Search
Close this search box.

Vozniki, previdno! Po dveh mesecih se v promet vračajo številni otroci

Jutri bodo vrtci in šole znova odprli svoja vrata. “Drugi prvi šolski dan” bo resda nekoliko drugačen in v drugačnem obsegu, kot to velja za 1. september, a vendarle vnovični začetek šole pomeni več otrok na šolskih poteh, ki se po daljšem obdobju znova vračajo v promet. Agencija za varnost prometa in policija zato pozivata vse udeležence v prometu: Bodite previdni in pazite na naše najmlajše!

Otroci naj bodo dobro vidni, pomemben je varnostni pas in čelada

Starši naj poskrbijo, da bodo otroci dobro vidni. Otroci prvih in drugih razredov osnovne šole morajo nositi rumene rutice, da pa bi bili še bolj vidni je priporočljiva tudi uporaba svetlejših oblačil in odsevnih teles. Za otroke je tudi obvezna uporaba varnostne zaščitne čelade, ki jo morajo nositi na poganjalčku, kolesu, skiroju ali rolkah, opozarjajo policisti.

Pri prevozu otrok pa seveda ne pozabite na pravilno in dosledno pripenjanje otrok v otroške varnostne sedeže, bodisi v motornih vozilih ali na kolesu.

Obnovite prometna pravila

Šolarji se v šolske klopi vračajo po daljšem in specifičnem obdobju, ki sicer ni bilo počitniško, a je kljub temu pričakovati, da so malčki določena previdnostna ravnanja, ki so jih v preteklosti že osvojili, opustili ali mogoče pozabili. Pred vrnitvijo v vrtce in šole z njimi obnovite prometna pravila ter jih podučite, da ceste niso več tako prazne, kot so bile v zadnjem času, zato naj bodo spet bolj previdni.

Vozniki moramo biti pazljivi, saj so otroci nepredvidljivi

Otroci spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu. Ker so manjši, so slabše vidni, njihova ravnanja so nepredvidljiva, sami pa včasih težko težko predvidijo nevarne situacije. Vozila tudi kasneje opazijo in ne zmorejo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni.

FOTO: policija.si

Policisti pa namenjajo posebna opozorila starem in skrbnikom. “Poleg spoštovanja vseh cestnoprometnih predpisov še posebej svetujemo, da med vožnjo ne uporabljate mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, da vozite previdno, strpno in spoštljivo do ostalih prometnih udeležencev. Z lastnim odgovornim ravnanjem in spoštovanjem cestnoprometnih pravil bodite otrokom za vzgled. Otroci namreč ves čas spremljajo, kaj in kako počnete, ter od malih nog posnemajo vsa vaša ravnanja.” sporočajo.

VIR: policija.si

Dogodki