Vrtnarjenje lahko prispeva k premagovanju trenutne krize

vrt

Obdelovanje gredic, vrtov in drugih primernih površin, omogoča preskrbo z nekaj domače zelenjave, začimb in dišavnic. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zato spodbuja prebivalce Slovenije, ki imajo možnost za obdelavo vrtov, gredic in njiv, naj to v čim večji možni meri izkoristijo.

Za setev ali sajenje na ministrstvu priporočajo uporabo zdravega in kakovostnega semena ter zdravih sadik. Med rastji bodite pozorni na rastlinske bolezni in škodljivce ter dstranjujte obolele rastline. Največkrat je dovolj že, če odstranite obolelo rastlino, katere nato ne odvrzite na kompost, ampak v ustrezen zabojnik za odpadke. Večje žuželke in polže lahko odstranite ročno. Delujte naravi prijazno, z uporabo čim manj kemičnih sredstev kot so gnojila in škropiva. Če pa jih uporabljate, naj bodo to registrirana sredstva, pri katerih strogo upoštevajte tudi navodila za njihovo uporabo, so še dodali.

Na ministrstvu opozarjajo, da se je v Sloveniji v zadnjih letih na novo pojavila škodljiva stenica, marmorirana smrdljivka, ki jo je težko zatirati, saj na vrtove stalno priletava iz okolice. Škodo lahko preprečite s prekrivanjem rastlin, naprimer z agrokopreno, saj na ta način stenicam otežite dostop do rastlin.

Pri setvi in sajenju rastlin pa kalivo in zdravo seme ter zdrave sadike, ki dajejo zdrav, kakovosten in dober pridelek, pri čemer prispevate tudi k manjšemu obremenjevanju okolja.

“Zdrave rastline so vir življenja, delovanja ekosistemov ter varnosti in zagotavljanja hrane – varujejo okolje, gozdove, biotsko raznovrstnost ter zmanjšujejo učinke klimatskih sprememb.”

VIR: GOV.SI

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.