Search
Close this search box.

Vreme že povzroča nevšečnosti: Ponekod nastajajo posamezne plohe in nevihte z lokalnimi neurji. Kako bo jutri?

Že danes ponoči ter jutri v zgodnjih jutranjih urah lahko marsikje nastajajo posamezne plohe in nevihte z lokalnimi nalivi, najverjetnejše so ponekod na Koroškem in Štajerskem ter na območju Zasavja, Posavja in Dolenjske, navajajo na spletnem poratlu Neurje.si.

Dež je sicer že zajele del države, med drugim se pojavljajo nevhite z grmenjem in močnim dežjem tudi na Koroškem. S Prevalj že poročajo tudi o podrtem drevsu, ki je oviralo promet.

Ob 21.54 je bil zaradi podrtega drevesa čez cesto na relaciji Prevalje – Mežica, na območju Občine Prevalje, oviran promet. Oviro so odstranili delavci cestnega podjetja VOC Celje.

FOTO: Urška Zdovc. Oviran promet na cesti Prevalje – Mežica.

Prav tako se je na glavni cesti v naselju Gaberke, na območju Občine Šoštanj, podrlo drevo ter oviralo promet. Posredovali so gasilci PGD Gaberke, ki so drevo odstranili.

Ob 23.09 je v naselju Šalek, na območju Občine Velenje, zaradi močnega deževja zalilo več kleti v več stanovanjskem objektu. Posredovali so gasilci PGD Šalek, ki so izčrpali vodo iz kletnih prostorov objekta

Jutri dopoldne se bo prehodno delno zjasnilo, čez dan pa bo spet več oblačnosti. Zlasti v hribovitih predelih zahodne in severne Slovenije (alpsko-dinarska pregrada) ter severno in zahodno od nas na območju Alp se bodo začele pojavljati plohe in nevihte. Te se bodo kasneje lahko združevale v nevihtne sisteme ter pozno popoldne ob vplivu vremenske fronte širile proti vzhodu in jugovzhodu. V notranjosti države lahko nastane kakšna močnejša nevihta, ki jo bodo spremljali močnejši, tudi dolgotrajnejši nalivi, močni sunki nevihtnega piša in manjša toča. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20 °C. Najvišje dnevne pa od 25 do 31 °C.

Za razvoj konvekcije bo na voljo 1200 – 2000 J/kg konvektivne potencialne energije in popoldne tudi nekaj podpore vetra v višinah, ki se bo iz jugozahodne smeri obrnil na zahodno do severozahodno. V bližini Obale neviht ni pričakovati oz. je verjetnost za njihov nastanek tam najmanjša. Nekaj ploh in neviht se lahko pojavi tudi v noči na četrtek, predvsem v vzhodni polovici države.

V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, sredi dneva in popoldne bodo krajevne nevihte, bolj verjetne v zahodni polovici Slovenije. V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami. Hladneje bo. V soboto bo povečini sončno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla.

Vir: Neurje.si, ARSO, SPIN

Dogodki