Search
Close this search box.

Vlogo za izplačilo solidarnostnega dodatka oddalo že več kot 46.000 študentov

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Očitki o nepravilnostih in napakah pri dobavah zaščitne opreme dobivajo večje politične razsežnosti. Prvak opozicijske LMŠ Marjan Šarec je tako napovedal vložitev interpelacije zoper ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška. Kot je dodal, je sodu izbilo dno pismo zdaj že nekdanjega direktorja Zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška, ki je bil v sredo kritičen do Počivalškovih izjav o razlogih za njegovo razrešitev in navedel, da je bilo v naročila vpleteno tudi ministrstvo za gospodarstva. Počivalšek je na Twitterju zapisal, da interpelacijo vidi kot priložnost za celovito obravnavo epidemije in predložitev dokazov, tudi glede (ne)odzivnosti prejšnjega premierja.

LJUBLJANA – V sredo je bilo ob 1268 testiranjih potrjenih 13 okužb z novim koronavirusom, novih smrtnih žrtev pa ni bilo, so pokazali vladni podatki. Hospitaliziranih je bilo 80 oseb, od teh jih je 23 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi. Skupno so v Sloveniji do zdaj našteli 1366 potrjenih okužb, umrlo pa je 79 bolnikov s covidom-19. Število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo v slovenskih bolnišnicah, se je v sredo znižalo že sedmi dan zapored. Že devet dni upada tudi število bolnikov na intenzivnih oddelkih, ki se sicer znižuje počasneje. Medtem so v vseslovenski nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa do zdaj odvzeli 470 vzorcev. Od 3000 povabljenih je vabilo do zdaj sprejelo 1185 oseb.

LJUBLJANA – Ministri so na vladni novinarski konferenci nadaljevali s predstavitvami najnovejših vladnih ukrepov za naslovitev posledic epidemije novega koronavirusa. Minister za delo Janez Cigler Kralj je pojasnil, da bo predlagana novela prvega protikoronskega zakona poskrbela še za okoli 220.000 ljudi, potem ko je osnovni zakon za pomoč prizadetim v epidemiji novega koronavirusa zajel okoli milijon prebivalcev. Sodišča, kjer se je delo v času epidemije novega koronavirusa skoraj povsem ustavilo, bodo medtem kmalu spet začela vročati odločbe tudi v nenujnih zadevah. Ker pa v času epidemije roki ne tečejo, strankam, ki bodo prejele odločitev sodišča, ne bo treba storiti ničesar, je povedala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. Ko bo DZ sprejel predlagano novelo zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni covid-19, pa bodo med drugim znova možne ustne obravnave tudi v nenujnih zadevah. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je medtem povedala, da je vlogo za izplačilo solidarnostnega dodatka do zdaj oddalo že več kot 46.000 študentov. Vlada sicer v okviru drugega protikoronskega paketa predlaga, da se enkratna pomoč v višini 150 evrov nameni tudi izrednim študentom.

LJUBLJANA – Predlagani popravki prvega protikoronskega zakona prinašajo pomembne sistemske spremembe tudi na področju gradbene zakonodaje. Te spremembe bodo po oceni ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka občutno pospešile gradbeno aktivnost. Med drugim spremembe prinašajo zahtevo po jasnejših in konkretnejših mnenjih mnenjedajalcev v postopkih, gradnjo bi bilo mogoče začeti že na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja, brez pravnomočnosti. Od nevladnih organizacij pa bi lahko v postopkih sodelovale le tiste z najmanj 50 člani. Vlada je med predlagane popravke prvega protikoronskega zakona vključila tudi vmesno rešitev za problem odpadne embalaže v Sloveniji, s katero bi reševali problematiko do uveljavitve novega sistema proizvajalčeve razširjene odgovornosti. S to rešitvijo, ki naj bi jo uzakonili do konca leta, bi zagotovili zakonsko podlago za to, da bi vso embalažo odpeljale pooblaščene družbe, je dejal Vizjak.

MURSKA SOBOTA/LJUTOMER – Minister za zdravje Tomaž Gantar v Ormožu, Murski Soboti in Ljutomeru išče rešitev za ljutomerski dom starejših, kjer so se številni okužili z novim koronavirusom. Gantar je po navedbah Dnevnika v domu odredil strokovni nadzor, minister za delo Janez Cigler Kralj pa je dejal, da poteka tudi nadzor socialne inšpekcije. Gantar naj bi rešitve za dom, potem ko je propadla rešitev z namestitvijo 40 varovancev v ptujski bolnišnici, predstavil ob 16.30 v Ljutomeru. Cigler Kralj pa je na vladni novinarski konferenci na vprašanje, ali bo zamenjal direktorja doma Tomislava Nemca, na katerega leti več očitkov, odgovoril, da nikoli ne bo ravnal na podlagi mnenja ulice, govoric ali anonimk.

SVET

ŽENEVA – Regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge je evropske države posvaril, naj bodo previdne pri rahljanju ukrepov, ki so jih sprejele za zajezitev covida-19. Opozoril je, da so razmere še vedno burne in da bo tako še nekaj časa. Opozoril je še, da so v Evropi potrdili skoraj polovico vseh okužb in da je v Evropi šest od desetih držav, kjer so zabeležili največ novih okužb.

PEKING – Kitajska je sporočila, da bo Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) namenila dodatnih 30 milijonov dolarjev za boj proti pandemiji covida-19 ter za krepitev zdravstvenih sistemov v državah v razvoju. Tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za zdravje Geng Shuang je dejal, da donacija odraža podporo in zaupanje kitajske vlade in ljudstva v WHO.

BERLIN – Nemška kanclerka Angela Merkel je v prvem nagovoru o pandemiji novega koronavirusa v nemškem bundestagu povedala, da “smo šele na začetku pandemije”. Poudarila je, da bo treba še dolgo živeti z omejitvami zaradi novega koronavirusa. Pred današnjim vrhom EU je ponovila, da je Nemčija pripravljena v proračun EU prispevati veliko več.

SYDNEY – Avstralski premier Scott Morrison se je zavzel, da bi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) dobila podobna pooblastila kot inšpektorji ZN za nadzor orožja. Strokovnjaki WHO bi tako dobili dostop v države, kjer bi izbruhnil virus, s čimer bi v prihodnje lahko preprečili pandemije, je menil.

PEKING/SEUL/HANOJ – V več azijskih državah se razmere v zvezi s pandemijo covida-19 umirjajo. Na Kitajskem že osmi dan zapored niso zabeležili nobene smrtne žrtve te bolezni, pada tudi število novih okužb. Tudi v Južni Koreji število novih okužb ostaja nizko. V Vietnamu so danes začeli rahljati drastične ukrepe ob pandemiji.

MADRID – V Španiji je za koronavirusno boleznijo 19 v zadnjih 24 urah umrlo 440 ljudi, skupno pa je ta bolezen zahtevala že 22.157 življenj. Kot je še sporočilo špansko ministrstvo za zdravje, so doslej potrdili 213.000 okužb z novim koronavirusom. Španski premier Pedro Sanchez je v sredo dobil podporo parlamenta za tretje podaljšanje karantene v državi, ki bo trajala do najmanj 9. maja. Španska vlada je še sporočila, da bodo od nedelje vsak dan za eno uro lahko zapustili dom tudi otroci, za katere od 14. marca velja prepoved zapuščanja doma.

ATENE – Grška vlada je podaljšala ukrepe za zajezitev epidemije novega koronavirusa do 4. maja. V Grčiji so do zdaj zabeležili 121 smrtnih primerov covida-19, ki ga povzroča novi koronavirus, 55 ljudi je na intenzivni negi.

BUDIMPEŠTA – Madžarska je omejitve gibanja, ki so namenjene zajezitvi novega koronavirusa, podaljšala do 3. maja, je danes sporočila tamkajšnja vlada. Vodja premierjevega kabineta Gergely Gulyas je dodal, da je za opuščanje določenih ukrepov, kot so to že storile nekatere druge države, še prezgodaj.

BRUSELJ – Članice EU uporabljajo različne metode beleženja števila umrlih za covidom-19, kar postavlja pod vprašaj izhodne strategije, saj je ustrezno spremljanje razmer eno od ključnih meril za rahljanje kriznih ukrepov. V Evropski komisiji poudarjajo, da metodologije članicam ne morejo vsiljevati in da ni ovir za tesnejše usklajevanje glede tega.

BRASILIA – Novi brazilski minister za zdravje Nelson Teich se je v sredo zavzel za omilitev ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Vlada namerava direktivo za mesta in zvezne države v zvezi z omilitvijo predstaviti v tednu dni. “Nemogoče je, da država preživi leto, leto in pol, če miruje,” je poudaril Teich.

VATIKAN – Papež Frančišek je v jutranji maši v gostišču Sveta Marta v Vatikanu posvaril pred socialnimi posledicami pandemije novega koronavirusa. “V številnih delih sveta občutijo posledice te pandemije. Številne družine so v stiski, lačne in pogosto jih izkoriščajo oderuhi,” je posvaril.

LONDON – Gospodarska aktivnost v območju evra je zaradi pandemije covida-19 aprila upadla na najnižjo raven, zabeleženo doslej. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava londonska analitska hiša IHS Markit, je za april padel na 13,5 točke, potem ko je bil marca pri dotlej najnižji vrednosti 29,7 točke. Gre za daleč največji mesečni padec kazalca v dveh desetletjih zbiranja podatkov. Markit je še sporočil,m da je aprila močno padla tudi aktivnost britanskega gospodarstva – Vrednost PMI se je z marčevskih 36 točk aprila znižala na 12,9 točke.

