Search
Close this search box.

Vladi na zbornici predlagajo, da bi čim prej odprli tudi nakupovalna središča

nakupovanje

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

BRDO PRI KRANJU/LJUBLJANA – Analiza rezultatov nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 in prekuženosti prebivalstva z novim koronavirusom, ki se je zaključila prejšnji teden, še ni končana. Popoldne se bo z rezultati in prvimi analitičnimi ocenami seznanila vlada, v sredo jih bodo predstavili javnosti, je napovedal vladni govorec Jelko Kacin. Vlada bo na popoldanski seji na Brdu pri Kranju obravnavala tudi poročilo o zalogah in nabavah osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije. Komisija DZ za nadzor javnih financ pa na zahtevo opozicijskih poslanskih skupin SD, LMŠ, Levice in SAB razpravlja o gospodarnosti in učinkovitosti porabe javnih sredstev za nakup zaščitne opreme zaradi epidemije novega koronavirusa.

LJUBLJANA – Predstavniki koalicijskih strank v DZ vložili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave o stanju, zalogah, naročilih in nabavah zaščitne in kritične medicinske opreme ter delovanju institucij in nosilcev javnih funkcij v zvezi s pravočasno zajezitvijo epidemije covida-19, so sporočili iz SDS. Vložitev zahteve za parlamentarno preiskavo so že pred časom napovedali tudi v opoziciji, vendar zahteve še niso vložili.

LJUBLJANA – O problematiziranih ventilatorjih, ki jih je naročala država, je danes spregovoril tudi vodja komisije, ki je preverjala njihovo ustreznost, Marko Noč. Kot pravi, so kavarniške debate v zadnjih dneh zameglile sicer strokovno jasno situacijo in ustvarile navidezen razkol v stroki, razdelile ljudi in po krivem diskreditirale posamezne strokovnjake. Trenutno imamo v Sloveniji 430 strokovno ustreznih ventilatorjev, v prihodnjih tednih pa si jih iz nabav posameznih bolnišnic in države lahko obetamo še dodatnih 140. Skupna številka 570 ventilatorjev tako krepko presega število razpoložljivih intenzivnih postelj in verjetno tudi ustreznih priključkov za kisik v slovenskih bolnišnicah, je pojasnil Noč.

LJUBLJANA – V Sloveniji so v ponedeljek opravili 1338 testiranj in potrdili šest okužb z novim koronavirusom, doslej 1445. V ponedeljek se je v bolnišnicah zdravilo 56 bolnikov, 17 jih je rabilo intenzivno nego. Umrl je en bolnik s covidom-19, doslej skupaj 98, je objavila vlada. Iz bolnišnice so odpustili tri bolnike, doslej 244. Novookuženi s koronavirusom prihajajo iz žarišč okužb in ne iz splošne populacije, tako da podatki o epidemiji vlivajo optimizem, meni novi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Glede na to se po njegovih besedah ukrepi za zajezitev epidemije lahko počasi sproščajo, ki pa jih bo treba ob poslabšanju razmer takoj zaostriti.

LJUBLJANA – Trgovci so zadovoljni, da je po dveh mesecih prišlo do ponovnega delnega odprtja tudi neživilskih trgovin. Odziv kupcev je bil na ponedeljkov prvi dan sicer zelo zadržan, je ocenila predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah. Opozarja, da bodo kupci tudi v prihodnje še bolj varčni, kot so že sicer. Veliko bo odvisno od okrevanja po krizi, je dodala. Vladi na zbornici predlagajo, da bi po vzoru Avstrije sicer čim prej odprli tudi nakupovalna središča in zmanjšali zahtevano medosebno razdaljo na en meter. Na letni ravni bi sicer lahko prihodek panoge padel s siceršnjih 32 milijard evrov tudi na 25 ali 26 milijard evrov, je ocenila Lahova. Vladni govorec Jelko Kacin je medtem dejal, da se bodo korak za korakom odpirala nova področja trgovine, zato verjame v kakšna nova sproščanja omejitev že prihodnji teden, če bo šlo vse brez posledic.

LJUBLJANA – Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci, ki zaradi epidemije covida-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, lahko izjave za oprostitev marčnih in aprilskih prispevkov vložijo še do 9. maja, so sporočili iz Finančne uprave RS (Furs). Furs je rok za oddajo izjave za oprostitev marčnih in aprilskih prispevkov sprva določil za 30. april, a so zaradi novele prvega protikoronskega zakona datum zamaknili. Če želijo oprostitev majskih prispevkov, ki sicer zapadejo v plačilo 20. junija, je rok za predložitev izjave medtem 31. maj.

