Search
Close this search box.

Vlada veljavnost dokazil o cepljenju proti covidu-19 omejila na 270 dni

Vlada je izdala odlok, po katerem veljavnost dokazila o cepljenju osebe poteče po 270 dneh od prejema drugega odmerka cepiva. Veljavnost se podaljša s poživitvenim odmerkom.

Vlada je izdala odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. februarja 2022, so sporočili po seji vlade.

Odlok ureja, da veljavnost dokazilu  o cepljenju osebe poteče po 270 dneh od prejema drugega odmerka cepiva, kar temelji na priporočilu Posvetovalne  skupine za cepljenje z dne 13. 12. 2021. Veljavnost dokazila se podaljša, če se oseba v obdobju 270 dni od osnovne sheme cepljenja cepi s poživitvenim odmerkom cepiva. Navedena ureditev velja le za osebe, ki so starejše od 18 let.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je 15. 12. 2021 v dopolnjeni oceni tveganja glede covida-19 izpostavil, da bodo po trenutno razpoložljivih dokazih poživitveni odmerki povečali zaščito pred hudimi izidi, ki jih povzroča zaskrbljujoča varianta Delta. Predhodne ocene pa kažejo tudi, da bi poživitveni odmerki lahko povečali zaščito pred zaskrbljujočo varianto Omikron, ki bo po njihovih projekcijah v začetku leta 2022 postala prevladujoča različica v državah Evropske unije, so še navedli na spletni strani vlade.

Od februarja bo torej veljalo, da bo covidno potrdilo veljalo 270 dni (devet mesecev) za tiste, ki so polno cepljeni (torej tudi, če so cepljeni z enim odmerkom Janssna), pa tudi za tiste, ki so se cepili z dvema odmerkoma Janssna. Enako bo veljalo za tiste, ki so prebolevniki in so se v 180 dneh od pozitivnega rezultata cepili enkrat.

Za zgolj prebolevnike ostaja veljavnost potrdila 180 dni.

Neomejena pa bo veljavnost covidnega potrdila za tiste, ki so prejeli tri odmerke, pri čemer je bil poživitveni odmerek mRNK cepivo, tiste, ki so preboleli in so že dvakrat cepljeni, in tiste, ki so cepljeni s kombinacijo Janssna in cepiva mRNK.

Covidno potrdilo je potrdilo s QR kodo, s katerim državljani dokazujejo pogoj prebolevnosti ali cepljenja (PC).

Minister za zdravje Janez Poklukar je sicer že dopoldne napovedal, da bo na današnji seji vlade odprl razpravo o omejitvi veljavnosti covidnega potrdila cepljenih proti covidu-19 z osnovno shemo na 270 dni ter da bo predlagal tudi prehodno obdobje, in sicer do 1. februarja prihodnje leto.

Kot je še pojasnil, bi z omejitvijo digitalnega covidnega potrdila na 270 dni sledili evropskim smernicam. Pri tem še ni jasno, kolikšna bo veljavnost covidnega potrdila po poživitvenem odmerku. O tem še ne želijo ugibati, saj da je še preveč neznank.

Spomnil je, da covidno potrdilo za cepljenje do sedaj ni bilo časovno omejeno, nova spoznanja tako z vidika novih različic kot vidika učinkovitosti cepiv so dala tudi nove usmeritve. Verjame, da bo v določenem času do tega prišlo tudi glede trajanja potrdila po poživitvenem odmerku.

Ob tem se je dotaknil “razmišljanja v družbi, ki je v teh dneh vse bolj glasno”. Kot je dejal, sliši vedno več razprav o pogoju PC, o obveznem cepljenju. “O tem se mora odpreti družbena razprava, kajti gre za izredno pomembno vprašanje,” je poudaril. Po njegovih besedah ta razprava že poteka tako v zdravstvenih kot tudi pravnih, filozofskih, socioloških in politoloških krogih.

“Verjamem, da se bližamo trenutku, ko bomo kot družba morali sprejeti enotno odločitev glede položaja necepljenih. Želim si, da bo takšna odločitev strpna konstruktivna in v mirnem dialogu,” je dodal.

Vir: STA, Vlada RS

Dogodki

Vlada je izdala odlok, po katerem veljavnost dokazila o cepljenju osebe poteče po 270 dneh od prejema drugega odmerka cepiva. Veljavnost se podaljša s poživitvenim odmerkom.