BERLIN – Nemška vlada je razkrila 10 milijard evrov vreden sveženj ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, prizadetem zaradi pandemije novega koronavirusa. V njem je predvidela dodatna sredstva za nadomestila za brezposelnost, pa tudi nove davčne reze za podjetja. Posebna pomoč je predvidena za gostinski sektor.

RIM – V Italiji bodo poleti predvidoma začeli testirati cepivo proti covidu-19 na ljudeh, so sporočili iz evropskega konzorcija pod vodstvom italijanskega farmacevtskega koncerna Reithera. Največji izziv trenutno vidijo v množični proizvodnji cepiva. V Lombardiji so medtem danes začeli raziskavo o razširjenosti novega koronavirusa.

ŠPORT

LJUBLJANA – Slovenski nogometni prvoligaši že nekaj tednov mirujejo, saj je zaradi pandemije novega koronavirusa prekinjena Prva liga Telekom Slovenije. Kdaj se bo nadaljevala, še ni jasno, po zadnjem scenariju bi se lahko konec maja. Jasno pa je, kakšen format si želijo klubi. Prednostno si želimo sistem tekmovanja 9+1, kar bi pomenilo, da po koncu sezone 2019/20 zaradi izrednih razmer izpade zgolj ena ekipa, natančneje zadnji na lestvici, so v sporočilu za javnost zapisali slovenski prvoligaši. Po 25 od 36 krogov sicer vodi Olimpija s 50 točkami, po 45 jih imata Celje in Aluminij, 43 Maribor, 38 Mura, 29 Tabor Sežana, 28 Bravo, 27 Triglav, 26 Domžale, 10 pa Rudar Velenje. Nove podrobnosti glede same klubske sezone bodo sicer bržčas znane po sestanku izvršnega odbora Evropske nogometne zveze.

LJUBLJANA – Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) je na videokonferenci uradno potrdil, da bo žensko evropsko prvenstvo, ki bi moralo biti prihodnje leto v Angliji, na istem prizorišču med 6. in 31. julijem 2022. S tem zagotavljamo, da bo žensko EP edino veliko nogometno tekmovanje tisto poletje, s čimer bo dobilo pozornost, ki si jo zasluži, so pri Skyu citirali predsednika Uefe Aleksandra Čeferina. V kvalifikacijah za žensko EP igra tudi Slovenija, ki je v skupini A po šestih tekmah na tretjem mestu z devetimi točkami. Toliko jih ima ob dveh tekmah manj tudi drugouvrščena Rusija, zanesljivo vodilna pa je Nizozemska z 18 točkami s šestih tekem.

LJUBLJANA – Predsednik Golf zveze Slovenije Žiga Osterc po prvih dneh sproščanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa poroča, da igralci nimajo večjih pomislekov pri spoštovanju navodil oziroma priporočil. Glavna težava so prehodi med občinami za vrhunske igralce oziroma tiste, ki morajo na treninge. Glede na to, da je v Sloveniji le 20 golfskih objektov, občin pa 212, je jasno, da vsi golfisti nimajo igrišča v občini bivališča. Golf zveza Slovenije si zato v prvi vrsti prizadeva, da bi se iz vladnega odloka o gibanju med občinami izvzeli igralci s profesionalnim ali reprezentančnim statusom oziroma vrhunski igralci.

LJUBLJANA – Direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič četrti dan omilitve ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa ugotavlja, da se teniški igralci in upravitelji teniških igrišč držijo priporočil, ki jih je dala zveza. Največ vprašanj dobiva v zvezi s trenažnimi procesi oziroma treningi večjih skupin igralcev. “Zadnje dni mi je telefon skoraj pregorel. Imam ogromno klicev v zvezi s priporočili, ki smo jih poslali klubom, upraviteljem igrišč in ki hkrati veljajo za vse igralce tenisa. Z ekipo sodelavcev na teniški zvezi smo preverili stanje na več kot 40 teniških objektih oziroma igriščih po vsej Sloveniji, veliko smo jih poklicali tudi po telefonu in povedati moram, da se držijo navodil oziroma priporočil,” je za STA povedal Gregor Krušič.

FRANKFURT – Vodstvo nemške nogometne bundeslige računa, da bi v obdobju pandemije novega koronavirusa morali za dokončanje prvega in drugega ranga ligaškega tekmovanja zagotoviti okoli 25.000 testov za 36 klubov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Gre za okoli 0,4 odstotka celotnega števila razpoložljivih testov v obdobju naslednjih dveh mesecev, saj so Nemci močno povečali kapaciteto testov. V uradnem zapisu bundeslige je tako za potrebe ugotavljanja okužb z virusom sars-cov-2 razpoložljivih kar 640.000 testov na teden. Na zasedanju članov bundeslige bodo skušali v devetih do desetih tednih od pričetka tekmovanj, ki je za zdaj načrtovano za 9. maj, izvesti 21.600 testov za vseh 36 klubov.

Dogodki