Search
Close this search box.

Vnovičen zagon nekaterih dejavnosti, med drugim gostinskih lokalov in frizerskih salonov

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V okviru rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so po več tednih znova dovoljene nekatere dejavnosti, med drugim strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, odprle se bodo lahko določene trgovine, spet bodo obratovali frizerski saloni. Pri tem pa morajo upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Prav tako za udeležbo vernikov pri mašah in drugih bogoslužjih vrata znova odpirajo cerkve, molitve pa bodo tudi v ljubljanski džamiji in drugih muslimanskih verskih objektih. Parkiranje v mestnih občinah pa bo znova plačljivo, saj bi prezasedenost in dolgotrajno parkiranje v mestnih središčih lahko imelo negativne posledice na poslovanje ponudnikov.

LJUBLJANA – Javnost je v pričakovanju predstavitve rezultatov nacionalne raziskave razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji, ki bodo podlaga za nadaljnje odločitve o rahljanju ukrepov. Vanjo so vključili 1368 oseb, do zdaj znani podatki pa ne kažejo velike razširjenosti virusa. Na podlagi odvzeti brisov so dokazali eno novo okužbo, in sicer 25. aprila. Eni osebi, pri kateri je bil test v raziskavi pozitiven, pa je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem. Opravili so tudi že krvne teste.

LJUBLJANA – Vlada bo predvidoma končala obravnavo poročila pristojnih ministrstev o dobavah zaščitne opreme za potrebe epidemije covida-19, ki jo je začela že na sredini seji. Na ministrstvu za zdravje pa se bodo izrekli o morebitni razvezi pogodbe za dobavo ventilatorjev, ki jo je zavodu za blagovne rezerve predlagalo podjetje Geneplanet.

BRDO PRI KRANJU – Na svoji prvi seji se sestaja novoustanovljeni strokovni svet za turizem, posvetovalni organ ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Seznanil se bo s predlogi ukrepov za pomoč turizmu zaradi epidemije novega koronavirusa in usmeritvami zdravstvene stroke glede izvajanja gostinskih in drugih turističnih storitev. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pred sejo napovedal, da bo vladi predlagal podaljšanje ukrepov pomoči za turistično panogo, denimo sofinanciranje čakanja na delo. Ukrep bi lahko podaljšali za nekaj mesecev ali do konca leta. Odpiranje manjših nastanitev minister pričakuje še v tem mesecu.

BRDO PRI KRANJU – Prav tako se bo na Brdu pri Kranju sestal svet za nacionalno varnost. Na dnevnem redu sta obravnava elementov za pripravo državnega načrta za epidemijo ranga covid-19 in ocena tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G.

SVET

BRUSELJ – EU bo v sodelovanju z mednarodnimi partnerji popoldne zagnala donatorski maraton za financiranje cepiva proti novemu koronavirusu. Na spletni konferenci, ki jo bo gostila predsednica Ursula von der Leyen, želijo v začetni fazi zbrati 7,5 milijarde evrov. Cilj je zagotoviti cenovno dostopno cepivo po vsem svetu.

PARIZ – Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je preseglo 3,5 milijona, od tega so tri četrtine potrdili v Evropi in ZDA, je razvidno iz statistike francoske tiskovne agencije AFP. Število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 pa se bliža 250.000.

NEW YORK – Število okuženih z novim koronavirusom se je v ZDA do nedelje zvečer po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa povzpelo na 1,16 milijona, umrlo pa je že skoraj 68.000 ljudi. Newyorški guverner Andrew Cuomo je napovedal regionalno združitev zveznih držav severovzhoda ZDA za skupne nabave zdravstvene opreme.

WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump je na javni tribuni televizije Fox News pred spomenikom Abrahamu Lincolnu v Washingtonu dejal, da verjame, da bo cepivo proti novemu koronavirusu na voljo že ob koncu letošnjega leta. Zatrdil je tudi, da za obetajočim zdravilom remdesivir sedaj stoji vsa moč ameriške vlade.

BERLIN – Nemški minister za zdravje Jens Spahn je v nedeljo posvaril, da bi lahko razvoj cepiva proti novemu koronavirusu trajal leta. Razvoj cepiv je ena najtežjih nalog v medicini, je posvaril za nemško televizijo ARD.

WASHINGTON – Obveščevalno poročilo ameriškega ministrstva za domovinsko varnost je ugotovilo, da je Kitajska namerno prikrivala vso resnost izbruha epidemije novega koronavirusa v Wuhanu, da se založi z zdravstvenim materialom, ki ga je potrebovala za odgovor.

HANOJ – Več milijonov otrok se je v Vietnamu danes vrnilo v šolske klopi, potem ko oblasti že več kot dva tedna niso potrdile prenosa okužbe s z novim koronavirusom znotraj države. Šole so zaradi izbruha virusa v tej jugovzhodni azijski državi zaprli pred več kot tremi meseci, poročajo tuje tiskovne agencije.

BRASILIA – Brazilski predsednik Jair Bolsonaro se je v nedeljo pridružil protestnikom, ki nasprotujejo karantenskim ukrepom za omejitev širjenja novega koronavirusa. V nagovoru protestnikom je krivil guvernerje zveznih držav, da s podaljševanjem ukrepov uničujejo delovna mesta.

ŠPORT

LJUBLJANA – Vrhunski športniki v Sloveniji lahko ponovno začnejo trenirati, a zgolj v nekontaktnih disciplinah, kot so v sklopu rahljanja ukrepov v boju z novim koronavirusom dejali predstavniki slovenske vlade. Glede podrobnosti izvedbe sproščanja treningov po različnih športih mora vlada sicer še odločiti, kar bi se lahko zgodilo še danes. Največ vprašanj je namreč glede ekipnih športov, kjer se pričakuje bolj zahtevne pogoje za zagon treningov. Ni pa še jasno, kdaj bi bilo možno začeti s tekmovanji, tudi če bodo ti potekali brez gledalcev.

BERLIN – V Nemčiji so pri prizadevanjih, da bi se lahko nogometaši čim prej vrnili na zelenice in dokončali sezono, testirali člane ekip vseh moštev prve lige. Kot poroča časnik Kicker, je bilo v nedeljo zvečer pri 14 od 18 članov bundeslige jasno, da nimajo pozitivnih vzorcev. Za precej razburjenja in nove dvome o možnosti in smiselnosti izvajanja tekmovanja v času umirjanja krize zaradi pandemije novega koronavirusa so poskrbeli pozitivni vzorci v moštvu iz Kölna, kjer so ugotovili, da so bili na testiranjih pozitivni trije člani kluba. Po poročanju časnika Kicker pa naj bi bil za zdaj ta klub edini s potrjenim pozitivnim testom. Pri 14 ekipah namreč ni bilo niti enega primera, le trije klubi pa še niso sporočili izidov testiranj: Augsburg, Borussia Mönchengladbach in Leipzig.

Dogodki