Search
Close this search box.

Vremensko pester vikend: Nevihte s krajevnimi nalivi, močnejšimi sunki severnega vetra in sodro. Ponekod sneg do nižin

Danes popoldne bo pretežno oblačno in vetrovno, na zahodu bo rahlo deževalo. Jutri nas bo od severa zajela izrazito hladna fronta. Vremenoslovci napovedujejo padavine ter okrepljen severni veter. Ker bo menjava zračne mase hitra, bo ozračje nestabilno, zato se bodo razvile tudi nevihte s krajevnimi nalivi, močnejšimi sunki severnega vetra in sodro. Ponekod bo lahko krajši čas snežilo tudi do nižin.

Popoldne bo pretežno oblačno, na vzhodu bo še nekaj sonca. Predvsem v hribovitih zahodnih krajih bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, njegovi najmočnejši sunki bodo popoldne na izpostavljenih mestih vzhodne in južne Slovenije ter v višjih legah presegali hitrost 60 kilometrov na uro. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na vzhodu do 20 °C.

Jutri bo sprva spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Proti poldnevu se bo od severa začel čez Slovenijo pomikati pas padavin z okrepljenim severnim vetrom in izrazito ohladitvijo. Vmes bodo tudi posamezne nevihte. Meja sneženja se bo spuščala, predvsem na Notranjskem in Kočevskem lahko tudi do okoli 500 m nadmorske višine. Popoldne bo na Primorskem zapihala zmerna do močna burja. Jutranje temperature bodo od 5 do 12, na Primorskem okoli 14 °C, popoldne pa se bo hitro hladilo, napovedujejo na spletni strani Agencije RS za okolje in prostor.

V soboto zgodaj popoldne bo ob prehodu hladne fronte predvsem pod Karavankami in ponekod v severovzhodni Sloveniji severni veter lahko presegal hitrost 70 km/h. Sunki burje na Primorskem bodo pozno popoldne in zvečer na izpostavljenih legah dosegli hitrost okoli 100 km/h.

Poleg močnejših sunkov severnega vetra bodo v nestabilni zračni masi nastajale tudi nevihte z lokalno močnejšimi nalivi in sodro, ki bo ponekod lahko prekrila pokrajino in ovirala cestni promet, nekatere kraje pa bo popoldne pobelil tudi sneg.

Meja sneženja se bo predvsem v južni in zahodni Sloveniji, kjer bodo padavine najizrazitejše in se bodo zadržale tudi najdlje časa, za krajši čas lahko spustila do nižin. Na Notranjskem, Kočevskem in Gorenjskem bo nad okoli 600 metrov nadmorske višine v kratkem času lokalno lahko zapadlo tudi več deset centimetrov snega. Povsem po nižinah omembe vredne snežne odeje ne pričakujemo, le tu in tam se lahko pojavi kakšen centimeter ali dva snega, pa dodajajo na spletnem portalu 24ur.com.

Obeti

V noči na nedeljo bodo padavine od severa povsod ponehale, ponehala bo tudi burja na Primorskem. V nedeljo bo sončno s hladnim jutrom, ki bo ponekod po kotlinah lahko megleno. Popoldne bodo v notranjosti posamezne kratkotrajne plohe. Predvsem na Štajerskem in v Prekmurju bo pihal severni veter. V ponedeljek bo pretežno jasno, jutro bo hladno. Na mrazu izpostavljenih legah bo možna pozeba.

Nato pa bo k nam spet začel dotekati toplejši zrak. Sredi tedna bodo temperature ob jugozahodnem vetru v večjem delu Slovenije presegle 20 stopinj Celzija in tudi ob jutrih bo krepko nad ničlo.

Vremenska slika

Nad severno polovico Evrope je območje nizkega zračnega tlaka. Vremenska fronta valovi čez zahodno in srednjo Evropo severno od Alp in bo jutri od severa prešla Slovenijo. Od jugozahoda doteka k nam topel in vse bolj vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Popoldne bo pretežno oblačno, več sonca bo vzhodneje od nas. V hribovitih sosednjih krajih Italije in v Gorskem Kotarju bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodnik, ob severnem Jadranu jugo.

Jutri bo hladna fronta s padavinami čez dan od severa zajela vse sosednje pokrajine. Ohladilo se bo. Ob Jadranu bo popoldne zapihala zmerna do močna burja.

Vir: ARSO, 24UR.com

Danes popoldne bo pretežno oblačno in vetrovno, na zahodu bo rahlo deževalo. Jutri nas bo od severa zajela izrazito hladna fronta. Vremenoslovci napovedujejo padavine ter okrepljen severni veter. Ker bo menjava zračne mase hitra, bo ozračje nestabilno, zato se bodo razvile tudi nevihte s krajevnimi nalivi, močnejšimi sunki severnega vetra in sodro. Ponekod bo lahko krajši čas snežilo tudi do nižin.