Search
Close this search box.

Vodenje ZD Velenje prevzema Maja Škerjanec, Šteharnik ostaja kot svetovalec

Svet Zdravstvenega doma (ZD) Velenje je sprejel predlog za sporazumni odhod Janka Šteharnika z mesta direktorja ZD Velenje in za v. d. direktorice ZD Velenje imenoval vodjo tamkajšnjega laboratorija Majo Škerjanec. Predvidoma bo to delovno mesto po podpisu dokumentov zasedla s 4. majem. Šteharnik ostaja v ZD Velenje kot svetovalec.

Zamenjava pri vodenju velenjskega ZD je bila tudi edina točka včerajšnje izredne seje sveta zavoda, ki ga vodi Leopold Rezar. Ta je za STA po seji dejal, da je odločitev soglasno sprejelo vseh pet prisotnih članov sveta in da praktično ni bilo razprave. Dva člana sveta sta bila odsotna.

Predlog za sporazumno prekinitev delovnega razmerja na mestu direktorja je podal Šteharnik, ki je pripravil tudi osnutek sporazuma, dopolnila pa ga je pravna služba. Šteharnik je že v začetku aprila povedal, da predlog za njegov sporazumni odhod ni posledica tragičnega dogodka konec marca, ampak razhajanj med njim in velenjskim županom Petrom Dermolom o razvoju in prihodnosti zdravstva v Velenju. “In pogovori o spremembah potekajo že nekaj mesecev,” je takrat zapisal Šteharnik.

Njegova želja je bila, da ostane v ZD Velenje, kar mu omogoča tudi dosedanja pogodba o zaposlitvi, je včeraj pojasnil Rezar. Zasedel bo prosto delovno mesto svetovalca, ki je sistemizirano. Rezar je dodal, da so glede na dobre ekonomske učinke njegovega vodenja ZD Velenje veseli, da bo ostal v zavodu.

Vse potrebne dokumente glede menjave v vrhu ZD Velenje bodo s Škerjančevo, ki je bila doslej vodja enote za laboratorijsko medicino v ZD Velenje in je trenutno odsotna, z imenovanjem pa se je strinjala, podpisali predvidoma 3. maja.

Mesto v. d. direktorice bo Škerjančeva predvidoma nastopila s 4. majem. “Ima osmo stopnjo izobrazbe kot specialist laboratorijske medicine. S tem bo v bistvu združevala funkciji strokovne vodje in direktorja,” je dejal Rezar.

Imenovana je za največ eno leto oz. do imenovanja direktorja s polnimi pooblastili. Postopek javnega razpisa za imenovanje direktorja ZD Velenje bo vodil nov svet zavoda, saj zdajšnji sestavi mandat poteče s 7. majem.

Nov svet ZD Velenje bo po spremembah odloka o ustanovitvi zavoda 11-članski, v njem pa bo velenjska občina imela šest članov. Doslej je v svetu ZD Velenje imela dva člana.

Medtem glede morebitnega zunanjega strokovnega nadzora v ZD Velenje zaradi tragičnega dogodka konec marca ni znanega še nič novega. Pri Zdravniški zbornici Slovenije so zaprosilo ZD Velenje, da v omenjenem primeru izvede nadzor, prejeli. “Več informacij o tej zadevi zaradi postopkov pred organi zbornice v tej fazi ne moremo podati,” so danes zapisali pri zbornici.

V sredo, 29. marca, zgodaj zjutraj je na poti v ZD Velenje umrl 74-letni občan, ki se je zaradi hudih bolečin tja drugič v manj kot dveh urah odpeljal sam z avtomobilom. Temu so sledile številne kritike in vprašanja, zakaj niso ponj prišli reševalci. Po dogodku je stekel notranji strokovni nadzor v ZD Velenje, ki je po navedbah ZD Velenje pokazal, da vzrok smrti bolnika in razlog iskanja zdravstvene pomoči nista bila povezana.

Pokojni naj bi namreč umrl zaradi anevrizme, medtem ko naj bi usodnega dne pomoč iskal zaradi bolečin ob ledvičnih kamnih. Po navedbah notranjega nadzora ZD Velenje smrti v nobenem primeru ne bi mogli preprečiti.

Dogodek še vedno obravnava tudi policija. Kot so včeraj za STA pojasnili na Policijski upravi Celje, zbirajo obvestila v zvezi z ugotavljanjem in preverjanjem dejstev in okoliščin v smeri obstoja suma morebitnega kaznivega dejanja.

Dogodki

Svet Zdravstvenega doma (ZD) Velenje je sprejel predlog za sporazumni odhod Janka Šteharnika z mesta direktorja ZD Velenje in za v. d. direktorice ZD Velenje imenoval vodjo tamkajšnjega laboratorija Majo Škerjanec. Predvidoma bo to delovno mesto po podpisu dokumentov zasedla s 4. majem. Šteharnik ostaja v ZD Velenje kot svetovalec.