Search
Close this search box.

Vreme: Sončno in toplo, najvišje temperature do 31°C

Danes in jutri bo precej jasno, jutri popoldne in zvečer bo na severu nekaj neviht.

Danes in jutri bo precej jasno, jutri popoldne in zvečer bo na severu nekaj neviht.

Jutri bo večji del dneva sončno, proti večeru pa bo na severu in severovzhodu nastalo nekaj neviht. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, najvišje dnevne od 25 do 31 °C.

Obeti

V soboto bo dokaj sončno in toplo. Popoldne bodo v notranjosti Slovenije nastale posamezne plohe in nevihte, ki bodo bolj verjetne v severni polovici države.

V nedeljo bo povečini sončno, pihal bo jugozahodni veter.

Vremenska slika

Nad južno Evropo in Sredozemljem je šibko območje visokega zračnega tlaka. V višinah k nam od zahoda postopno doteka nekoliko toplejši in bolj suh zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes in jutri bo precej jasno. Nekaj več oblačnosti bo v Alpah, kjer bo popoldne nastalo nekaj ploh ali neviht.

Biovreme

V četrtek in petek bo vpliv vremena na počutje povečini ugoden.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V nižinah se nadaljuje glavna sezona cvetnega prahu trav, nekatere pomladanske vrste so že odcvetele. V preteklih dneh so padavine močno zniževale obremenitev zraka, z izboljšanjem vremena lahko še vedno pričakujemo da bodo obremenitve s travami visoke. Cvetita tudi nizko alergena trpotec in kislica, obremenitev bo v splošnem nizka. Prisoten bo cvetni prah kaline (liguster), koprivovk in pajesena.

Cveti lipa, največ cvetnega prahu je v bližini dreves, na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi njen močan vonj. V zraku smo zaznali prva zrna pravega kostanja. V gorah cveti zelena jelša, posamezna zrna lahko veter prinese v nižine.

V Primorju bo v suhem vremenu obremenitev s travami in oljko srednje visoka do občasno visoka, pojavljal se bo cvetni prah trpotca in kislice. Prisotna bodo še zrna koprivovk (krišina in kopriva), kaline (liguster), lipe in pajesena.

Zaznali smo povečane obremenitve s sporami plesni, prevladujeta Cladosporium in Alternaria. Obremenitev se poveča pri košnji, žetvi in drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti:

  • Za žive meje pogosto uporabljamo kalino (liguster), alergen kaline je soroden jesenovemu in oljčnemu, zato lahko pride do navzkrižnih reakcij. V stik s cvetnim prahom pridemo v bližini rastline. Na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj cvetov.
  • S košnjo se na splošno zmanjša obremenitev s cvetnim prahom trav, negovane travnate površine v naseljih pripomorejo k nižjim lokalnim obremenitvam in zmanjšanju neposrednega vira za prenos v notranje prostore.
  • V družino trav uvrščamo tudi žita, cvetni prah je alergen, povečana količina zrn je ob njivah.
  • Pajesen je tujerodna in invazivna vrsta, pogost je v nižinskih in gričevnatih predelih, predvsem v osrednjem in zahodnem delu Slovenije. Cvetni prah ima alergeni potencial.

Vir: ARSO

Dogodki

Danes in jutri bo precej jasno, jutri popoldne in zvečer bo na severu nekaj neviht.