Vlada prehaja še na ukrepe za draginjo pri elektriki in plinu

Vlada bo danes po napovedih začela obravnavati predloge ukrepov za naslovitev vse višjih cen elektrike in plina. Medtem ko je sprejem ukrepov po dosedanjih izjavah pristojnih predviden prihodnji teden, naj bi danes vlada sprejela tudi priporočila za varčevanje z energijo. Ministrski zbor bo nadaljeval tudi s sprejemanjem svežnja pomoči kmetom.
pylon-503935_1920

Vlada se bo tako po četrtkovih pojasnilih gospodarskega ministra Matjaža Hana seznanila z ukrepi za naslovitev visokih cen elektrike in plina. Te jim bo predstavil infrastrukturni minister Bojan Kumer.

Sprejem ukrepov je po napovedih predviden naslednji teden, govora pa je bilo v zadnjih tednih tako o delni regulaciji cen kot o pomoči države najbolj ogroženim skupinam prebivalstva in podjetjem.

Odpira se tudi vprašanje morebitnega posega v dajatve, vlada pa bo sodeč po gradivih v obravnavi podaljšala veljavnost maksimalno znižanih trošarin na energente. Te je s 1. februarjem znižala prejšnja vlada, po vmesnem podaljšanju konec aprila pa bi se iztekle z 31. julijem.

Cene elektrike in plina že nekaj časa naraščajo, še večji skoki se zaradi izjemno visokih borznih cen predvidevajo v prihodnje. Velik izziv je tudi morebitna prekinitev dobav ruskega plina, obenem pa na strani povpraševanja še ni čutiti umirjanja.

V luči te negotovosti pred hladnejšim delom leta naj bi danes vlada sprejela tudi nekatera priporočila za varčevanje z energijo, s čimer bi tveganja vsaj malo zmanjšali tudi na strani porabe.

Vlada naj bi nadaljevala tudi delo, ko gre za naslovitev prehranske draginje in težav, s katerimi se zaradi visokih cen energije in surovin soočajo kmetje. Tako naj bi med drugim s sklepom zavodu za blagovne rezerve odobrili povečanje obveznih rezerv pšenice, nato pa bo zavod objavil javni razpis za odkup pšenice od slovenskih pridelovalcev.

Vlada je minuli teden odločila, da je država pripravljena odkupiti celoten letošnji pridelek, v vsakem primeru pa želi povečati svoje rezerve za primere morebitnih težav v oskrbi. Ker je žetev tik pred koncem, je vladna napoved, ki je temeljila na predlogu kmetov, na trg vnesla nekaj zmede.

Na dnevnem redu je sicer tudi predlog novega zakona o varstvu potrošnikov, ki v slovenski pravni red prenaša rešitve več evropskih direktiv, in sicer s področij pogodb o dobavi digitalnih vsebin in storitev, nekaterih vidikov prodaje blaga ter boljšega izvrševanja in posodobitve pravil Evropske unije o varstvu potrošnikov.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.