Vzgojitelji naj bi otroke lasali in brcali. Na Centru za socialno delo v Postojni potrdili prejem anonimnih prijav

Na Centru za socialno delo (CSD) v Postojni so prejeli več anonimnih prijav, da naj bi se vzgojitelji ukrajinskih sirot, ki so nastanjene v Slavini pri Postojni, fizično znašali nad otroki, je poročala TVS. Za zaposlene, ki so prišli v Slavino skupaj z otroki iz Ukrajine, so organizirali delavnice o ničelni toleranci do nasilja v Sloveniji.

Po neuradnih podatkih, ki so jih pridobili na na TVS, naj bi vzgojitelji otroke lasali in brcali. Na Centru za socialno delo v Postojni so potrdili prejem anonimnih prijav.

Kristina Zadel Škrabolje iz notranjsko-primorskega CSD je za TVS pojasnila, da naj bi nasilje nad otroki izvajalo osebje oz. zaposleni v Slavini. Po njenih navedbah so na podlagi tega takoj začeli postopek ugotavljanja ogroženosti otrok. Zadevo po navedbah televizije preiskuje tudi policija.

Kot navaja televizija, so zaposleni prišli v Slavino skupaj z otroki iz ukrajinske sirotišnice, po prejemu prijav pa je CSD takoj organiziral delavnice zanje. Slednje potekajo te dni. V okviru delavnic jih poučujejo o ničelni toleranci do nasilja v Sloveniji.

S prijavami sem bila seznanjena in sem jih prenesla vodstvu ter se z njimi tudi pogovarjala o tem. Težko komentiram, ker so zelo kontradiktorne mnenja, navedena v prijavi, in tem, kar predstojnica meni oziroma zazna,” pa je za TVS povedala skrbnica projekta nastanitve sirot Cvetka Kernel.

Po neuradnih podatkih so na TVS tudi izvedeli, da naj bi zaposleni zavračali pomoč strokovnih delavcev in vključevanje otrok v naše vrtce. Večina od 20 otrok je sicer starih do štiri leta, najstarejši pa ima sedem let, še navaja medij.

V Postojni nastanitveni center za 120 državljanov Ukrajine

Vlada je na današnji seji sprejela sklep o ustanovitvi nastanitvenega centra za ukrajinske državljane v Postojni. Kot so še zapisali v sporočilu za javnost po seji, bo nastanitveni center sprejel 120 državljanov Ukrajine. Vanj bodo namestili prosilce za začasno zaščito in osebe, ki so status začasne zaščite že pridobile.

V postojnski nastanitveni center bodo najprej preselili ranljive osebe iz Ukrajine iz azilnega doma v Logatcu. S tem bodo pridobili prostor za ranljive kategorije ostalih prosilcev za azil, ki so trenutno nastanjeni v azilnem domu na Viču.

V logaškem azilnem domu je ta čas nameščenih nekaj več kot 280 ukrajinskih beguncev. Skupaj pa se jih je, sodeč po vloženih prošnjah za začasno zaščito, v Slovenijo doslej zateklo že več kot 6000, je za STA danes povedala direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj.

Lokacijo centra v Postojni sta pomagali zagotoviti Civilna zaščita Notranjske in Občine Postojna, so še sporočili z vlade.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije