Search
Close this search box.

Vlada: Rdečih še samo 7 regij. Po novem dovoljena prodaja nogavic in perila

Vlada se je na današnji seji na Brdu pri Kranju seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami in sprejela nekatere nove ukrepe. Vlada pa po navedbah STA na nocojšnji seji ni sprejela dokončne odločitve glede tega, kako bo prihodnji teden potekal pouk v osnovnih šolah.

Da bo potreben ponovni premislek glede sproščanja ukrepov, je predsednik vlade Janez Janša povedal že v nedeljo. Dan pred tem so namreč v Sloveniji odkrili prvo osebo, ki je bila uradno pozitivna na angleško različico, pa tudi stanje epidemije se ne umirja, kot se je v zadnjih dneh, kar potrjujejo tudi danes objavljeni podatki. Prav tako delež obolelih med stanovalci domov starejših občanov ostaja nizko, povečuje pa se delež obolelih med splošno populacijo.

Današnji podatki kažejo, da se epidemiološke razmere slabšajo v večini regij. Porast okužb je opazen v občinah Obalno-kraške, Pomurske in Gorenjske regije. Še vedno ostaja visoko število novih okužb tudi v Posavski in Zasavski regiji.

Glede na torkove podatke je v območju rdeče faze le še sedem regij (osrednjeslovenska, podravska, savinjska, gorenjska, pomurska, primorsko-notranjska in koroška), preostalih pet pa je v območju črne faze, kar je upoštevala tudi vlada pri sproščanju ukrepov.

Vlada je izdala Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začne veljati 30. januarja 2021 in velja do vključno 5. februarja 2021.

Z namenom, da se omeji gibanje prebivalstva in zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije Covid-19 se predlaga nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije z nekaterimi izjemami, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja.

V Odloku se dodaja izjema, da se v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, dovoli prodaja nogavic in perila.

Zaradi slabših epidemioloških razmer sta se Obalno-kraška in Zasavska statistična regija znova znašli med regijami v t. i. črni fazi, kar pomeni, da bodo v teh regijah znova zaprle vrata nekatere nenujne trgovine in kulturne ustanove.

Ali bodo v slednjih dveh šole znova zaprle vrata, sicer še ni jasno, odločitev o tem bo vlada sprejela v četrtek. Je pa že jasno, da se bodo v teh dveh regijah zaprle galerije in muzeji, knjižnice pa bodo prešle na brezstično izposojo.

Prav tako se bodo zaprle specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, ki obratujejo v ostalih sedmih statističnih regijah. Tudi smučišča obratujejo le v rdečih regijah.

Z zadevnim odlokom se ohranjajo enake izjeme, kot so vsebovane v veljavnemu odloku, spreminjajo pa se statistične regije, ki izpolnjujejo pogoj bolj ugodne epidemiološke slike. Te statistične regije pa so: Osrednjeslovenska, Podravska, Gorenjska, Koroška, Primorsko-notranjska, Pomurska in Savinjska.

Po oceni NIJZ je v državi 17.824 aktivnih primerov okužbe. Povprečje potrjenih okužb v zadnjih 14 dneh znaša 841, v zadnjih sedmih dneh pa 1245. Incidenca je nižja, ker smo v sedemdnevnem povprečju beležili že opazen padec števila primerov. Sedaj se število primerov znova zvišuje. V bolnišnicah se zdravi 1144 covidnih bolnikov.

Povprečje potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh znaša 59,3. Najvišje sedemdnevno povprečje okužb na 100.000 prebivalcev ima goriška regija, kjer so zabeležili 85 okužb na 100.000 prebivalcev. Poleg goriške se v črno fazo sproščanja ukrepov uvrščajo še posavska (81,8), jugovzhodna (73,8), zasavska (72,5), obalno-kraška (68,9) in pomurska (64,7). Ta pogoj za oranžno fazo pa izpolnjuje koroška regija, kjer so zabeležili 37,5 primera.

STA objavlja aktualno 7-dnevno povprečno število okuženih po regijah, meje za rdečo in oranžno fazo ter dosedanjo (do danes) umestitev regije v rdečo (R) ali črno (Č) fazo.

regija                 okužbe        rdeča    oranžna     uvrstitev
-------------------------------------------------------------------
Pomurska                74,0           75         55            R
Podravska              167,9          213        158            R
Koroška                 26,6           46         34            R
Savinjska              150,6          168        125            R
Zasavska                41,4           37         28            R
Posavska                62,1           50         37            Č
Jugovzhodna Slovenija  107,6           95         70            Č
Osrednjeslovenska      288,1          362        268            R
Gorenjska              117,1          136        100            R
Primorsko-notranjska    28,6           35         26            R
Goriška                100,7           77         57            Č
Obalno-kraška           80,6           76         56            R

Zaradi odkritja angleške različice je bilo sicer še v ponedeljek odprto vprašanje torkove vrnitve učencev prve triade v šole in predšolskih otrok v vrtce v devetih regijah. A so epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje po oceni novega položaja delno odprtje šole vendarle podprli, tako da so se najmlajši učenci v torek vrnili v šolske klopi. Na NIJZ so sicer vladi svetovali, naj, če bo potrebno zaostrovanje ukrepov, najprej zapre druge možne lokacije prenosa, ne pa šol in vrtcev. Vlada pa bo tem, kako bo pouk potekal naslednji teden, odločala jutri.

Vlada je znova posegla tudi v seznam držav, ki so na t. i. rdečem seznamu. Na njem ni več Grčije, kar pomeni, da je prihod iz Grčije v Slovenijo možen brez negativnega testa ali napotitve v karanteno, pri administrativnih enotah Norveške pa je manjša sprememba. Na rdeči seznam tretjih držav je dodana Malezija, še piše v sporočilu po seji vlade.

Vir: Vlada RS, STA

Dogodki

Vlada se je na današnji seji na Brdu pri Kranju seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami in sprejela nekatere nove ukrepe. Vlada pa po navedbah STA na nocojšnji seji ni sprejela dokončne odločitve glede tega, kako bo prihodnji teden potekal pouk v osnovnih šolah.