Search
Close this search box.

Vsa zavarovanja, tudi avtomobilska, se lahko sklepajo na daljavo

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V nedeljo so v Sloveniji opravili 537 testiranj in potrdili pet novih okužb z novim koronavirusom, skupaj doslej 1335, je sporočila vlada na Twitterju. V nedeljo so umrle tri osebe s covidom-19, skupaj doslej že 77. V nedeljo je bilo 88 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, od tega 26 v intenzivni negi, v domačo oskrbo so odpustili enega. V Sloveniji so doslej opravili 41.802 testiranji. Iz bolnišnic so doslej v domačo oskrbo odpustili 193 bolnikov s covidom-19.

LJUBLJANA – Začela se je raziskava o razširjenosti covida-19 v Sloveniji. Ekipe, ki bodo pri sodelujočih v raziskavi jemale bris in vzorce krvi, so šle na teren že danes. Test, ki ga bodo uporabili, ima odlično občutljivost in specifičnost, zato bo lažno pozitivnih rezultatov zelo malo ali nič, je na vladni novinarski konferenci povedal predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Znova je zagotovil, da je celoten postopek varen in anonimen.

LJUBLJANA – S popravki prvega protikoronskega zakona in predlogom drugega protikoronskega zakona, ki je namenjen predvsem zagotavljanju likvidnosti gospodarstva, se je seznanila razširjena koalicija. Vlada načrtuje, da bo zakon sprejela in posredovala v DZ v torek. Z dosedanjimi informacijami o vladnih načrtih za povečanje likvidnosti prek državnih poroštev za najem posojil pri bankah niso zadovoljni v gospodarskih združenjih, saj naj bi bil predviden obseg ukrepov premajhen. Reprezentativni sindikati so medtem razočarani nad njihovo izključenostjo iz priprave zakonskega predloga, zato so vnovič pozvali k njihovi aktivni vključitvi pri pripravi interventnih ukrepov in takojšnji vzpostavitvi socialnega dialoga z delovanjem Ekonomsko socialnega sveta. Na finančnem ministrstvu so zagotovili, da vodijo odprt dialog s številnimi deležniki, da so redno v stiku, so zagotovili tudi na ministrstvu za delo.

LJUBLJANA – Vladni govorec Jelko Kacin se je na novinarski konferenci zahvalil vsem, ki so donirali sredstva na račun pri ministrstvu za finance za spopadanje z epidemijo covida-19. Doslej je po njegovih besedah na računu, ki ostaja aktiven, zbranih 472.652 evrov. Kacin je povedal tudi, da so iz tujine doslej pomagali pripeljati 800 slovenskih državljanov.

ŠMARJE PRI JELŠAH – V šmarskem domu upokojencev so v nedeljo zabeležili eno novo okužbo z novim koronavirusom, tako da se je skupno število okuženih povzpelo na 172, je STA izvedela iz virov blizu doma. Za posledicami covida-19 pa je doslej umrlo 25 oseb iz doma, ki so imele tudi pridružene bolezni.

VELENJE – Velenjski hotel Paka, v katerega so po vrnitvi iz Španije v karanteno marca namestili 42 oseb, je že prazen. Večino hotelskih sob so razkužili že v prejšnjih dneh, danes pa še preostali dve sobi, ki sta ju v nedeljo zapustili zadnji dve osebi, so za STA danes povedali na velenjski mestni občini.

LJUBLJANA – Ker se z današnjim dnem znova lahko izvajajo tehnični pregledi in drugi postopki v zvezi z registracijo motornih vozil, so v Slovenskem zavarovalnem združenju ponovili, da se vsa zavarovanja, tudi avtomobilska, lahko sklepa na daljavo. Ta se lahko sklepajo tudi ob registracijskih postopkih za motorna vozila. Z vladnim odlokom se čas za obnovo avtomobilskih zavarovanj, ki so potekla med 17. marcem in 19. aprilom, lahko opravijo do 19. junija.

LJUBLJANA – Marca, ko so upravne enote, ki izdajajo gradbena dovoljenja, zaradi epidemije koronavirusa polovico meseca opravljale samo nujne zadeve, je bilo izdanih 297 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je 18 odstotkov manj kot februarja in 33 odstotkov manj kot marca lani, je objavil državni statistični urad. Glede na marec lani je bilo izdanih 40 odstotkov manj dovoljenj za stanovanjske stavbe in 26 odstotkov manj dovoljenj za nestanovanjske stavbe.

LJUBLJANA – V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os opozarjajo na gospodarsko krizo, ki se je kot posledice izbruha epidemije koronavirusa bojijo predvsem mladi. Kot so zapisali v pismu premierju Janezu Janši, bi bilo to bojazen mogoče prebroditi s pospešitvijo postopkov za izvedbo ključnih in strateško pomembnih investicij, konkretno 3. razvojne osi na Koroško. Eden največjih infrastrukturnih projektov v državi je na odseku Velenje-Slovenj Gradec tik pred začetkom gradnje, pri čemer pa omenjeno iniciativo skrbijo birokratske ovire pri izboru izvajalca gradbenih del za omenjeni odsek, dodatno pa tudi okoljevarstvena tožba zoper že izdano gradbeno dovoljenje za sklop Gaberke.

MARIBOR – Razmere zaradi epidemije novega koronavirusa vplivajo tudi na stanje brezposelnosti v Podravju. Kot je povedala vodja mariborske območne službe zavoda za zaposlovanje Mirjana Zgaga, se je število prijav marca opazno povečalo. Na novo so namreč beležili 1239 brezposelnih, od tega kar 857 na uradu v Mariboru, 131 pa v Slovenski Bistrici. Na mariborski območni enoti so tako konec marca skupaj našteli 10.869 iskalcev zaposlitve, kar je za 2,8 odstotka več kot v enakem obdobju lanskega leta ter za 1,6 odstotka več kot konec februarja letos.

BRUSELJ/LJUBLJANA – Na pobudo poslanca v Evropskem parlamentu Milana Brgleza (SD/S&D) je pet evropskih poslank in poslancev iz Slovenije pozvalo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, da v drugi protikoronski paket vključi tudi ukrepe za zaščito malih slovenskih pivovarjev. V pismu poslanci opozarjajo, da je v pivovarski panogi v Sloveniji, ki je pred krizo doživljala razcvet, trenutno ogroženih 8800 delovnih mest, zato bi morala vlada storiti vse, kar je v njeni moči, da ta delovna mesta ohrani. Poleg Brgleza so se pod poziv podpisali še Franc Bogovič (SLS/EPP), Tanja Fajon (SD/S&D), Klemen Grošelj in Irena Joveva (oba LMŠ/Renew).

SVET

MADRID – V zadnjih 24 urah je zaradi covida-19 v Španiji umrlo 399 ljudi. To je najmanjši dnevni porast žrtev v štirih tednih, je sporočila vlada. Španski bruto domači proizvod se bo zaradi pandemije koronavirusa po ocenah tamkajšnje centralne banke letos skrčil za med 6,6 in 13,6 odstotka. Padec bo odvisen predvsem od tega, kdaj bo v državi odpravljena stroga karantena, ki je začela veljati 14. marca.

MADRID – Španski bruto domači proizvod se bo zaradi pandemije koronavirusa po ocenah tamkajšnje centralne banke letos skrčil za med 6,6 in 13,6 odstotka. Padec bo odvisen predvsem od tega, kdaj bo v državi odpravljena stroga karantena, ki je začela veljati 14. marca, sporočilo banke povzema francoska tiskovna agencija AFP.

BERLIN – Nemška kanclerka Angela Merkel je po neuradnih informacijah v pogovoru z vodstvom svoje stranke CDU izrazila zaskrbljenost, da Nemci ob rahljanju določenih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ne bodo upoštevali tistih, ki ostajajo v veljavi, in se bo virus znova začel hitreje širiti.

