Search
Close this search box.

Vlada sprejela strožje ukrepe za obdobje 14 dni

Vlada je na današnji seji odločala o trajanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, večino dosedanjih ukrepov so podaljšali, določene pa še zaostrili.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na novinarski konferenci dejal, da je vlada na današnji zelo dolgi redni seji, “na kateri je dolžna odločati o veljavnosti oziroma podaljševanju posameznih ukrepov, se je dolgo in celovito tehtalo učinke morebitnih dodatnih ukrepov na gospodarsko-družbeno življenje ob upoštevanju potrebe po čim prejšnji razbremenitvi zdravstvenih delavcev, še zlasti v bolnišnicah, kjer je potrebno sprostiti čim več postelj.

VIDEO: Novinarska konferenca

Minister za zdravje Tomaž Gantar je med drugim povedal: “Epidemija je v porastu v vseh državah Evrope. Vse države se odločajo za resne omejitve za obvladovanje epidemije, ker brez tega ne gre. Naše sosede vrh epidemije šele pričakujejo.” Ob tem je izpostavil, da brez resnih ukrepov ne gre. Pravi, da smo poleg visokih številk znotraj Slovenije ogroženi tudi z visokimi številkami v sosednjih državah, zato rabimo široko ukrepanje.

Minister za zdravje je prav tako izpostavil, da sosednje države pričakujejo vrh epidemije v prihodnjih dneh, kar mora upoštevati tudi Slovenija. “Ohraniti moramo delujoč zdravstveni sistem. Vsaka obremenitev vpliva na njegovo delovanje. Ukrepi so nujni.”

Gantar je še poudaril: “Odstotek pozitivnih testov nas skrbi, ker se ne spreminja. Beležimo vsakodnevno naraščanje število hospitaliziranih. Imamo velike težave zaradi povečanega števila okuženih med zdravstvenimi delavci.” Pri tem je izpostavil podatek, da je okužen vsak 22 prebivalec. “Okuženih je vedno več starejših ljudi. Ključno je zmanjševanje kontaktov med različnimi gospodinjstvi.”

“Ključni ukrep je omejevanje stikov, da prekinemo vse stike,” je izpostavil in dodal, da so na novo sprejete ukrepe sprejeli za obdobje dveh tednov, z nadzorovanjem in kontroliranjem pa se bodo lahko pričeli sproščati. Zaprle se bodo vse nenujne trgovine tako kot je bilo spomladi, z izjemo nujnih storitev kot so trgovine z živili in lekarne. V tem obdobju bo tudi zaprt javni promet.

Odlok, ki se nanaša na gospodarstvo, bo predvidoma sprejet v petek, njegovi ukrepi pa bodo začeli veljati v ponedeljek. Nenujne trgovine se zapirajo v ponedeljek in, kot je tvitnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, tudi javni potniški promet. Ostali ukrepi bodo začeli veljati v petek oziroma konec tedna.

Namen ukrepov je omejevanje stikov. Zbiranje do 6 oseb ni več dovoljeno, le družina ali člani iz skupnega gospodinjstva. Šola bo tudi naslednjih 14 dni potekala na daljavo, vrtci bodo ostali zaprti, z izjemo nujnih varstev. V veljavi ostajajo tudi omejitve vezane na športne dejavnosti. Ukrepi na področju gospodarstva so še v pripravi, a gredo v smer spomladanskih ukrepov. Upravne enote ostajajo odprte za nujne zadeve, vulkanizerji in dimnikarji nadaljujejo z delom.

Več informacij sledi.

Dogodki

Vlada je na današnji seji odločala o trajanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, večino dosedanjih ukrepov so podaljšali, določene pa še zaostrili.