Search
Close this search box.

Vrtci prihodnji teden odprti le za nujno varstvo. Kako na Koroškem?

Vrtci bodo zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja v državi od ponedeljka, 26. oktobra 2020 zaprti, predvidoma za en teden. Ukrep je namenjen zajezitvi širjenja okužb z novim koronavirusom.

Iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so sporočili, da lahko za tiste starše, ki morajo v naslednjem tednu delati, delodajalec pa jim dela ne more omogočiti na daljavo, župani sprejmejo sklep, s katerim določijo izjemo od zaprtja vrtcev in organizirajo delovanje vrtca v minimalnem obsegu, ki je namenjen samo staršem, ki nujno potrebujejo varstvo otrok. Na vse Koroške občine smo naslovili vprašanja, kako bo z varstvom otrok pri nas.

V prispevku objavljamo odgovore iz občin, ki smo jih prejeli do sedaj. Kako bo z varstvom v vrtcih v ostalih koroških krajih, pa bomo dopolnili, takoj, ko dobimo odgovore.

SLOVENJ GRADEC:

Dušan Stojanovič iz slovenjgraške občine pojasni, da je župan Tilen Klugler sprejel odločitev, da so “v skladu s sklepom, ki je v veljavi za obdobje od 26.10. do 30.10.2020 do institucionalnega varstva v VVZ upravičeni samo tisti otroci, katerih starši morajo biti nujno na delovnih mestih, delodajalec pa jim dela ne more omogočiti na daljavo, oz. ki si ne morejo zagotoviti drugih oblik varstva ali slednje nujno potrebujejo.”

ČRNA NA KOROŠKEM:

Županja občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak pojasni: “Vrtec imamo zaprt, vendar sem sprejela sklep, da lahko vsi otroci, katerih starši nimajo drugih možnosti varstva, vseeno pridejo v vrtec,” ter doda, da točnega števila otrok, ki bodo obiskovali vrtec še nimajo, predvidevajo pa, da bo število otrok minimalno.

MISLINJA:

Direktor občinske uprave Mislinja mag. Bogdan Slemenik pove: “Vrtec v Občini Mislinja bo odprt za otroke staršev, ki hodijo v službo in nujno rabijo varstvo svojih, v kolikor nimajo možnosti da bi sami zagotovili drugi način varstva predšolskih otrok.”

VUZENICA:

Timotej Pečoler iz Občine Vuzenica pojasni, da so se predstavniki občine z županom in vodstvo Vrtca Vuzenica danes zjutraj sestali in se dogovorili glede organizacije varstva otrok v prihodnjem tednu, glede na napovedi zapiranja vrtcev. “Župan je sprejel sklep, da se v primeru, ko sta zaposlena oba starša otroka in varstvo ni mogoče organizirati drugače, omogoči prihod otroka v vrtec,” pojasni Pečoler in doda, da: “Glede na epidemiološko stanje v občini in dosedanje epidemiološko stanje v vrtcu in ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki jih je izdal NIJZ, se bodo v tem času skupine otrok  oblikovale z manjšim normativom otrok kot v  običajnih razmerah.”

PREVALJE:

Tajnik prevaljske občine Danilo Vute pojasni, da bo občina skupaj z vodstvom osnovne šole in vrtca zagotovila varstvo tistim otrokom, ki imajo oba starša (pri samohranilcih enega starša) zaposlena in nima drugih možnosti varstva. Podatke o takšnih primerih že zbira vodstvo vrtca, še doda Vute. Več informacij in tudi kontakte vrtca in osnovne šole je možno dobiti na njihovi spletni strani, kjer je ravnateljica vrtca Ana Buhvald Pori zapisala, da za bo v enoti Vrtec Krojaček Hlaček nujno varstvo potekalo za otroke, kjer sta oba starša zaposlena pri delodajalcih, ki opravljajo dela, pomembna za delovanje družbe in države (kot npr. zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski in policiji ter v službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva) in nimajo možnosti drugega varstva.

DRAVOGRAD:

Direktor občinske uprave Dravograd Črtomir Epšek pojasni, da sta z današnjim dnem zaprti dve enoti Vrtca Dravograd in sicer enoti Črneče in Ojstrica. “Na osnovi poziva Vlade RS se bomo glede odprtja ostalih enot in oddelkov vrtca odločili v ponedeljek 26. 10. 2020, ko bo na osnovi poizvedovanj staršev tudi znano, kakšne kapacitete oddelkov bo v Vrtcu Dravograd potrebno zagotoviti,” še doda Epšek.

RAVNE NA KOROŠKEM:

Odgovora iz ravenske občine še nismo prejeli, je pa na spletni strani vrtca zapisano, da bo naslednji teden potekalo nujno varstvo otrok tistih staršev, ki so zaposleni v sektorjih, ki so potrebni za nemoteno delovanje države. Ravnateljica Mateja Hovnik je še zapisala, da bo varstvo organizirano v enoti Solzice, ostali dve enoti (Ajda in Levi devžej) pa bosta zaprti.

RADLJE OB DRAVI:

Direktorica občinske uprave Marjana Švajger pojasni, da bo delovanje vrtca v minimalnem obsegu, in bo namenjeno samo otrokom tistih staršev, ki nujno potrebujejo varstvo.

Starši otrok, ki varstva ne bodo potrebovali, v času zaprtja vrtcev oproščeni plačila vrtca

Ministrica Simona Kustec je na današnji novinarski konferenci povedala, da bodo starši otrok, ki prihodnji teden varstva otrok v vrtcih ne bodo potrebovali, za ta čas oproščeni plačila vrtca.

Kot je še povedala ministrica sama verjame, da se vsi zavedajo, kako resen je položaj, in da bodo otroka v vrtec pripeljali le tisti, ki opravljajo za državo in družbo nujno potrebne dejavnosti in poklice. Če pa se bo izkazalo, da obstajajo tudi drugi starši, ki ne najdejo drugega načina za varstvo otroka, bodo njihovo potrebo preverili in o njej odločili vrtci oziroma lokalne skupnosti, je še dejala Kuštečeva.

Ministrstvo je danes poslalo okrožnico ravnateljem vrtcev in županom, kjer so izpostavili, da se preveri, ali je potreba staršev, da otroka pošljejo v vrtec, res nujna. “Na kakšen način bodo to preverjali, je v rokah županov,” je povedala ministrica za šolstvo.

Starši, ki otrok ne pripeljali v vrtec, bodo po besedah Kuštečeve oproščeni plačila vrtca. Po besedah ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja pa staršem otrok, ki zaradi zaprtja vrtcev ne bodo mogli delati pripada 80-odstotno nadomestilo plače.

VIR: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, STA

Dogodki