BERLIN/STUTTGART – V več nemških mestih so minuli konec tedna potekali protesti proti omejevanju pravic v okviru boja proti novemu koronavirusu. V Berlinu in več drugih mestih je policija razgnala udeležence nedovoljenih protestov, v Stuttgartu pa so ga oblasti dovolile.

PARIZ – V dveh revnih predmestjih na severu francoske prestolnice Pariz, Villeneuve-la-Garenne in Aulnay-sous-Bois, so ponoči potekali spopadi med policijo in prebivalci, ki policiste obtožujejo prekomernega nasilja pri izvajanju nadzora nad spoštovanjem ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Danes je v obeh predmestjih mirno.

PARIZ – Okoli 9,6 milijona francoskih delavcev, kar je skoraj polovica zaposlenih v zasebnem sektorju, je zaradi epidemije koronavirusa na čakanju ali pa delajo po skrajšanem urniku, je povedala ministrica za delo Muriel Penicaud. Ob tem je izpostavila, da bo država nadomestila krila tudi po 11. maju, ko naj bi se v Franciji začeli sproščati ukrepi.

OSLO – Na Norveškem so znova začeli odpirati vrtce, ki so jih zaradi epidemije novega koronavirusa zaprli pred mesecem dni. Tamkajšnje oblasti, ki zagotavljajo, da imajo virus pod nadzorom, pravijo, da se lahko vrtci znova odprejo, ker so otroci manj dovzetni za bolezen covid-19.

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin bo vodil videokonferenco, na kateri bo z vodilnimi strokovnjaki razpravljal o epidemioloških razmerah v Rusiji. Tam so v zadnjih 24 urah potrdili 4268 novih okužb z novim koronavirusom, vse skupaj pa že 47.121. Za covidom-19 je v zadnjem dnevu umrlo še 44 ljudi, vse skupaj 405

PEKING – Na severozahodu Kitajske so v zadnjem tednu potrdili več deset novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Žarišče izbruha je Harbin, glavno mesto province Heilongjiang, kjer so oblasti uvedle nove ukrepe za zajezitev virusa. Do nedelje so oblasti v Heilongjiangu potrdile 61 primerov lokalnega prenosa virusa, od tega 54 v Harbinu.

LJUBLJANA – Evropski intelektualci v javnem pozivu opozarjajo, da so v času pandemije novega koronavirusa ogroženi naši ideali in demokracija. Ob tem izpostavljajo Madžarsko, kjer je premier Viktor Orban dobil neomejena pooblastila za vladanje z dekreti. V pozivu, ki je nastal na pobudo štirih članov nevladnega združenja Civico Europa Laszla Andorja, Guillauma Klosse, Francesce Ratti in Guyja Verhofstadta, so izpostavili, da je vladanje z vladnimi dekreti brez jasne časovne omejitve huda kršitev pogodb EU, listine EU o temeljnih pravicah ter evropske konvencije o človekovih pravicah.

PARIZ – Okoli 9,6 milijona francoskih delavcev, kar je skoraj polovica zaposlenih v zasebnem sektorju, je zaradi epidemije koronavirusa na čakanju ali pa delajo po skrajšanem urniku, je povedala ministrica za delo Muriel Penicaud. Ob tem je izpostavila, da bo država nadomestila krila tudi po 11. maju, ko naj bi se v Franciji začeli sproščati ukrepi.

KOEBENHAVN – Danska je za en mesec do 8. julija podaljšala programe pomoči za podjetja in delavce, prizadete zaradi epidemije koronavirusa. Hkrati je nabor ukrepov povečala ter za njihovo izvajanje namenila dodatnih 100 milijard kron (okoli 13,4 milijarde evrov). Na pomoč države pa ne bodo mogla računati podjetja, ki bodo registrirana v davčnih oazah.

SYDNEY – Spletna velikana Google in Facebook bosta morala v Avstraliji plačati milijone dolarjev za novice, ki jih objavljata na svojih spletnih platformah. Avstralska vlada je odločitev sprejela v podporo medijem, ki so se zaradi epidemije novega koronavirusa znašli v precej nezavidljivem položaju.

