Search
Close this search box.

Vsi reševalci se bojimo, da bomo prejeli klic za nujno posredovanje iz kakšnega oddaljenega kraja nekje »bogu za hrbtom«. In zgodilo se je …

V prispevku objavljamo zapis reševalca, ki je pred dnevi posredoval v Črni na Koroškem, kjer je eden od občanov nujno potreboval zdravniško pomoč. Skozi zapis reševalec opisuje svoja razmišljanja in dogajanje tisti dan na poti do pomoči potrebnega.
Fotografija je simbolična

“Realen zapis našega reševalca. Vrhunska oskrba z zvrhano mero sreče,” so ob zapisu, ki ga objavljamo v celoti, pripisali na Facebook strani Zdravstveno reševalnega centra Koroške.

Vsi ljudje se v življenju radi zanašamo na srečo. “Eh sej bo. Posrečilo se bo. Vse se bo srečno končalo”. Včasih se, spet včasih pa ne. Prav tako se vsi ljudje v življenju srečujemo z različnimi strahovi. Eni so upravičeni, spet drugi ne. Tudi sam nisem izjema. Vsi reševalci se bojimo, da bomo prejeli klic za nujno posredovanje iz kakšnega oddaljenega kraja nekje »bogu za hrbtom«.

Koroška je zelo lepa, a kraji so med seboj oddaljeni, infrastruktura pa, kot da je zaspala, potem ko so Nemci 1945-ega zapustili naše kraje. In zgodilo se je klic iz Črne na Koroškem: »Na pomoč, ……«. Stanje resno, da bolj biti ne more. »Pazi v Mežici, asfalt je nazobčan, semaforji so malo višje,… « takšni in podobni nasveti in že smo na poti. Hvala bogu za prve posredovalce iz Črne (to so prostovoljci z večine gasilci in zdravstveno osebje, ki je usposobljeno za nudenje temeljnih postopkov oživljanja). Ti so aktivirani in pohitijo k obolelemu.

Ekipa NMP štarta iz Raven, ko se mudi so sekunde minute, minute pa cela večnost. Do Črne je v najboljšem primeru 15 takih večnosti. Med vožnjo dežujejo informacije »Tam je zdravnik, imajo defibrilator, pacient je pri zavesti,…«. V tem primeru se je vse srečno poklopilo, sreča za prve posredovalce, ki so profesionalno oddelali svoj del naloge, sreča za zdravnika in medicinsko osebje na kraju, sreča za gasilce, sreča za helikopter in njihovo ekipo, sreča, da je bila naša ekipa na razpolago in ni bila na drugi intervenciji in je lahko takoj odhitela na pomoč. Včasih rečejo ni imel sreče. V tem primeru to ne drži. Pacient je dobil vrhunsko oskrbo z zvrhano mero sreče. Še ena potrditev, kako pomembno je sodelovanje, složnost in profesionalnost služb. Čimprejšnje okrevanje želimo.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Blaž
Blaž
2 let nazaj

Koroška, nič več, nič manj. Še posebej zgornja Mežiška dolina. Realnost. Župani (in županje) mlatijo prazno slamo, folk pa že 30 let čaka in čaka in je z dneva v dan na slabšem…

Dogodki

V prispevku objavljamo zapis reševalca, ki je pred dnevi posredoval v Črni na Koroškem, kjer je eden od občanov nujno potreboval zdravniško pomoč. Skozi zapis reševalec opisuje svoja razmišljanja in dogajanje tisti dan na poti do pomoči potrebnega.