Vlada za finančno nadomestilo v dopolnilni dejavnosti na kmetiji in prireji govejega mesa

Vlada je izdala odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka nosilcem dopolnilnih dejavnosti na kmetiji zaradi posledic drugega vala epidemije med februarjem in aprilom. Izdala je tudi odlok o finančnem nadomestilu v prireji govejega mesa med lanskim oktobrom in marcem, so sporočili po današnji seji vlade.
cow-3383624_1920

V dopolnilni dejavnosti na kmetiji je do finančnega nadomestila upravičen tisti, ki je imel najpozneje 1. septembra 2020 dokončno dovoljenje za opravljanje te dejavnosti. Izkazovati mora delež izpada dohodka vsaj v višini 30 odstotkov v obdobju med 1. februarjem in 30. aprilom v primerjavi z 1. februarjem 2019 in 30. aprilom 2019.

Finančno nadomestilo se dodeli v obliki pavšala glede na obseg izpada dohodka. Za namene tega odloka se za dohodek šteje ocena dohodka, ugotovljena kot razlika med prihodki od prodaje in normiranimi odhodki v višini 70 odstotkov. Za prihodke od prodaje se upošteva vsota izstavljenih računov v posameznem obdobju.

Kot so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, se težave na tem področju kažejo zlasti na kmetijah, ki so povezane s turizmom. Kmetije, ki se ukvarjajo s turizmom, so morale začasno prenehati opravljati dejavnosti ponujanja nastanitev in vse gostinske dejavnosti.

Poleg teh dejavnosti imajo večji izpad dohodka tudi dopolnilne dejavnosti, povezane s prodajo lastnih proizvodov šolam, vrtcem in drugim organizacijam, ki zagotavljajo prehrano, njihove dejavnosti pa v obdobju epidemije niso potekale ali se izvajajo v precej zmanjšanem obsegu. Posledice ustavitve javnega življenja se kažejo tudi pri drugih storitvenih dejavnostih, pri katerih je prodaja storitev ali izdelkov povezana z obiski gostov.

V prireji govejega mesa se za obdobje med 1. oktobrom lani in 31. marcem letos predlaga finančna pomoč v višini 76 evrov na žival, preračunano na glavo velike živine, kolikor znaša razlika upada dohodka na podlagi izračuna neto dodane vrednosti Kmetijskega inštituta Slovenije.

Predpis je podlaga za izplačilo nadomestila upravičencem v sektorju govejega mesa, ki so utrpeli izpad dohodka zaradi nestabilnih razmer v sektorju govedoreje. Na ministrstvu ocenjujejo, da je bilo to obdobje za sektor izjemno težko zaradi različnih dejavnikov v celotni verigi. Izpad dohodka v sektorju se predvsem izkazuje z znižanjem koeficienta ekonomičnosti reje, odkupnih cen goveda in nižanjem neto dodane vrednosti pri reji goveda, so navedli.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.