, je dodala vodja Civilne zaščite Šentilj.

V zadnjih 12 urah je največ padavin padlo na postaji Kadrenci, 48,5 mm, od tega približno 30 mm v zadnjih štirih urah.

Tekom zadnjih 12 ur so gasilci na območjih Regijskih centrov za obveščanje Ptuj, Maribor, Celje, Murska Sobota in Novo mesto odpravljali posledice obilnega dežja. Zabeleženih je bilo:

  • 325 dogodkov in
  • aktiviranih 187 gasilskih enot.

Gasilci so izčrpavali meteorno vodo iz večinoma kletnih prostorov stanovanjskih in drugih objektov, čistili prepuste, odstranjevali zaradi razmočenosti tal podrto drevje, v objekte nameščali potopne črpalke ter s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte. Meteorne vode so zalile tudi več cestišč, ponekod so objekte ogrožali tudi narasli vodotoki.

Zaradi razmočenega terena se je sprožilo več zemeljskih plazov. Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili:

  • 68 plazov,
  • za njihovo sanacijo pa je bilo aktiviranih skupno 47 gasilskih enot.

Največ plazov je bilo na severovzhodnem delu Slovenije. Na območju:

  • ReCO Maribor 32,
  • ReCO Ptuj 22,
  • ReCO Murska Sobota 9,
  • ReCO Brežice 2,
  • ReCO Celje 2 in
  • ReCO Slovenj Gradec 1 dogodek.

Gasilci so plazišča prekrivali s folijo in urejali odvodnjavanje. Plazovi večinoma ogrožajo infrastrukturo in objekte, nekaj škode pa so povzročili tudi v naravi.

Težave so tudi v prometu. Zaradi nevarnosti plazenja vozišča na območju mejnega prehoda Zavrč na cesti Spuhlja-Zavrč promet poteka izmenično enosmerno.

Zaradi poplavljenih vozišč so zaprte cesta Smednik-Kostanjevica pri Zameškem, cesta Videm-Radenci v Radencih in cesta Jurovci-Leskovec v Leskovcu. Na cesti Ptuj-Središče ob Dravi v Mihovcih promet zaradi plazu poteka izmenično enosmerno.

Popolnoma pa so zaradi zemeljskih plazov zaprte ceste Maribor-Pernica med Malečnikom in krožiščem pri avtocestnem priključku Pernica in cesta Zgornja Kungota-Plač pri Podigracu, kažejo podatki prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Minulo noč so poplavljali številni manjši vodotoki in reke v severovzhodni Sloveniji ter Krka. Za Podravje je bilo v torek izdano najvišje, rdeče hidrološko opozorilo, za danes velja za eno stopnjo nižje oranžno opozorilo.

Poplavlja reka Ščavnica, narasle so Mura, Pesnica in Dravinja, poplavljajo tudi posamezni manjši vodotoki, razlivajo se Krka, Kolpa in Lahinja. Po napovedih naj bi Kolpa največji pretok dosegla predvidoma davi.

Vremenska napoved:

Danes bo večinoma oblačno, predvsem v notranjosti bodo krajevne padavine, ki bodo popoldne oslabele. Pihal bo severni do severovzhodni veter, ki bo ponekod okrepljen, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16, na Goriškem in ob morju okoli 19 °C.

Jutri bo pretežno oblačno, a povečini suho vreme. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Na Primorskem se bo delno zjasnilo, pihala bo šibka burja. Jutranje temperature bodo večinoma od 5 do 10, na Primorskem okoli 12, najvišje dnevne od 13 do 17, na Goriškem in ob morju okoli 20 °C.

V petek bo na Primorskem delno jasno, drugod pretežno oblačno, popoldne in zvečer se bodo pojavljale posamezne krajevne plohe. V soboto bo nekaj več sonca, še možne bodo krajevne plohe. Topleje bo.

Vir: STA, Uprava RS za zaščito in reševanje ter ARSO

Dogodki

Po obilnem deževju, ki je te dni zajelo državo, Arso opozarja na povečano možnost zemeljskih plazov. Številni so se posebej na vzhodu države, sprožili že v minulih dneh, ponekod ogrožajo stanovanjske objekte. Razmere so bile v torek zvečer zelo zahtevne na območju Šentilja, kamor naj bi danes na pomoč prišla tudi vojska.