Search
Close this search box.

Vlada večino odlokov podaljšala, nekaj jih je tudi spremenila

Vlada je na današnji 59. redni seji podaljšala odloke povezane z obvladovanjem epidemije Covid-19, nekatere pa tudi spremenila, so sporočili z urada vlade za komuniciranje. Med drugim je ugodila taksistom, ki so nasprotovali temu, da se morajo testirati na tri dni. Zahtevali so, da tudi zanje velja, da se testirajo enkrat tedensko.

Na današnji seji je vlada izdala tudi Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil.

Vlada z odlokom ohranja enake izjeme kot so določene sedaj, so pa dodali, da osebam in potrošnikom ni treba opraviti testiranja, če z dokazilom dokažejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni. Prav tako se obveznost testiranja izvajalcev in potrošnikov podaljšuje iz 72 ur na sedem dni. Odlok začne veljati 27. februarja 2021 in velja do vključno 5. marca 2021.

Vlada je pričakovano za sedem dni, do 5. marca, podaljšala tudi veljavnost petih odlokov, sprejetih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih.

To so odloki o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom, o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom, o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah in o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Vozniki taksijev se bodo morali po novem na novi koronavirus testirati enkrat tedensko. Obveznost testiranja enkrat tedensko se uvaja tudi za voznike v javnem potniškem prometu in spremljevalno osebje v železniškem prometu.

Z Odlokom o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije se zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije Covid-19 začasno omeji in določi način izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije.

Javni linijski prevoz potnikov v medkrajevnem in mestnem avtobusnem prevozu potnikov, javni železniški prevoz potnikov v notranjem prometu, stalni izvenlinijski prevozi potnikov, občasni prevoz potnikov in avtotaksi prevozi se lahko izvajajo le skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Uporaba obrazne zaščitne maske je za voznika in potnike obvezna pri:

  • javnih linijskih prevozih, posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih potnikov, pri čemer je pri javnih linijskih medkrajevnih prevozih, posebnih linijskih in občasnih prevozih potnikov, ki se izvajajo z vozili kategorije M2 in M3, število potnikov omejeno na število registriranih sedežev v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in vrsto sedežev neposredno za voznikom, ter
  • posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih potnikov in občasnih prevozih potnikov, ki se izvajajo z vozili kategorije M1 z največ osmimi sedeži za potnike, pri čemer je lahko zasedenih največ šest sedežev.

Za avtotaksi prevoze je določeno, da so dovoljeni le pod pogojem, da voznik avtotaksi vozila poskrbi za ustrezno dezinfekcijo vozila, uporabo zaščitnih mask ter enkrat tedensko opravi testiranja na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali s testom HAG. Voznik avtotaksi vozila lahko opravlja prevoze le, če ima negativen rezultat testa. Dokazila o testiranju se upoštevajo, če so bila izdana v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in NLZOH prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani NLZOH. Enkrat tedenska obveznost testiranja se uvaja tudi za voznike v JPP in spremljevalno osebje v železniškem prometu.

Avtotaksi prevoze lahko opravljajo tudi vozniki avtotaksi vozil, ki imajo dokazilo, da so bili cepljeni proti COVID-19 in je od drugega odmerka v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca Pfizer preteklo najmanj sedem dni, v primeru cepiva proizvajalca Moderna najmanj 14 dni ter v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni, šteto od prejema prvega odmerka cepiva. Testiranja so oproščeni tudi vozniki avtotaksi vozila, ki so preboleli Covid-19 in predložijo potrdilo o pozitivnem rezultatu testa HAG ali testa PCR, od odvzema brisa pa je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da so preboleli COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev. Enaka izjema od testiranja velja tudi za voznike v JPP in spremljevalno osebje v železniškem prometu.

Z odlokom je pod določenimi pogoji dovoljeno tudi obratovanje žičniških naprav in pripadajočih smučarskih prog, z navedenimi regijami, v katerih obratovanje žičniških naprav in pripadajočih prog dovoljeno. Obratovanje je dovoljeno le ob upoštevanju priporočil NIJZ in ob dodatnem pogoju, da upravljavec naprav zagotovi testiranje na virus SARS-CoV-2 s testi HAG v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče. Če upravljavec naprav tega ne more zagotoviti iz objektivnih razlogov, je uporaba žičniških naprav in njim pripadajočim prog dovoljena le osebam, ki upravljavcu naprav predložijo negativni rezultat testa PCR ali testa HAG, ki ni starejši od sedmih dni, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev.

Dokazila o testiranju se upoštevajo, če so bila izdana v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in NLZOH prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani NLZOH.

Testiranje ali predložitev negativnega rezultata testa PCR ali testa HAG ni potrebno za kategorizirane in profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov, uporabnike, če imajo potrdilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim oseba dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni, uporabnike, če imajo potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ter uporabnike, če imajo potrdilo zdravnika, da so preboleli Covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Določbe o testiranju ali predložitvi negativnega rezultata testa PCR ali testa HAG veljajo tudi za osebje žičniških naprav, ki prihajajo v neposreden stik z uporabniki žičniških naprav.

Odlok začne veljati 27. februarja 2021 in velja do vključno 5. marca 2021.

Pri tem naj še omenimo, da je vlada zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v obalno-kraški regiji zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa. Od sobote bodo tam ponovno zaprte nekatere trgovine in storitve, kot to velja v t.i. rdeči fazi. Podrobnosti bodo predstavniki vlade predstavili na četrtkovi novinarski konferenci, o čemer smo že poročali TUKAJ.

Preberite tudi: Testiranja za tekme namesto vsakih 24 na 48 ur

Vir: Vlada RS, STA

Dogodki

Vlada je na današnji 59. redni seji podaljšala odloke povezane z obvladovanjem epidemije Covid-19, nekatere pa tudi spremenila, so sporočili z urada vlade za komuniciranje. Med drugim je ugodila taksistom, ki so nasprotovali temu, da se morajo testirati na tri dni. Zahtevali so, da tudi zanje velja, da se testirajo enkrat tedensko.