Search
Close this search box.

Vsak tretji motorist kršil cestno prometne predpise, vsak petnajsti opit, pijan tudi vsak sedmi kolesar

Minuli teden je na območju PU Celje vsak tretji kontroliran motorist kršil cestno prometne predpise, vsak petnajsti je bil pijan, pod vplivom alkohola tudi vsak sedmi kolesar.
Fotografija je simbolična

Motoristi, mopedisti in kolesarji, poleg pešcev, veljajo za najbolj ogrožene udeležence v cestnem prometu. “Žal ugotavljamo, da so slednji tudi med pogostimi kršitelji v cestnem prometu,” poudarjajo na PU Celje, kjer so v zadnjem tednu posebno pozornost v prometu namenili varnosti motoristov, mopedistov in kolesarjev.

V zadnjem tednu so na območju PU Celje kontrolirali 405 motoristov in mopedistov in ugotovili kar 118 kršitev cestno prometnih predpisov. 178 smo jih preizkusili z alkotesti in ugotovili, da jih je 12 vozilo pod vplivom alkohola, trije motoristi so vozili pod vplivom prepovedanih drog. 30 voznikov oziroma sopotnikov motornih koles in mopedov pri vožnji ni uporabljajo zaščitne čelade. Zaradi neizpolnjevanja pogojev za vožnjo so štirim voznikom zasegli motorna kolesa in mopede.

Zaskrbljujoče je tudi obnašanje kolesarjev v cestnem prometu, dodajajo na PU Celje. “To poletje skorajda ni dneva, da ne bi poročali o njihovih poškodbah. V zadnjem tednu smo pri kolesarjih zaznali 79 prekrškov. Sedem od 47. kolesarjev, preizkušenih z alkotesti, je kolesarilo pod vplivom alkohola.” Pri kolesarjih so še vedno najpogostejše kršitve vožnja po napačni strani vozišča ter vožnja z neprilagojeno hitrostjo in vožnja preblizu desnemu robu vozišča.

“Ne pozabite, da so posledice prometnih nesreč pri voznikih enoslednih vozil pogosto zelo hude. Lani sta na našem območju v prometnih nesrečah umrla dva kolesarja in trije vozniki motornih koles. Poskrbimo, da bo letos drugače,” opozarjajo na PU Celje.

Vir: PU Celje

Minuli teden je na območju PU Celje vsak tretji kontroliran motorist kršil cestno prometne predpise, vsak petnajsti je bil pijan, pod vplivom alkohola tudi vsak sedmi kolesar.