LJUBLJANA – Pri odločitvah oblasti o ponovnem odprtju šol morajo biti v ospredju največja korist otrok in splošni vidiki javnega zdravja, so v smernicah navedle mednarodne organizacije. Pozvale so k celoviti podpori učencem, vključno s prehrano, zdravstveno in psihosocialno podporo ter zagotavljanjem dostopa do vode, sanitarij in prostorov za umivanje rok.

LJUBLJANA – Sodišča lahko ponovno opravljajo naroke, odločajo in vročajo sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne. Pri tem morajo upoštevati ukrepe, s katerimi bodo zagotovili varovanje zdravja in preprečili širjenje virusne okužbe, so sporočili z vrhovnega sodišča. Ob tem so spomnili, da tudi v nenujnih zadevah roki kljub vročitvi sodnega pisanja še vedno ne tečejo.

LJUBLJANA – Dežurna psihosocialna služba Združenja invalidov – Forum Slovenije za pomoč in oporo ranljivim skupinam bo delovala tudi v mesecu maju, so danes sporočili iz združenja. Pomoč je namenjena tako invalidom kot tudi vsem drugim državljanom. Deluje vsak dan med 8. in 21. uro na telefonski številki 041 381 679.

LJUBLJANA – V letu 2019 je bilo v spletni knjižnici Biblos zabeleženih 98.000 izposoj, Slovenci pa so si le v času karantene izposodili 90.000 e-knjig. Biblos beleži že 25.000 uporabnikov in blizu 1500 izposoj na dan, vsak uporabnik pa si je v povprečju izposodil 3,6 knjige. Uporabniki niso le iz Slovenije, ampak prihajajo iz več kot 70 držav.

LJUBLJANA – Organizatorji javnih prireditev, ki zaradi prepovedi v sklopu ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa ne morejo več izvajati svoje dejavnosti, so na pristojne institucije naslovili predlog ukrepov za odpravo posledic prepovedi izvajanja javnih prireditev. Kot so zapisali, je ogroženo preživetje posameznikov in tudi celotne panoge.

SVET

RIM/LONDON – V Združenem kraljestvu je s sumom koronavirusne bolezni 19 doslej umrlo že več kot 32.000 ljudi, kar je največ v Evropi, je razvidno iz danes objavljenih uradnih podatkov. Združeno kraljestvo je tako po število smrtnih primerov prehitelo Italijo, kjer pa v statistiko ne vključujejo smrtnih primerov, zaradi katerih zgolj sumijo, da je smrt povzročil novi koronavirus.

PARIZ – V Franciji so imeli prvi primer okužbe z novim koronavirusom že konec decembra lani in ne konec januarja letos, kot so domnevali doslej. Okužbo z novim koronavirusom so namreč potrdili pri bolniku, ki so mu decembra diagnosticirali pljučnico. V dveh bolnišnicah na širšem območju Pariza so ponovno analizirali vzorce bolnikov, ki so bili na intenzivni negi med 2. decembrom in 16. januarjem in so bili negativni na testiranju za virus gripe ali katerega od drugih koronavirusov. Takrat jih namreč niso testirali za novi koronavirus, saj ga še niso poznali, je pojasnil vodja intenzivnih oddelkov na več pariških bolnišnicah Yves Cohen.

MOSKVA – V Rusiji so že tretji dan zapored potrdili več kot 10.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so zabeležili 10.102 okužb, vse skupaj pa 155.370. Za covidom-19 pa je umrlo še 95 ljudi, skupaj pa 1451. Koronavirusno bolezen 19 preboleva tudi ruski premier Mihail Mišustin, ki se po navedbah njegovega kabineta počuti dobro in je v stiku s sodelavci.

MADRID – Španski premier Pedro Sanchez bo moral za novo dvotedensko podaljšanje izrednih razmer v državi, ki so jih uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa, ponovno v parlament. Predvidoma naj bi poslanci o tem glasovali v sredo, a so številne stranke že kritične do ravnanja manjšinske Sanchezove vlade v času pandemije. Več pomembnih strank se tako še ni izreklo, ali bodo premierjevo zahtevo po novem podaljšanju izrednih razmer ponovno podprle. Med njimi je tudi največja opozicijska ljudska stranka (PP).

BERLIN/MÜNCHEN – V Nemčiji so doslej potrdili že več kot 164.000 primerov okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je doslej umrlo 6808 ljudi, je razvidno iz podatkov, ki jih je zbrala nemška tiskovna agencija dpa. Število novih okužb je majhno in je krepko pod tisoč. Hkrati so v Nemčiji že ob koncu tedna zaznali manj okužb. Nemška zvezna dežela Bavarska je medtem potrdila omilitev nekaterih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim so omilili omejitve glede odhodov od doma. Od prihodnjega tedna bodo lahko odprte vse trgovine, do konca meseca pa bodo odprli restavracije in hotele.

