Vojna v Ukrajini divja že pol leta

Mineva natanko šest mesecev, odkar je ruski predsednik Vladimir Putin 24. februarja začel invazijo na Ukrajino z besedami, da gre za posebno vojaško operacijo "za demilitarizacijo in denacifikacijo" zahodne sosede. Hkrati Ukrajina danes obeležuje 31. dan neodvisnosti, oblasti pa svarijo, da bo Rusija poskusila storiti "nekaj posebej krutega".

24. februarja je Putin odredil napotitev vojakov v Ukrajino v pričakovanju, da bodo hitro porazili ukrajinske sile, a se to ni zgodilo.

Po petih tednih vojne je Rusija opustila obleganje Kijeva in svoje sile premestila na vzhod države. Kmalu zatem pa so v javnost prišla poročila, da so v kijevskem predmestju Buča našli veliko število trupel civilistov. Ruske in proruske sile sedaj nadzirajo celotno regijo Lugansk in postopoma napredujejo v regiji Doneck.

Mednarodna skupnost se je hitro odzvala na rusko agresijo in sprejela sankcije, usmerjene proti posameznikom, bankam in podjetjem v državni lasti. Te pa doslej niso imele takšnega vpliva, kakršnega si je Zahod želel. Rusiji so se prihodki od prodaje energentov okrepili. Evro je začel izgubljati vrednost, rubelj pa se spet krepi.

Razmere v Ukrajini so prerasle tudi v humanitarno krizo, spremenile so svetovno prehransko in energetsko varnost. Konflikt je vrnil ameriško pozornost nazaj v Evropo, zveza Nato pa je doživela preporod.

Ukrajina danes obeležuje tudi 31. obletnico razglasitve neodvisnosti, vendar pa množičnih prireditev v Kijevu ne bo, saj oblasti svarijo, da bi Rusija lahko poskusila storiti “nekaj posebej krutega” v naslednjih dneh, kot so novi raketni napadu tudi v Kijevu.

Tudi ameriško veleposlaništvo v Ukrajini opozarja, da bi lahko Rusija v prihodnjih dneh napadala civilno infrastrukturo in vladne objekte v Ukrajini. Ob tem je pozvalo državljane ZDA, naj nemudoma zapustijo državo.