Vlada v četrtek o vseh predlogih za zaustavljanje epidemije, Kacin opozarja, da letos niso optimalni pogoji za martinovanje

Včeraj je bolnišnično oskrbo v Sloveniji potrebovalo 1171 bolnikov, 28 več kot dan prej. Intenzivno nego je potrebovalo 196 obolelih oz. 6 več kot predhodni dan. Iz bolnišnic so bili odpuščeni kar 104 pacienti. Žal smo imeli mrtve tudi včeraj, umrlo je 27 oseb, od tega v bolnišnicah 19,” je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Vlada bo kot vsak teden v četrtek razpravljala in odločala o vseh predlogih, vezanih na zaustavljanje epidemije, so v kabinetu predsednika vlade za STA napovedali v odgovoru na predloge zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja za še strožje ukrepe. Minister meni, da bi za 14 dni morali omejiti nenujne dejavnosti, tudi javni promet, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

V ponedeljek je bil delež pozitivnih testov tako 24,32-odstoten, kar je sicer za slabi dve odstotni točki več kot v nedeljo, a za več kot 10 odstotnih točk manj kot pred dvema tednoma, je še dodal.

Preberite tudi: V ponedeljek potrdili 1084 novih okužb

Med 27 covidnimi bolniki, ki so umrli v ponedeljek, jih je po Kacinovih navedbah 19 umrlo v bolnišnicah. Dnevno število umrlih covidnih bolnikov se ne povečuje več, prav tako je število nižje kot pred dnevi, ko je preseglo tudi 30, je pojasnil Kacin.

Največji delež pozitivnih primerov med opravljenimi testi smo po njegovih navedbah beležili pred dvema tednoma, epidemiologi pa so že takrat opozarjali, da je pričakovati, da se bo število covidnih bolnikov v bolnišnicah povečevalo še vsaj dva tedna. Izkušnje namreč kažejo, da bolnišnice niso najbolj obremenjene v trenutku najslabših številk o potrjenih okužbah, ampak nekoliko pozneje, ko se razvijejo bolezni v težji obliki.

Trenutno smo v fazi, ko se nam število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, povečuje, a se zadnje dni zdi, da je prirast bolnikov nekoliko počasnejši, je pojasnil Kacin. Kot je navedel, se število novo sprejetih covidnih bolnikov še nekoliko povečuje, ampak se hkrati povečuje tudi število odpuščenih iz bolnišnic. Pri tem je omenil tudi nove kapacitete za covidne bolnike v Ljubljani, kjer da uspešno uvajajo tudi nove ekipe, po njegovih besedah pa je vse bolj učinkovit sistem prerazporejanja bolnikov.

Kacin ugotavlja, da se epidemiološke razmere pri nas počasi izboljšujejo. A kot je pojasnil, bo ključna sreda, ki bo omogočila bolj realno oceno aktualnega dogajanja. Ob tem je opozoril tudi na sredin praznik svetega Martina. “Letos niso optimalni pogoji za martinovanje. Vino bo vsekakor nastalo, ampak vse, ki ste nameravali na martinovanje, še enkrat opozarjam, da je vikend, ki je pred nami izjemno izjemno občutljiv, kar zadeva epidemiološko situacijo. Ne želimo, da bi se nam zgodil zdrs, ne želimo, da bi te ugodne rezultate in te trende, ki jih imamo v zadnjih dneh, čez ta vikend kakorkoli ogrozili,” je poudaril.

Prebivalce je pozval, da spoštujejo veljavne ukrepe, med katerimi je tudi prepoved zbiranja več kot šestih oseb na javnih krajih. Kaj se bo dogajalo v zidanicah, je drugo vprašanje. Ampak če bi bile te zidanice letos bolj prazne, bi lahko veliko lažje gledali v prihodnost in zdravstveno osebje v bolnišnicah bi veliko lažje delalo, razmere bi bile manj stresne,” je še dodal.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 21.097 aktivnih primerov okužbe, kar je 1,9 odstotka oziroma 417 primerov manj kot dan prej. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev se je tako s 1026 znižala na 1007. Skupaj so sicer doslej v Sloveniji potrdili 46.709 okužb z novim koronavirusom, skupaj pa je doslej umrlo 605 bolnikov s covidom-19.

Vir: STA, Vlada RS, Sledilnik covid