Search
Close this search box.

Vreme že kaže zobe, Arso opozarja

Arso opozarja, da bo v Sloveniji najbolj burno jutri popoldne, zvečer in v noči na torek, ko nas bo prešla vremenska fronta. Napovedujejo tudi ogromno dežja in močan veter ter svarijo, da bodo vmes občasno krajevno močnejši in dolgotrajnejši nalivi. Najhujša razlivanja napovedujejo za ponedeljek zvečer in v noči na torek.

Po poročanju STA pa je že danes na avstrijskem Koroškem orkanski veter okoli poldneva dosegal hitrosti do 130 kilometrov na uro, odkrival je strehe in prekinil dobavo elektrike okoli 1400 gospodinjstvom. Veliko cest je zaradi nanosa zemlje zaprtih, pričakovano močno deževje pa bi lahko v prihodnjih dneh povzročilo obsežne poplave, je po današnjem izrednem zasedanju v Celovcu sporočila deželna vlada. Na Koroškem so zato oblikovali krizni štab sil za zaščito in reševanje. Najhujše razmere pričakujejo na območju Labota (Lavamünd) in Möllbrücka, kjer so že v polni pripravljenosti.

Strah pred poplavami pa ostaja tudi pri nas, predvsem v Dravogradu jih močno skrbi, kako bo tokrat z reko Dravo in morebitnim prestopom njene rečne struge. Glede napovedi obilnih padavin v prihodnjih dneh so se že odzvali v Štabu civilne zaščite Občine Dravograd.

Podžupan Občine Dravograd Anton Preksavec, je za javnost sporočil: »CZ je v stalnem kontaktu s pristojnimi institucijami in organi glede napovedanega povečanega pretoka reke Drave in njenih pritokov. Po uradni napovedi se za danes ponoči pričakuje pretok reke Drave na HE Dravograd med 800 in 1000 m3/s, kar še ne predstavlja povečane nevarnosti za razlitje. Od jutri (29. 10. 2018) dopoldan pa do preklica se uvede pripravljenost vseh gasilskih enot v Gasilski zvezi Dravograd, ki bodo redno izvajale kontrolo vodostaja in po potrebi ter napovedi tudi izvedle razporeditev ustrezne protipoplavne zaščite na najbolj kritična mesta. Hkrati prosimo občane, ki živijo na najbolj izpostavljenih mestih, da spremljajo objave in ravnajo samozaščitno.«

Močan veter pa je danes nekaj škode že povzročil ponekod po Sloveniji. Na našem območju je bilo za enkrat sicer mirno, z izjemo Dravograda in Raven na Koroškem.

Na Koroški cesti v Dravogradu je že v dopoldanskem času močan veter odkril strešno kritino na delu športne dvorane ŠPIC Dravograd. Zaradi deževja je voda zamakala v prostore objekta. Gasilci PGD Dravograd so kritino v izmeri sto kvadratov zasilno popravili in s tem preprečilo nadaljnje zamakanje v objekt. Za končno sanacijo bo poskrbel izvajalec del v prihodnjih dneh. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 15.58 pa je v naselju Preški vrh v občini Ravne na Koroškem močan veter podrl drevo na nizkonapetostni kabel podjetja Elektro Celje. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so drevo v prisotnosti dežurnega delavca Elektra Celje razžagali in odstranili. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

O morebitnih vremenskih nevšečnostih vas bomo redno obveščali.