Vuzeniški župan opozarja: “Zakon o zmanjšanju stroškov občin še vedno ni uveljavljen”

Mandatar Janez Janša občinam obljublja sodelovanje. Na današnjem posvetu o financiranju slovenskih občin, ki ga je v dvorani zdravniške zbornice pripravil državni svet, pa so sodelujoči župani pozitivno ocenili tudi napovedan dvig povprečnine, ki so ga v koalicijsko pogodbo zapisale stranke prihodnje vlade.

Kot je dejal Janša, so občine generator napredka in gospodarske rasti ter posledično kakovosti življenja ljudi. Zagotovil je, da jim je roka sodelovanja stalno ponujena, vlada pa bo v preostanku mandata obiskala vse regije, saj želijo slišati, kakšne so konkretne težave, s katerimi se občine soočajo, in pripraviti tudi konkretne rešitve. Obstajati mora nek “fair play”, ki mora graditi na načelu: o lokalni samoupravi nič brez lokalne samouprave, je poudaril Janša.

Glede pokrajin pa je dejal, da bo verjetno enkrat v prihodnosti podoben posvet, morda z malo širšo udeležbo, kjer se bo poskušala nadgraditi razprava, ki jo je začel DS, kako k temu pristopiti.

Koalicijska pogodba gre v pravi smeri; rešitve, kot so povečanje povprečnine, decentralizacija in tudi debirokratizacija, so tiste prave, je ocenil župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar, sicer v času prve Janševe vlade minister, pristojen za lokalno samoupravo. Ob tem je Žagar izrazil željo, da bi napovedano uresničevali v dialogu z občinami, kajti če želimo močno Slovenijo, moramo imeti močne občine.

Tudi predsednik DS Alojz Kovšca je izrazil upanje, da bo politike glede na spodbudne načrte potencialne vlade, ki v koalicijski pogodbi predvideva zvišanje povprečnin, končno prisluhnila opozorilom lokalne ravni. V luči izbruha koronavirusa in posledic, ki jih ima za gospodarstvo, je opozoril tudi, da se nam bliža kriza in da za razliko od prejšnje v to občine vstopajo v bistveno slabši kondiciji. Novega predsednika vlade zato po njegovih besedah čaka težka naloga, predvsem pa taka, ki zahteva hitrost reakcije.

Ob tem je bil Kovšca kritičen do odhajajoče vlade, ki je po njegovih besedah kljub rekordno visokim državnim proračunom za leti 2020 in 2021 brez sprejetja dogovora z reprezentativnimi združenji občin znova določila povprečnino, ki ne zagotavlja primernega financiranja lokalne samouprave.

Kot je med drugim opozoril državni svetnik in župan Vuzenice Franc Golob, prav tako še vedno ni uveljavljen zakon o zmanjšanju stroškov občin. Kar zadeva predlog, vložen v parlamentarno proceduro, pa Golob ocenjuje, da se bo najbolj poznal pri prenosu obveznosti plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje brezposelnim z občin na državo, vse ostali je “čisti blef”.

K nadaljevanju procesa, ki so ga začeli v delovnih skupinah za pripravo zakonodaje za zniževanje stroškov občin, je sicer prihodnjo vlado pozval predsedujoči Skupnosti občin Slovenije (SOS) Aleksander Jevšek. Novemu mandatarju so iz SOS tudi že poslali pismo s predlogom za ustanovitev ministrstva ali službe vlade za lokalno samoupravo s sedežem v Mariboru, je povedal Jevšek, sicer murskosoboški župan.

Ob razkoraku med dejanskimi stroški občin pri zagotavljanju z zakonom določenih nalog ter višino povprečnine so sicer sodelujoči opozorili tudi na druge težave, s katerimi se soočajo občine. Kritike so bile med drugim na račun kohezijske politike.

Po besedah predsednika NSi Mateja Tonina je treba narediti absolutno vse, da bo finančna perspektiva v okviru možnega kar se da “posvečena trdim projektom, ne mehkim”, saj je prepričan, da še vedno potrebujemo predvsem infrastrukturne rešitve in je treba nadoknaditi razvojni zaostanek za najbolj razvitimi v Evropi.

Zbrane sta nagovorila tudi predsednica DeSUS Aleksandra Pivec in zunajparlamentarne SLS Marjan Podobnik, od predstavnikov strank, ki bodo v prihodnje v opoziciji, pa vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki je napovedal, da bodo pri predlogih glede povprečnine za občine podpirali tisto, kar bosta pripravila vlada in finančno ministrstvo.

Ugotavljal je tudi, da so občine v zadnjih desetih letih, ko so bila na voljo kohezijska sredstva, naredile velik preboj. Upa, da se bo nova vlada uspela izpogajati boljše, kot se je zdajšnja oziroma prejšnja, sicer ga skrbi, kaj bodo sploh male občine delale.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije