Search
Close this search box.

Vladno poročilo kritično do Šarčeve vlade in pohvalno do Janševe

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Z vladnim poročilom o nabavah zaščitne opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, se bo danes seznanil parlamentarni odbor za gospodarstvo. Vladno poročilo je kritično do ravnanj prejšnje vlade Marjana Šarca, ki da ni pravočasno zagotovila potrebnih zalog opreme niti je ni naročila, ter pohvalno do aktualne vlade Janeza Janše. V opoziciji so zato do njega ostri. Današnji razpravi o poročilu na odboru DZ za gospodarstvo bo v ponedeljek sledila še izredna seja DZ na isto temo.

LJUBLJANA – Finančna uprava RS (Furs) bo danes že drugič od uveljavitve ukrepov za pomoč zaradi epidemije novega koronavirusa izplačala mesečni temeljni dohodek samozaposlenim, družbenikom, kmetom in verskim uslužbencem. Prejeli ga bodo tisti, ki so ustrezno izjavo vložili najpozneje do 30. aprila.

LJUBLJANA – Danes obeležujemo svetovni dan Rdečega križa, ki bo letos zaradi pandemije drugačen, saj se bodo po svetu s ploskanjem zahvalili vsem prostovoljcem za njihovo požrtvovalnost pri odzivu na covid-19. Začenja se tudi teden Rdečega križa Slovenije (RKS), ki bo tokrat zaradi ukrepov brez številnih načrtovanih dejavnosti.

LJUBLJANA – Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V četrtek je bilo na vseh ravneh angažiranih 2935 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

LJUTOMER – V domu starejših občanov (DSO) Ljutomer se število okuženih z novim koronavirusom vztrajno zmanjšuje. Od 17 brisov, odvzetih v četrtek, nobeden pa ni bil pozitiven, dva stanovalca sta ozdravela. Okuženih je tako še 17 stanovalcev. Obiskov v domu še ne bo, bodo pa danes nekateri varovanci po mesecu in pol lahko odšli iz sob.

SVET

NEW YORK – Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je pozval h globalnemu boju proti cunamiju sovraštva, ksenofobije, iskanja grešnih kozlov in širjenja panike, ki ga je sprožila pandemija covida-19. Poudaril je, da je zdaj treba ukrepati, da okrepimo odpornost družbe na virus sovraštva. V videonagovoru je pozval politične voditelje, naj pokažejo solidarnost z vsemi člani družbe, civilno družbo pa, naj se bolje poveže z ranljivimi skupinami.

WASHINGTON – V ZDA so do četrtka zvečer potrdili 75.662 smrtnih primerov zaradi covida-19, z novim koronavirusom pa se je okužilo 1,257 milijona ljudi. Doslej se je pozdravilo 195.000 ljudi, ki so zboleli za covidom-19. V najhuje prizadeti državi New York je okuženih 327.000, umrlo je 26.144 ljudi, okrevalo pa jih je 55.547. Predsednik ZDA Donald Trump nima več rednih novinarskih konferenc delovne skupine Bele hiše za boj proti koronavirusu, odgovornost za ukrepe je predal zveznim državam, sam pa se posveča pozitivnim izjavam o ponovnem odpiranju oziroma zagonu ekonomije.

RIGA – Latvija je v četrtek podaljšala izredne razmere zaradi pandemije covida-19, a omilila nekatere ukrepe za zajezitev širjenja bolezni. Izredne razmere, ki bi se morale izteči 12. maja, je vlada podaljšala do 9. junija. Odločila je tudi, da bo uporaba zaščitnih mask v javnem prometu poslej obvezna. Od 12. maja bo na javnih in zasebnih krajih dovoljeno zbiranje do 25 ljudi, ki pa bodo morali upoštevati predpisano razdaljo. Na kraju dogodka bodo morala biti na voljo razkužila. Dogodki v zaprtih prostorih ne bodo smeli trajati več kot tri ure. Kulturne ustanove in športni objekti bodo lahko odprti od 7. ure do polnoči. Trgovski centri bodo znova lahko odprti ob koncih tedna in praznikih.

PJONGJANG – Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je čestital kitajskemu predsedniku Xi Jinpingu za uspešen boj proti novemu koronavirusu. Kim je izpostavil, da ceni, da je Xi zgrabil priložnost za zmago proti epidemiji ter obenem obdržal nadzor nad razmerami, ob tem pa vodil ljudstvo in komunistično partijo. Severna Koreja je zaprla svoje meje, da bi se obvarovala koronavirusne bolezni 19, ki se je najprej pojavila v sosednji Kitajski. Pjongjang vztraja, da v državi niso zabeležili nobenih primerov okužbe z novim koronavirusom.

CANBERRA – Avstralija je objavila načrt rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu, ki bo potekal v treh fazah. Kot je napovedal avstralski premier Scott Morrison, bodo gospodarstvo znova zagnali do julija. Avstralija je stroge omejitve socialnega distanciranja uvedla marca in prepovedala potovanja, kar je močno upočasnilo širjenje okužb. Morrison datumov začetka posameznih faz sicer ni sporočil, saj bo vsaka zvezna država in ozemlje sama odločala o tem, na kakšen način jih bodo uvedli. Kot je dejal, pa bodo ukrepe pregledali vsake tri tedne. V Avstraliji so doslej potrdili manj kot 7000 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 97 ljudi. Trenutno je okuženih manj kot 800 ljudi.

ŽENEVA – V primeru, da ukrepi omejevanja širjenja novega koronavirusa v prvem letu pandemije ne bi bili uspešni, bi v Afriki zaradi covida-19 lahko umrlo do 190.000 ljudi, je v četrtek opozorila Svetovna zdravstvena organizacija. WHO pri tem navaja ugotovitve nove študije svoje regionalne pisarne v Brazzavillu, ki ugotavlja, da bi v omenjenem primeru na afriški celini lahko umrlo med 83.000 in 190.000 ljudi, okužilo pa bi se jih lahko med 29 milijonov in 44 milijonov.

ŠPORT

LJUBLJANA – Dirka po Sloveniji praznuje 25. obletnico prve kolesarske dirke pri nas za poklicne koledarje, od prve izvedbe pa te dni mineva 27 let. Direktor dirke Bogdan Fink za STA poudarja, da je slovenska pentlja v tem času zrasla v očeh tako slovenskih kot tujih kolesarjev in upravičeno zaseda svoje mesto v koledarju Ucija. Letos je dirka zaradi novega koronavirusa odpadla. Za prihodnje leto pa je načrt, da bi se odvila po enaki trasi, kot bi se letos.

NEW YORK – Nacionalna nogometna liga, elitno prvenstvo v ameriškem nogometu NFL, namerava letošnjo sezono začeti v skladu z načrti kljub novemu koronavirusu. Redni del lige NFL, letnik 2020, se bo začel 10. septembra in končal z velikim finalom, super bowlom, 7. januarja 2021. Bo pa pandemija zarezala v navijaško vzdušje. Tekme bodo potekale brez gledalcev. Vsega skupaj je na sporedu 256 tekem rednega dela, pomerilo pa se bo 32 ekip.

MONAKO – Vodstvo formule ena preučuje tudi možnost nastopa na dirkališčih, ki niso bili v predvidenem koledarju letošnjega svetovnega prvenstva. Tekmovanje bi se moralo začeti marca v Avstraliji, vendar dirk zaradi pandemije novega koronavirusa doslej še ni bilo. Prva naj bi bila julija za veliko nagrado Avstrije. Organizatorji v elitnem avtomobilističnem športu upajo, da bodo lahko SP začeli na dirkališču Red Bull Ring v Spielbergu med 5. in 12. julijem. Športni direktor F1 Ross Brawn je že v začetku maja dejal, da možna uvodna dirka SP ponuja dobro okolje za povsem izolirano tekmovanje in je s tem v danih pogojih idealno prizorišče za začetek sezone.

LONDON – Športni oddelek britanske radiotelevizije BBC je izbral najboljšega igralca najvišjega ranga angleškega nogometnega prvenstva, premier lige, v sezoni 2019/20, ki je bila prekinjena devet krogov pred koncem zaradi novega koronavirusa. Naslov je pripadel kapetanu vodilnega Liverpoola Jordanu Hendersonu. Liverpool bo za naslov angleškega prvaka moral še počakati. Ob ustavitvi vseh dejavnosti je imel 25 točk naskoka pred Manchester Cityjem. Angleški klubi bodo po napovedih v ponedeljek dorekli vrnitev na igrišča. Sezona naj bi se nadaljevala junija, vseh 92 tekem pa bodo odigrali pred praznimi tribunami in na nevtralnih prizoriščih, kar pa ne podpirajo vsi klubi.

Dogodki