Search
Close this search box.

Vroč vikend je pred nami

Danes in jutri bo delno jasno in vroče. Jutri popoldne ni izključena kakšna nevihta.

Danes bo večinoma sončno, koprenasta oblačnost se bo dopoldne umaknila. Čez dan bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 32 °C.

Jutri bo delno jasno, več oblačnosti bo v severozahodnih krajih. Popoldne in zvečer ni izključena kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 19, na Primorskem do 22, najvišje dnevne od 28 do 32, v severozahodni Sloveniji do 25 °C.

Obeti

V ponedeljek bo delno sončno in vroče. V notranjosti Slovenije bo še možna kakšna ploha ali nevihta.

V torek bo sončno, še nekoliko bolj vroče bo.

Vremenska slika

Območje visokega zračnega se je pomaknilo nad vzhodno Evropo in Balkan. Hladna fronta je dosegla zahodno Evropo, pred njo z jugozahodnim vetrom nad naše kraje doteka zelo topel in dokaj suh zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes in jutri bo prevladovalo deloma jasno in vroče vreme. V Alpah, kjer bo nekaj več oblačnosti, bodo popoldne in zvečer možne posamezne plohe in nevihte.

Biovreme

V soboto bo vpliv vremena na počutje ugoden. V nedeljo bo vpliv zmerno obremenilen. Pri občutljivih ljudeh se bo najpogosteje kazal kot povečan notranji nemir, razdražljivost, manjše motnje v spanju in hitrejša utrujenost.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V nižinah so najvišje obremenitve s cvetnim prahom trav za nami, obremenitev se bo postopoma zniževala, vendar lahko še vedno občasno dosega visoko vrednost. Cveti nizko alergeni trpotec, obremenitev bo v splošnem do srednje visoka, s kislico nizka, nekoliko višja v bližini travnikov in zelenic.

Poteka druga polovica sezone pravega kostanja, obremenitve bodo srednje visoke do visoke, odvisno od razširjenosti drevesa. Cvetenje lipe nadaljuje lipovec, največ cvetnega prahu je v bližini dreves, na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj. V zraku bo večja količina nizko alergenega cvetnega prahu kopriv in posamezna zrna kaline (ligustra). V gorah cveti zelena jelša, posamezna zrna lahko veter prinese v nižine.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom nižja kot na celini. Obremenitev s travami in trpotcem bo nizka do srednje visoka. V zraku bo cvetni prah koprivovk (kopriva in krišina) in pravega kostanja ter posamezna zrna kislice, lipe, metlikovk in kaline (ligustra). Trenutno cveti okrasna bleščeča kalina, je žužkocvetna, več cvetnega prahu je le ob drevesih.

Zaznali smo povečane obremenitve s sporami plesni, prevladuje Cladosporium in Alternaria. Obremenitev se poveča pri košnji, žetvi in drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti:

– Pravi kostanj je brezi sorodno drevo. Cvetni prah lahko v nekaterih primerih povzroča težave preobčutljivim na brezo.

– S košnjo se na splošno zmanjša obremenitev s cvetnim prahom trav, negovane travnate površine v naseljih pripomorejo k nižjim lokalnim obremenitvam in zmanjšanju neposrednega vira za prenos v notranje prostore.

– V družino trav uvrščamo tudi žita, cvetni prah je alergen, povečana količina zrn je ob njivah.

– Pajesen je tujerodna in invazivna vrsta, pogost je v nižinskih in gričevnatih predelih, predvsem v osrednjem in zahodnem delu Slovenije. Cvetni prah ima alergeni potencial.

Vir: ARSO

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Danes in jutri bo delno jasno in vroče. Jutri popoldne ni izključena kakšna nevihta.