WOLFSBURG – Upad prodaje avtomobilov zaradi pandemije novega koronavirusa bi pri Volkswagnu reševali s ponovno uvedbo državnih subvencij. Vladi predlagajo, naj obudi sistem izpred dobrih desetih let, ko je vsak kupec novega avtomobila prejel 2500 evrov subvencije. “Ukrep je deloval dobro,” je poudaril glavni operativni direktor družbe Ralf Brandstätter.

RIM – Italijanski znanstveniki so vladi predlagali, naj izvede psihološke teste na vzorcu prebivalstva, s katerimi bi poskušali ugotoviti, kako dolgo lahko ljudje zdržijo zaprti med štirimi stenami svojih domov.

PRAGA – Češke oblasti so nekoliko omilile omejitvene ukrepe v času koronavirusa in znova omogočile izvajanje porok. A le, če je pri sklepanju zakonske zveze prisotnih manj kot deset ljudi, vključno z ženinom in nevesto, pričami ter matičarji in morebitnimi drugimi prisotnimi.

ŠPORT

LJUBLJANA – Športni in poslovni psiholog Aleš Vičič je prepričan, da je lahko dolgčas tudi pozitiven oziroma konstruktiven. Tega, dolgčasa, namreč imajo športniki in njihovi navijači sredi pandemije koronavirusa, zaradi katere je ohromljen celoten šport, na pretek. Ta je lahko izjemno pozitiven, saj nam daje neko dlje trajajočo možnost za premislek o novostih, izboljšavah, o lastnem napredku ali spremembah. Temu jaz pravim konstruktiven dolgčas, je dejal Vičič v nedeljski spletni pogovorni oddaji z naslovom Šport med štirimi stenami v organizaciji agencije Sportanzo. Športni psiholog je tudi prepričan, da se bomo morali navaditi na tekme brez gledalcev: “Pred izbruhom pandemije virusa covid-19 smo videli nekaj tekem brez gledalcev. Že nam, televizijskim gledalcem, se je zazdelo čudno, ko smo gledali prazne tribune. To je bil šok tudi za športnike.”

MONTE CARLO – Dirkač Ferrarija Monačan Charles Leclerc je v nedeljo osvojil drugo zmago v virtualnem prvenstvu formule ena e-sports za virtualno veliko nagrado Kitajske v Šanghaju. Tokrat Leclerc virtualne zmage, ko je bil najspretnejši z igralno konzolo, ni proslavil z obveznim polivanjem s penino, temveč si je skuhal testenine. Leclerc je računalniško simulacijo pravih dirkaških voženj končal pred dirkačem Red Bulla, v Londonu rojenim Tajcem Alexom Albonom in dirkačem Renaulta Kitajcem Guanyujem Zhoujem, ki dirka v formuli 2. Zaradi pandemije novega koronavirusa se v tej sezoni še ni začelo svetovno prvenstvo v formuli ena. Devet od predvidenih 22 dirk je bilo odpovedanih ali prestavljenih.

MARBELLA – Svetovna teniška številka ena, Novak Đoković, ki je znan po svojem človekoljubnem delovanju, je tudi velik zagovornik svobodnega odločanja o cepljenju. Svojega stališča ni spremenil niti v času pandemije. Nasprotoval bi obveznemu cepljenju proti novemu koronavirusu, če bi to bilo pogoj, da bi lahko teniški igralci potovali na turnirje. “Osebno sem proti cepljenju. Ne bi si želel, da me kdo prisili, da dobim cepivo, da bom lahko potoval,” je v nedeljo opozoril številka ena svetovne teniške jakostne lestvice ATP. Đoković je ocenil, da se turnirji ne bodo znova začeli “pred septembrom ali oktobrom”. “Sezona se bo znova uradno začela, ko bodo vsi stoodstotno prepričani, da se bodo ljudje lahko vrnili, da ni tveganja, da so ljudje odporni na virus, kar pa zahteva čas. Rešitev bi lahko bila, če bi potovanje na turnirje omejili na eno državo ali regijo,” je dejal.