ISCHGL – Tožilstvo v Innsbrucku je policiji predložilo 1000 strani dolgo preliminarno poročilo o izbruhu koronavirusa v smučarskem letovišču Ischgl, ki je bilo eno glavnih žarišč v Evropi. Ta teden sicer še ne bodo odločili o uvedbi uradne preiskave. Poročilo je zelo podrobno in obsežno, je dejal tiskovni predstavnik tožilstva Hansjörg Mayr. Nastalo je po vložitvi kazenske ovadbe avstrijske zveze za zaščito potrošnikov konec marca.

RIM – V Italiji omilitve ukrepov, ki so jih sprejeli za zajezitev novega koronavirusa, spremlja visoka rast cen, predvsem na področju prevoza in kmetijskih izdelkov. V Italiji od ponedeljka dalje med severom in jugom ponovno vozijo hitri vlaki, a z omejenim številom potnikov in strogimi zaščitnimi ukrepi. Cene vozovnic so poletele v nebo. Italijani se pritožujejo tudi nad povišanjem cen življenjskih potrebščin, kot sta sveža zelenjava in sadje, višje so tudi cene v gostinstvu.

MADRID – Število brezposelnih se je v Španiji aprila povečalo za 280.000 na 3,8 milijona, kažejo danes objavljeni podatki ministrstva za delo. Razlog je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP predvsem v zaustavitvi turizma zaradi pandemije novega koronavirusa. Število prejemnikov nadomestila za brezposelnost je doseglo rekordnih 5,2 milijona.

CANBERRA – Epidemija novega koronavirusa avstralsko gospodarstvo vsak teden stane štiri milijarde avstralskih dolarjev (2,6 milijarde ameriških dolarjev oz. 2,4 milijarde evrov), je sporočil finančni minister Josh Frydenberg. V drugem letošnjem četrtletju bi se lahko bruto domači proizvod države skrčil za od 10 do 12 odstotkov.

LONDON – V Veliki Britaniji so aprila zabeležili 4321 prvič registriranih avtomobilov, kar je najnižja raven po letu 1946. Glede na leto prej je bila prodaja nižja za 97 odstotkov, kažejo podatki združenja avtomobilskih proizvajalcev SMMT. Nazadnje so tako malo avtomobilov prodali februarja 1946. Lani so jih v aprilu registrirali 161.000.

NEW YORK – Ameriški industrijski konglomerat General Electric (GE) bo zaradi pandemije koronavirusa v letalski enoti ukinil dodatnih 10.000 delovnih mest. Napoved novih rezov prihaja po marčni napovedi, da jih bodo v enoti ukinili 2600. Zdaj GE cilja, da v enoti letalstva število zaposlenih zmanjša za četrtino oz. za 13.000.

UTRECHT – Znanstveniki na Nizozemskem so odkrili človeški tip monoklonskih protiteles, ki preprečujejo okužbo v laboratoriju ustvarjenih celic z novim koronavirusom. To je prvi korak k razvoju protitelesa za zdravljenje ali preprečevanje bolezni covid-19, ki jo povzroča sars-cov-2, so navedli.

ŠPORT

LJUBLJANA – Na pristojnem ministrstvu so prejeli podrobnejše smernice za ukrepe ob ponovnem zagonu športnih treningov in tekmovanj, odobrene s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vlada naj bi ukrepe obravnavala na današnji večerni seji, je za STA dejal državni sekretar za izobraževanje in šport v kabinetu predsednika vlade Marjan Dolinšek. Podrobnejše ukrepe za ponovne treninge in tekmovanja so na direktoratu za šport MIZŠ usklajevali z ministrstvom za zdravje in NIJZ med prvomajskimi prazniki in v ponedeljek. Ministrstvo predlaga, da bi lahko trenirali vsi registrirani športniki, ki jih navaja 32. člen zakona o športu, teh je okrog 60.000, ter na vseh športnih objektih in površinah za šport, tako v dvoranah kot v naravi, razen tistih, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih dejavnosti, kot so šole.

BARCELONA – Vodstvo španske rokometne zveze je zaradi pandemije novega koronavirusa sklenilo, da bo letošnjo sezono končalo predčasno. Prvak je tako postala Barcelona, član katere je tudi slovenski reprezentant Jure Dolenec. Španska rokometna zveza je na seji upoštevala predlog izvršnega odbora in zaradi izrednih razmer predčasno končala sezono, poroča časnik Mundo Deportivo. To pomeni, da je naslov prvaka pripadel katalonskemu klubu, za Barcelono je letošnja zmaga v španskem prvenstvu tako jubilejna deseta zaporedna, skupno pa že 27. v klubski zgodovini.

Dogodki