Search
Close this search box.

Vreme: Megleno in toplo. Cvetni prah bo povzročal preglavice

Danes bo pretežno jasno, jutri pa delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Oba dneva bo zjutraj in dopoldne ponekod po nižinah megleno.
Fotografija je simbolična

Danes bo pretežno jasno, zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 11, na Goriškem in v Vipavski dolini do 13 °C.

Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, po nekaterih nižinah bo zjutraj in deloma dopoldne megleno. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -3, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od 6 do 11, v notranjosti Primorske do 13 °C.

Obeti

V četrtek se bo po dokaj jasnem in ponekod meglenem jutru oblačnost povečala, popoldne bo v severovzhodnih krajih lahko padla kakšna kaplja dežja.

V petek bo delno jasno z nekaj koprenaste oblačnosti, ki bo v vzhodnih krajih občasno precej gosta. Po nekaterih nižinah bo zjutraj in deloma dopoldne megla.

Vremenska slika

Nad večjim delom Evrope je obsežno območje visokega zračnega tlaka s središčem nad Balkanom in vzhodno Evropo. V višinah se ob šibkih vetrovih nad našimi kraji zadržuje suh in razmeroma topel zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes in jutri bo precej jasno. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost, ki se bo občasno zadrževala tudi ob severnem Jadranu.

Biovreme

V torek in sredo bo vpliv vremena na počutje povečini ugoden, le v kotlinah s hladnim zrakom bo občasno povečano onesnaženje zraka.

Napoved cvetnega prahu v zraku

Sneženje in nizke temperature so v preteklem tednu onemogočale sproščanje večjih količin cvetnega prahu. Z napovedanim toplejšim vremenom se bo v nižinah razvijala sezona leske, dnevna obremenitev bo postopoma naraščala, pričakujemo do srednje visoke vrednosti, na SV so možne visoke obremenitve. Jelša še ni dokončno pripravljena na sproščanje cvetnega prahu, v zraku bodo lahko posamezna zrna.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom leske in cipresovkami do srednje visoka.

Dobro je vedeti:

  • Opazujmo svoje okolje, če so socvetja leske zelo podaljšana je velika verjetnost, da že sproščajo cvetni prah.
  • Križanec Spaethova jelša (Alnus X spaethii) lahko lokalno sprošča cvetni prah, alergenost je primerljiva z domorodnimi vrstami.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.

Vir: ARSO

Dogodki

Danes bo pretežno jasno, jutri pa delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Oba dneva bo zjutraj in dopoldne ponekod po nižinah megleno.