MELBOURNE – Najboljši trije teniški igralci sveta Novak Đoković, Roger Federer in Rafael Nadal so se odločili za pomoč igralcem iz spodnjega dela svetovne teniške lestvice z ustanovitvijo denarnega sklada za igralce, ki so ostali brez dohodka. Avstralec John Millman, trenutno 43. igralec sveta, je podvomil v ta načrt: “Zakaj niso tega že prej storili?” Pobudnik takšnega solidarnostnega sklada je bil Đoković, sicer predsednik sveta igralcev pri Združenja profesionalnih igralcev tenisa ATP. Želja velike teniške trojice, ki pobere največji delež teniške denarne pogače, je v skladu zbrati vsaj štiri milijone dolarjev oziroma 3,7 milijona evrov, posameznik s slabšim denarnim stanjem bi tako lahko prejel okrog 10.000 ameriških dolarjev oziroma 9200 evrov.

LJUBLJANA – Pandemija koronavirusa je za pet tednov ustavila vse športne dejavnosti. Kljub rahljanju omejevalnih ukrepov še nekaj časa ne bodo dovoljeni treningi in športna tekmovanja. Alpska smučarka Tina Robnik redno vzdržuje in skrbi za kondicijo, hkrati pa ima tudi čas za opravila, za katera ji običajno časa zmanjkuje. Med drugim je prvič spekla torto. V oddaji je sodelovala tudi košarkarska reprezentantka Teja Oblak, članica češke Prage, sestra bolj slavnega nogometnega vratarja madridskega Atletica Jana Oblaka, ki uživa v nepričakovanih trenutkih z družino, pomaga na vrtu, prebere kakšno knjigo, gleda TV, vmes pa redno trenira. Slovenski kolesar Tadej Pogačar pa pravi, da še nikoli v življenju ni preživel toliko časa na trenažerju.

LONDON – Športniki si čas osamitve zaradi pandemije novega koronavirusa krajšajo na različne načine. Najboljši britanski teniški igralec Andy Murray čas preživlja v igri s hčerkama, s katerima se igra povsem dekliške igrice, tudi igro oblačenja. Takrat si nadene pravo krilo, tradicionalno škotsko moško oblačilo, kilt. V zakonu s Kim Sears se jima je rodil tudi sin Teddy, ki je še dojenček. Tako da Škota bolj zaposluje igra s prvorojenima starejšima hčerkama Sophio in Edie. “Ko se vaše hčere želijo igrati igro oblačenja in prosijo, daj, očka, obleci si krilo, ampak zdi se, da hčerki še ne razumeta, kaj je kilt,” je Murray prek Instagrama v nedeljo delil prisrčno fotografijo sebe oblečenega v krilo iz značilnega škotskega karirastega blaga, tartana, in otroško papirnato tiaro na glavi.

MOSKVA – Nekdanji prvi teniški igralec na svetu Rus Marat Safin je v pogovoru za ruski športni časnik Sports predstavil svojo teorijo zarote v zvezi s koronavirusom. Pravi, da je pandemija zrežirana in da je cilj celotne zadeve cepiti ljudi z mikročipi. “Ne govorim nič novega. Vse to lahko preberete na internetu. Začelo se je s 5G tehnologijo, nadaljevalo pa se bo tako, da bo vsak od nas dobil nanočip,” je dodal Safin. Štiridesetletni Marat Safin je številka ena svetovnega tenisa postal 20. novembra 2000. V športni karieri je osvojil dva grand slama – US Open 2000 in OP Avstralije 2005, petnajst turnirjev ATP in dva Davisova pokala. Upokojil se je 2009. S 193 centimetri je najvišji igralec, ki je prišel na vrh teniške lestvice, tam pa je bila tudi njegova šest let mlajša sestra Dinara Safina.

Dogodki