Search
Close this search box.

Vrtec Solzice zaprl dovoz – nekateri starši nezadovoljni

Mnogi starši otrok, vključenih v vrtec, se vsakodnevno soočajo s težavno organizacijo prevoza in “dostave” otroka v vrtec, ob tem pa je pogosto prisotna še časovna obremenitev in naglica. Z nekoliko večjimi težavami kot doslej pa so se srečali starši otrok, ki obiskujejo vrtec na Čečovju na Ravnah na Koroškem.

Vrtec Solzice je enota vrtca Ravne na Koroškem in se nahaja v pretežno blokovskem naselju Čečovje, kjer že zaradi same narave naselja primanjkuje parkirnih mest. Doslej so starši otroke z avtomobili lahko pripeljali do vrat, v zadnjih dneh pa tega ne morejo več, saj dovoz zapira zapornica. Avtomobile morajo tako parkirati na začetku dovoza, kjer sta le dve parkirni mesti, ter se nato z otrokom peš odpraviti navzdol po dovozu. Za mnoge starše to pomeni dodatne nevšečnosti. Nekaterim že sama pot v službo vzame veliko časa. zato je zjutraj v veliki časovni stiski. Razdalja, ki jo morajo z otrokom prehoditi peš, sicer ni prehuda, toda ker malčki hodijo počasneje, porabijo precej časa. Težavo predstavlja tudi parkiranje – ker parkirnih mest za starše vrtičkarjev ni dovolj, so prisiljeni parkirati pri bližnjem bloku, kar pa moti tamkajšnje stanovalce, ki se jezijo in zato prihaja do slabe volje ter konfliktov.

Za pojasnila smo zaprosili upravo vrtca

Ravnateljica Mateja Hovnik in predsednica sveta vrtca Jasna Gamze sta pojasnili, da je bila zapornica že doslej zaprta med 7.30 in 15.00 ter da je bila uporaba dovoza prepovedana tudi v času odprtja zapornice, vendar se številni starši tega niso držali. Dovoz je namreč namenjen le za vzdrževalna ali storitvena dela, sicer pa se na njem zadržujejo otroci med igro ali ob odhodu na sprehod.

“Kljub temu, da se je zapornica zaprla ob 7.30, se je kar nekaj staršev med 7.25 -7.29 vozilo do enote. Do enote je dovoz ozek in se dve vozili težko srečata, zato je na enem delu prostor za umik. Večina starše v tako kratkem času ne more oddati otrok v varstvo in sprazniti asfaltno površino pred enoto. Tako je pred enoto v tem času nastajalo pravo kaotično stanje v vse smeri obrnjenih vozil. Med 5.30 in 7.30 pa se opravi največji del dostave, storitvenih in vzdrževalnih del. Tako je onemogočen oz. oviran dostop vozilom Komunalnega podjetja in drugih storitev. Prav tako opravi hišnik vrtca v času med 5.30 in 7.30 največ dostavnih obveznosti. Velikokrat se je zgodilo, da so prav ti morali čakati tudi 20 minut, da so lahko opravili svoje delo. Zgodilo pa se je že, da smo ostali tudi brez odvoza smeti,” opisujejo stanje v vrtcu. Dodajajo še, da se je zaradi gneče na ozkem dovozu v preteklosti zgodilo že veliko trkov vozil, prišlo pa je tudi do poškodovanja fasade in ograje. Promet na dovozu kljub pločniku ogroža tudi pešce – starše in stare starše, ki otroke peš vodijo v vrtec. Nekateri spremljajo tudi po več otrok naenkrat in se še težje umikajo avtomobilom.

Ravnateljica Mateja Hovnik še dodaja, da se doslej še nihče izmed staršev ni obrnil nanjo s pritožbo, večina staršev naj bi ukrep celo podpirala, se je pa vsekakor pripravljena s starši, ki se z ukrepom ne strinjajo, pogovoriti. Poudarja pa, da je na prvem mestu varnost otrok.

Za zaprtje zapornice so se odločili, ker želijo poskrbeti, da pomeni prihod v vrtec za otroke varno pot in spoznavanje pravih vrednot obnašanja v prometu.

Vprašanje parkiranja pa žal ostaja bolj ali manj nerešeno.

“Na vrhu pred zapornico sta res samo dva parkirna prostora namenjena za starše. V 6. členu Pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca je določeno, da je treba za parkiranje avtomobilov predvideti dva parkirna prostora na oddelek, kar je v našem primeru neizvedljivo. V prehodnih in končnih določbah je v tretjem odstavku 69. člena navedeno, da za vrtce, ki so umeščeni v okolje, v katerem zaradi objektivnih okoliščin ni mogoče zagotoviti parkirišč, je potrebno pri teh vrtcih na 8 oddelkov v času prihoda in odhoda otrok v vrtec, zagotoviti najmanj dva parkirna prostora za parkiranje avtomobilov staršev otrok, kar pa smo (novembra 2016) skupaj z Občino ustanoviteljico realizirali in tudi zagotovili,” pojasnjujejo nezavidljivo situacijo in prosijo starše za razumevanje.

Dogodki