Search
Close this search box.

Vreme: Pooblačilo se bo, možni so tudi močnejši nalivi

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne bodo posamezne plohe in nevihte. Jutri bo oblačno s pogostimi padavinami, tudi nalivi.

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne bodo nastale posamezne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 26 °C.

Ponoči se bo pooblačilo. Krajevne padavine, deloma plohe in nevihte, bodo od jugozahoda zajele večji del Slovenije. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18 °C.

Jutri bo povečini oblačno s pogostimi plohami in nevihtami. Možni bodo tudi močnejši nalivi. V notranjosti Slovenije bo sprva pihal vzhodnik, ob prehodu vremenske fronte pa bo čez dan zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 23 °C.

Obeti

V sredo bo spremenljivo z občasnimi krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše v severni polovici Slovenije. Vmes bodo tudi nevihte. Pihal bo veter zahodnih smeri. Tudi v četrtek bo spremenljivo s plohami in nevihtami. Ponekod bo še pihal jugozahodnik.

Vremenska slika

Nad zahodnim in osrednjim Sredozemljem je plitvo območje nizkega zračnega tlaka, ki sega tudi proti Franciji. Od jugozahoda doteka k nam vlažen in razmeroma topel zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, več oblačnosti bo v krajih južno od nas. Popoldne bodo nastale posamezne plohe ali nevihte.

Jutri bo prevladovalo oblačno vreme. V krajih zahodno in severno od nas bodo že zjutraj plohe in nevihte, ki se bodo čez dan razširile proti vzhodu. Ob prehodu vremenske fronte bodo nastajali krajevni nalivi.

Biovreme

V ponedeljek se bo vremenska obremenitev postopno stopnjevala. V noči na torek in v torek čez dan bo obremenitev občutilo veliko ljudi, zvečer bo popustila in spanje v noči na sredo ne bo več moteno.

Napoved cvetnega prahu v zraku

Poteka visoka sezona trav, obremenitve bodo v lepem vremenu visoke, znižale se bodo občasno s padavinami. Cvetita tudi nizko alergena trpotec in kislica, obremenitev bo v splošnem nizka, na travnikih lahko povišana.

Sezoni hrasta in malega jesena se zaključujeta, zaključuje se tudi dolga sezona javorjev. Prisoten bo cvetni prah bezga, kaline in iglavcev (prevladuje bor). Bogato cveti navadna robinija, v zraku so le občasno posamezna zrna cvetnega prahu, močan vonj lahko vpliva na počutje nekaterih posameznikov.

V Primorju bo obremenitev s travami srednje visoka do visoka, pojavljal se bo cvetni prah trpotca in kislice. Zgodnejše sorte oljk sproščajo cvetni prah, lokalno smo že zabeležili visoko obremenitev. Cveti črničevje, domorodna vrsta hrasta, ki se pogosto uporablja tudi za ozelenitev naselij v Primorju. Prisoten bo še cvetni prah koprivovk, malega jesena, bezga, kaline in bora.

Dobro je vedeti:

– Za žive meje pogosto uporabljamo kalino (liguster), alergen kaline je soroden oljčnemu, zato lahko pride do navzkrižnih reakcij. V stik s cvetnim prahom pridemo v bližini rastline.

– Dozorevajo semena topola in vrb, veter prenaša puhaste, bele kosme plodov, ki ne povzročajo alergij.

Vir: ARSO

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne bodo posamezne plohe in nevihte. Jutri bo oblačno s pogostimi padavinami, tudi nalivi.